DonKamilo 26.03.2021 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Witam. Proszę o pomoc w kwestii montażu wkładu na drewnianej podłodze. Mieszkam w starym poniemieckim domu gdzie są drewniane stropy. Nie martwię się o wytrzymalosc bo będzie to mały kominek waga całej zabudowy to gdzieś 350kg. Nie wiem jak dobrze odizolować to od podłogi. Panele wiedomo będą zdemontowane w tym miejscu zostaną deski pod którymi jest tylko szlaka. Wkład będzie stał na stojaku jak i czym dobrze odizolować od podłoża. Ściany i zabudowa wszystko już wiem, nie wiem tylko jak rozwiązać temat z podłogą co by się za bardzo nie nagrzewała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.03.2021 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Witam. Proszę o pomoc w kwestii montażu wkładu na drewnianej podłodze. Mieszkam w starym poniemieckim domu gdzie są drewniane stropy. Nie martwię się o wytrzymalosc bo będzie to mały kominek waga całej zabudowy to gdzieś 350kg. Nie wiem jak dobrze odizolować to od podłogi. Panele wiedomo będą zdemontowane w tym miejscu zostaną deski pod którymi jest tylko szlaka. Wkład będzie stał na stojaku jak i czym dobrze odizolować od podłoża. Ściany i zabudowa wszystko już wiem, nie wiem tylko jak rozwiązać temat z podłogą co by się za bardzo nie nagrzewała. Możesz zrobić tak. Po wycięciu paneli, na dechy klej, siatka (taka do systemów dociepleń) zatopiona w kleju - np dwa razy powtórzyć. Na to przykręć płytę gk, albo dwie. Na płytę przyklej cegły na płask pełną warstwa na całej pow. zabudowy. Obudowa powinna mieć kratki nawiewne i wywiewne zgodnie z instrukcja montażu wkładu. To ostatni, niezbędny element gwarantujący 110% pewności zabezpieczeń p.poż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DonKamilo 20.06.2021 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 A czy mozna zamiast tego kleju, płyt i cegieł. Poprostu przymocować jakaś grubsza blache lub szkło, tak jak czasami stawia się kozy. Zabudowa pozniej będzie z płyt krzemianowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.06.2021 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 A czy mozna zamiast tego kleju, płyt i cegieł. Poprostu przymocować jakaś grubsza blache lub szkło, tak jak czasami stawia się kozy. Zabudowa pozniej będzie z płyt krzemianowych. Do kozy można dać blachę, ale Ty napisałeś "w kwestii montażu wkładu"....A to inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DonKamilo 10.07.2021 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2021 Ok zrobilem jednak jak radziles na początku klej siatka płyty cegły. Teraz jeszcze potrzebuje porady odnosnie przedniej ściany zabudowy. W planach jest portal z piaskowca i czy przednia sciana ma byc na równo z frontem wkładu czyli zeby drzwiczki wystawały poza obrys przedniej ściany, czy wszystko rowniutko i później przytwierdzać portal? Portal bedzie skladal sie z podstawy, slupkow górnej półki oraz 4 płyt ktore przysłonią cześć zabudowy miedzy słupkami podstawa a góra? I czym najlepiej przyklejac ten portal do zabudowy ? Z góry dziękuję odpowiedź i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.07.2021 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 Z czego chcesz zrobić zabudowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DonKamilo 11.07.2021 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 Płyty krzemianowe varmsen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.07.2021 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Płyty krzemianowe varmsen. Dobrze jest kleić dwoma rodzajami klejów dla pewności. Np biały cementowy i jakiś chemiczny. Dodatkowo montuję drut, który przytrzyma element, jakby się odkleił. Staram się cofać front drzwiczek, w stosunku do obudowy. Moim zdaniem lepiej to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts