Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek Roben MonzaPlus jak wymienić i gdzie kupić?

kroles

Recommended Posts

Mam dachówkę Roben MonzaPlus, antracyt, kładziona w 2013 roku.

Jesienią zeszłego roku wymieniałem jedną dachówkę na północnej połaci, bo pękła na pół. Na szczęście kilka dachówek miałem w zapasie

Ostatnio niestety zauważyłem, że kominek odpowietrzający kanalizację zaczął się sypać - i tego już w zapasie nie mam.

Ktoś doradzi, gdzie taki mogę dostać? Internet albo woj. Śląskie. Na stronie producenta ani na allegro nie mogę zlokalizować takiego modelu.

Na połaci są dwa kominki więc idealnie by było, jakby dało się dokupić taki sam...

No i drugie pytanie - jak to wymienić? Zakładam, że niełatwo będzie znaleźć kogoś, kto przyjedzie wymienić jedną dachówkę.

Czy ten element na górze się zdejmuje, czy trzeba całą dachówkę?

Niestety nie znam się na dachach, ale jak patrzyłem na youtube to chyba powinno się dać rozsunąć dachówki i to wymienić? Czy będą potrzebne jakieś dodatkowe narzędzia?

20210327_082111.jpg

Odezwał się przedstawiciel handlowy z Robena - będziemy reklamować, tego modelu już nie produkują, zamontujemy inny.

Wymiana we własnym zakresie.

Dla potomności - ten model jest na ciasnej uszczelce gumowej, trzeba powoli wyciągnąć z płynem do naczyń. Nowe modele są na gąbkowej.

• 2 weeks później...
Dałem się namówić na Monzeplus ze względu na kolor i połysk, a to dość krucha dachówka bo jest lżejsza ale przez to cieńsza. Testowałem z kerama od znajomego i się tak nie kruszy pod butem. Nie mogłem jej połamać tak łatwo. A co gdy będzie duży grad??? to nie chce wiedzieć ...teraz to bym dołożył te 3tyś do Brassa czy czegoś lepszego.