tomasznowak29 27.03.2021 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Witam. Mam dom z poddaszem użytkowym. Ocieplenie pianką od murlaty po kalenice. Dużo ciepła ucieka mi na stryszek nad poddaszem. Dodatkowo ten stryszek ma wentylacje. Myślę o tym aby zatrzymać ciepło przy suficie i ocieplic go. Płyty regipsowe mam opuszczone około 8-10 cm od jetek. Myślę aby zakupić wełnę 15 cm grubości jedna warstwę. Pytanie czy ocieplac go tak jak się to robi przed Zabudowa czyli wcisnąć wełnę w profile a potem miedzy profile położyć na płycie? Wełna ma 15 cm i czy niebędzie problemu między jetkami a regipsem je przecisnac? Czy lepiej wcisnąć między jetki wełnę i sznurkami podwiaxac od spodu? Jeszcze jedno pytanie aby wygluszyc dwa pokoje obok siebie wystarczy położyć wełnę na regips i ścianę między nimi czy jakoś inaczej to się wyglusza? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasznowak29 27.03.2021 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 28.03.2021 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Tylko pianka, zwłaszcza w porównaniu z watą, stanowi barierę powietrzną. Wystarczy nawet 10cm ale sugerowałbym min. 15cm. Koniecznie proszę zadbać o właściwe rozwiązanie termoizolacyjne w rejonie drabinki strychowej. Dlatego zawsze namawiam do prowadzenia głównej izolacji, przede wszystkim, po stropiku. Pozdrav,SM Edytowane 28 Marca 2021 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.05.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Możesz użyć wełny ale jezeli masz przestrzeń 10cm to zastosouj wełnę 10cm q nie 15cm. Wzór na opór cieplny jest prosty R=d/lambda , jezeli wiec zastosujesz wełnę 15cm ale ściśniejsz ją do 10cm to będzie ona izolowac tak jak wełna 10cm. Nie ma sensu więc stooswania większej grubości węłny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts