Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewnetrzne ???

Recommended Posts

Oświećcie mnie proszę.

Stoję przed podjęciem decyzji co do rodzaju tynku

mam do wyboru: gipsowy, mineralny i tradycyjny cement-wapienny.

Co do pierwszego to tak jak widze i słyszę najbardziej popularny i stosowany. Jest to również najtańszy tynk ale podobno nie tak trwały jak pozostałe (łatwo go zarysować, lub uszkodzić przez wgniecenia).

Drugi mineralny podobno lepszy też cieńki i gładki. Ostatni to tradycja czyli obrzutka, narzutka itd. gruby, wymaga wygipsowania ale podobno n najbardziej trwały.

Podzielcie się własnymi odczuciami i spostrzeżeniami oraz doświadczeniem

Pozdrawiam

Szukałem najtańszego rozwiązania. Mam piasek do tynkowania na działce, więc kupiłem tylko cement. Ale przesiać w domowych warunkach piasku się nie da idealne, więc kupiłem parę worków tego POZTynku, zamiast gładzi. Taki tynk w odróżnieniu od gładzi jest szorstki, ale mi o to chodziło. Zrobić na to gładż gipsową jak się komuś nie będzie podobać zawsze można, ale mój murarz na pomysł głipsowania bardzo się krzywił, a i ja nie mam dobrych doświatczeń, bo mi w starym mieszkaniu popękał od drgań stojącej w pobliżu pralki.

Ja stawiam na nowoczesność - będę kładł gipsowe tynki Knaufa. Jak już ktoś pisał na forum gipsowe tynki są dobrym regulatorem wilgotności, może i miękkie ale równe, szybkie w układaniu (cały dom ok 140m kw max. dwa dni) i tanie, w razie wyprawki czy dołożenia dodatkowego kabła do gniazdka - żaden problem. Plusy i minusy możnaby długo wymieniać i dyskutować na ten temat - decyzja należy do inwestora.

Pozdrawiam

dzięki za odpowiedzi

Zapytam inaczej:

niezważając na cenę i czas, z zachowniem tego że końcowy efekt musi być gładką (nie chropowatą) równą ścianą, oczywiście nie musi to być tzw. efekt lustra.

Co byście wybrali i dlaczego?

Jeżeli kogoś męczę moimi pytaniami to proszę nie odpowiadać

Z góry dziękuję i pozdrawiam

U mnie bedzie Knaufa "Goldband". Równiutki, cieniutki, galadziutki, niezwykle twardy i w przeciwienstwie do gipsowych sciany oddychaja.

NA LITOŚĆ - JAK JUŻ SIĘ WYPOWIADACIE TO PRZYNAJMNIEJ POMYŚLCIE I PIERDÓŁ LUDZIOM NIE SPRZEDAWAJCIE. TYNK GIPSOWY JEST JAK NAJBARDZIEJ TYNKIEM PAROPRZEPUSZCZALNYM.

Tynki wapienne stosowane były od wieków, tynki cementowo-wapienne stosuje się od ponad stu lat a reszta to młodość. Pierwsze 2 to tradycja i zdrowie a o pozostałych nie wypowiadam się.

U mnie jest cementowo-wapienny + gładź Licogips "prymus".

Cementowo -wapienny po 7 zł z metra za robociznę. Gładź też coś koło tego.

Jestem bardzo zadowolony.

Jeśli cem-wap. to polecam zacieranie przez gąbkowanie- wychodzi super.

U mnie bedzie Knaufa "Goldband". Równiutki, cieniutki, galadziutki, niezwykle twardy i w przeciwienstwie do gipsowych sciany oddychaja.

NA LITOŚĆ - JAK JUŻ SIĘ WYPOWIADACIE TO PRZYNAJMNIEJ POMYŚLCIE I PIERDÓŁ LUDZIOM NIE SPRZEDAWAJCIE. TYNK GIPSOWY JEST JAK NAJBARDZIEJ TYNKIEM PAROPRZEPUSZCZALNYM.

na litość knauf goldband to terz tynk gipsowy- co wy za brednie piszecie

wystarczy przeczytać ulotkę na opakowaniu i wszystko jasne . Swoją drogą to panuje opinia że fahowcy poradników nie czytają a wy czytacie? chyba nie? ale wracaąc do meritum to lepsze tradycyjne cem- wap przynajmniej po paru latach można zeskrobać stare powłoki farb i zrobić remont a zgipsu to może być problem zobaczycie za 20 lat

Rodzaje tynków , rodzajami, ale pamiętajcie, by przypilnować fachowców. Gładkie i równe - owszem, ale nie zapominajcie o kątach prostych !!!! bo nawet sciany spod ekierki mogą spieprzyć na maxa. I co dalej? Pozostaje okładać płytki w karo? Sprawdźcie czy tynkarze mają kątomierz! Ja trochę przespałem... i trzeba było wiele poprawiać. Nabijali m2, a o katach zapomnieli. Szczegół :-?

też zawsze byliśmy fanami tynku gipsowego, oddychający, regulujący wilgotność w pomieszczeniach no i mówi się w mądrym muratorze że tańszy od cem-wap, ale natenczas mamy spore wątpliwości, owszem szybkie w układaniu ale w cale za tym cena nie idzie, dla "fachowców" nie ma to znaczenia, tak wygląda z naszych rozmów, a poza tym byliśmy u dwojga znajomych, którzy właśnie się wprowadzili do domu , gdzie założono tynki gipsowe i odradzaja szczerze, że miękkie i łatwo się rysują co nie jest bez znaczenia gdy ma się dzieci czy psa, sami mamy dylemat! trudno radzić...