Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na pelet za duży czy nie?

Leseser

Recommended Posts

Mam domek 90 m2 użytkowej z klatką schodową niech będzie 110 pomieszczenia mają po 2,3 wysokości ściany ocieplone styropianem 8 z felcem, okna plastikowe pod całym domem piwnica dach papa ze styropianem 10 do tego bojler na wodę 150l co mi w zupełności wystarcza. Przystąpiłem do gminnego programu wymiany kopciucha i zdecydowałem się na kocioł 16kw i z tego co się orientowałem to i tak jest nadwyżka (nie licząc "wujków dobra rada" weź większy bo jak przyjdzie -30 stopni to nie da rady). Do sedna przywieźli mi piec 20 kw czy to w ogóle ma sens rozważać zostawienia tego pieca czy kategorycznie żądać wymiany?

przywieźli mi piec 20 kw czy to w ogóle ma sens

Jeśli Ci przywieźli za darmo to nie widzę żadnego problemu. Kocioł pelletowy jest w pełni automatyczny i dysponuje mocą modulowaną więc sam będzie dobierał odpowiednie parametry pracy. Ważne żeby go dobrze podłączyć i prawidłowo rozdzielać ciepło.

PS.

Co to za kocioł Ci wcisnęli - pewnie jakiś wypasiony.

Gość mtdeusz

Jego nie słuchaj

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367686-kocio%C5%82-na-pellet-z-sekom-pleszew&p=7997428&viewfull=1#post7997428

Wypełnij https://cieplowlasciwie.pl/

I wymień to 20kw na mniejsze, chyba , że chcesz w kotłowni powódź smoły, lawinę sadzy i kosmiczne zużycie peletu.

Moc ma modulowaną do 0.3x20=6kw min moc

Jeśli Ci przywieźli za darmo to nie widzę żadnego problemu. Kocioł pelletowy jest w pełni automatyczny i dysponuje mocą modulowaną więc sam będzie dobierał odpowiednie parametry pracy. Ważne żeby go dobrze podłączyć i prawidłowo rozdzielać ciepło.

PS.

Co to za kocioł Ci wcisnęli - pewnie jakiś wypasiony.

Ciągnik siodłowy też ma modulację mocy i co pali mniej od busa??? Ta sama zasada w obowiązuje w kotłach nawet tych automatach.

@mtdeusz, DUNIA.MD ma rację w kontekcie ponizszego linku

https://www.zebiec.pl/kotly-co/diament-nowoczesny-kociol-na-pellet/

Zwroć uwagę na specyfikcję kotła Ziębiec DIAMENT. Kotły o mocy 14, 20 i 26, po za zakresem pracy /moc palnika/ mają prawie te same parametry.... mają tą samą pojemność wody. MODUŁOWY PALNIK PELLETOWY DECYDUJE Z JAKĄ MOCĄ MA PRACOWAĆ

Mam u siebie 100 l kociołek na 185 m2 z modulowanym palnikiem od 4 kW do 26 kW. W ostatnich mrozach, -18 st pracował z mocą 16 kW.

chyba , że chcesz w kotłowni powódź smoły, lawinę sadzy i kosmiczne zużycie peletu.

Co ty bredzisz jakiej smoły. Ty chociaż wiesz jak wygląda kocioł peletowy czy jeszcze u was nie ma takich kotłów.

Ta sama zasada w obowiązuje w kotłach nawet tych automatach.

Kolejna brednia - gdyby miał hybrydę i wyłączał silnik jak TOYOTA też by mniej palił.

MODUŁOWY PALNIK PELLETOWY DECYDUJE Z JAKĄ MOCĄ MA PRACOWAĆ

Moduł decyduje co ma pracować a co można wyłączyć (palnik, pompy). Najważniejsze to ochrona powrotu i ekonomiczne sterowanie takim układem. Kocioł dobiera parametry pracy na podstawie panelu pokojowego umieszczonego w najważniejszym miejscu w domu.

Edytowane przez DUNIA.MD

.

Kolejna brednia - gdyby miał hybrydę i wyłączał silnik jak TOYOTA też by mniej palił.

Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie i odwracasz kota ogonem.A więc w tej samej cenie możemy kupić busa ( kocioł 8-10kW) i ciągnik siodłowy( 20kW).Pytanie brzmi : Czy mniej spali ciągnik siodłowy od busa jadąc na tym samym odcinku drogi ???

Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie i odwracasz kota ogonem.

Aspekt doboru kotła można rozpatrywać pod różnym kontem (wygoda, szybkość nagrzewania, itd.). Na powyższe pytanie odpowiedziałem Ci wcześniej. Rozmawiamy o kotle (dostał praktycznie za darmo) w pełni automatycznym który wyłącza palnik (pompy) podczas braku zapotrzebowania na ciepło. Przy takim układzie przewymiarowanie kotła nie wchodzi w grę.

To jest na prawdę dziwna sprawa bo już w projekcie było wiadomo że będą piece Heiztechnik i do wyboru było 12kw nad którym się zastanawiałem bo w zupełności by mi wystarczył ale nam sporego blaszaka gdzie chce wrzucić grzejnik dlatego zdecydowałem się na16kw (i do razu dopowiem że Heiztechnik nie ma takich ale to nie ważne) i teraz ci co zamówili 12 dostali 15 a ci co 16 dostali 20 parodia. Tu zaznaczam żeby nie było wątpliwości producent z tym doborem raczej nie miał nic wspólnego a raczej firma która wygrała przetarg.

Skorzystałem z powyższych rad i po raz kolejny poobliczałem jakie mam zapotrzebowanie na moc grzewczą i zawsze wychodzi tyle samo 11-12 kw a wszyscy do około mnie nakłaniają że te 20kw też będzie ok i nie będę potrzebował więcej peletu bo przecież ten piec ma moc od 6 do 20 kw.

Teraz pytanie brzmi czy jak nie będę miał wyboru albo montaż tego co jest czyli 20kw czy rezygnować to jaką decyzję podjąć?

Mam domek 90 m2 użytkowej z klatką schodową niech będzie 110 pomieszczenia mają po 2,3 wysokości ściany ocieplone styropianem 8 z felcem, okna plastikowe pod całym domem piwnica dach papa ze styropianem 10 do tego bojler na wodę 150l co mi w zupełności wystarcza. Przystąpiłem do gminnego programu wymiany kopciucha i zdecydowałem się na kocioł 16kw i z tego co się orientowałem to i tak jest nadwyżka (nie licząc "wujków dobra rada" weź większy bo jak przyjdzie -30 stopni to nie da rady). Do sedna przywieźli mi piec 20 kw czy to w ogóle ma sens rozważać zostawienia tego pieca czy kategorycznie żądać wymiany?
biorąc pod uwagę powierzchnię, kubaturę, i ocieplenie, to i 10kW będzie za duży. O modulacji kotła na pellet to zapomnij, to tylko bełkot marketingowy. Żądaj wymiany na taki co ma max 10kW,.

Ja mam kocioł 20kW, do ogrzania 200m2, temp w domu ok 24-25st, i bufor 500l. Kocioł pracuje na mocy ok 12kW 2-4 razy na dobę po ok 2h aby zagrzać bufor. Te 4 razy, to jak były te mrozy po -20st tej zimy.

Dla Ciebie to najlepszy byłby gaz albo pompa ciepła.