gotarr 27.03.2021 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Dzień dobry, jestem nowym użytkownikiem. Jeśli założyłam post w nieodpowiednim miejscu to z góry przepraszam. Dom ceglany z lat 60.-70. Fundamenty ponad powierzchnią gruntu mają około pół metra. Na tej też wysokości w domu znajdują się podłogi. Pod podłogami nie ma posadzki. Z tego co mi wiadomo jest tam piasek, w sensie fundament, piasek, podłoga. I tutaj rodzi się pytanie - czy jest jakikolwiek możliwość obniżenia podłóg do poziomu gruntu? Czy mija się to z celem? Chciałabym z podpiwniczonego domu zrobić dom bez piwnicy i nie nadbudowywać piętra. Z góry serdecznie dziękuję za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 28.03.2021 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Trzeba wg mnie wycinać fundamenty dla miejsca na drzwi i wymaga to konsultacji na miejscu z konstruktorem budowlanym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 28.03.2021 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Jak Tolo74 wyżej napisał do cięcia fundamenty, więc wieniec do rozwalenia. Gruba przebudowa, może z zewnątrz wydawać się niewielka, ale konstrukcyjnie ogromne zmiany. IMO jeśli nie ma żadnego racjonalnego powodu obniżania poziomu domu poza "bo ładniej" to nie warto... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.03.2021 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Pod podłogami nie ma posadzki. Z tego co mi wiadomo jest tam piasek, w sensie fundament, piasek, podłoga. ................ Chciałabym z podpiwniczonego domu zrobić dom bez piwnicy i nie nadbudowywać piętra. Te zdania się wykluczają. Albo masz podłogę na gruncie ~50cm nad terenem albo masz podpiwniczenie. Chyba że masz podpiwniczenie pół metra nad ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gotarr 17.06.2021 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Te zdania się wykluczają. Albo masz podłogę na gruncie ~50cm nad terenem albo masz podpiwniczenie. Chyba że masz podpiwniczenie pół metra nad ziemią. Hej w tym domu wygląda to tak, że piwnica (bardziej piwniczka) znajduję się pod jednym pomieszczeniem, przez co wszystkie podłogi znajdują się około 50 cm ponad fundamentem. W pozostałych pomieszczeniach - fundament, piasek, podłoga z desek. Już do samego domu trzeba wchodzić po wysokich schodach, a ze względu na starszych domowników zastanawiam się czy takie obniżenie jest możliwe, by ułatwić wchodzenie chociażby. Poza tym z tej piwnicy nikt nie korzysta i korzystać nie będzie. I tak się zastanawiam czy gra w ogóle jest warta świeczki. Z tego co widzę po wcześniejszych komentarzach to nie będzie takie łatwe jak się wydawało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts