slawek2535 28.03.2021 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Witam. Poszukuje drzwi zewnętrznych. Wpadłem na markę Setto ale mało informacji o niej nawet tutaj na forum. Jedyne co to są wypełnione styropianem (to chyba wada) ale utrzymanie ciepła mają ok oraz można zamówić ościeżnicę termo. Drzwi będą pod daszkiem, słońce w lato tak od 16-17 będzie świecić. Moje oczekiwania to - szyba reflex na środku drzwi - proste wzornictwo - termo ościeżnica na stronie taką specyfikacje mają drzwi firmy Setto Skrzydło o grubości 56mm pokryte okleiną PCV Wypełnienie: STYROPIAN Uszczelki w skrzydle i ościeżnicy Ramiak drewniany Bolce antywyważeniowe 3szt. Zawiasy trójdzielne 3 szt. 2 zamki 3 bolcowe Ościeżnica metalowa ocynkowana Ościeżnica pokryta okleiną PCV Próg ze stali nierdzewnej Okucia z klamką Haga (z systemem jednego klucza) Inox (srebrny) lub Nero (czarny) Szklenie (3 szybowe) z dwoma rodzajami szyb do wyboru Elementy ozdobne skrzydła ze stali nierdzewnej Inox (srebrny) lub Nero (czarny) wygląd jaki mnie interesuję : Jaki model KMT odpowiada tej specyfikacji? Nie mogę znaleźć podobnych drzwi. KMT widzę będą około 500-800 zł droższe. KMT są wypełnione pianką. Znalazłem podobny model ale ma tłoczenie. Drzwi Wejściowe Stalowe Marki KMT STAL: KMT PLUS 54 - Tłoczenie 10s1 inox Wyposażenie Standardowe : Skrzydło grubości 54 mm wypełnione PIANKĄ POLIURETANOWĄ Zamek podstawowy kl.4 Zamek dodatkowy kl.4 3 bolce antywyważeniowe Trzy zawiasy Ościeżnica stalowa 10/54, 10N/54, 11/54, 11N/54, 15/54, 15N/54 Próg aluminiowy 10/54, 11/54, 15/54 Klamka SIGMA, wkładka + wkładko-gałka system jednego klucza Zestaw montażowy Co byście wybrali? może ktoś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.03.2021 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Jeżeli to mają być drzwi do domu to zapomnij o grubości 54mm i wypełnieniu styropianem! Zobacz wzór 12 z Wikęda. Edytowane 28 Marca 2021 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.03.2021 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Nie uważam styropianu za wadę. To raczej tańsza opcja. Przypuszczam, że nie mają tym bardziej wzmocnienia skrzydła ramą drewnianą jak porównywane KMT. Sprawdź jakie mają parametry Ud ale bardziej szczelność na powietrze i wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.03.2021 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Nie uważam styropianu za wadę. Jak oceniasz szanse na szczelne wypełnienie drzwi styropianem bez miejsc z pustką powietrzną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek2535 28.03.2021 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 bwojtek te wikęd są spoko, wystarczy mi wersja PREMIUM czy jakieś termo wersje są wskazane? tak wychodzą 3200 zł. Czy to dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.03.2021 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Jak oceniasz szanse na szczelne wypełnienie drzwi styropianem bez miejsc z pustką powietrzną? Podobnie jak wsunięcie w płat skrzydła kształtek z pianki, bo - podobno i takie "warianty" występują. Oczywiście piszę to z przymrużeniem oka, bo wiem że mówisz o drzwiach w których pianka jest wtłaczana płynnie i z założenia w pełni wypełnia "puszkę" a nie odwrotnie jak w przypadku wypełniaczy stałych (z założenia są nieszczelności zapewniające przepływ powietrza). Takie styropianowe są wg mnie odpowiednie jako drzwi z garażu do kotłowni... itp. Poszukam w pracy DWU tych drzwi Setto, ciekaw jestem tej szczelności.. Edit:. no i mam. Dla grubości 56mm Ud - 1,4, czyli nie mieszczą się w obecnej normie (1,3). RW 27dB, czyli nie najlepiej (odbija się tu kwestia styropianu), chociaż szukam tego parametru dla Wikęda (wydaje mi się, że był troszkę lepszy), ale podają obecnie tylko dla wersji z ościeżnicą ALU - 31db. Kluczowa jest dla mnie szczelność na przenikanie powietrza. Setto - k.2 (bardzo słabo), Wikęd 4, chociaż też kiedyś podawali drugą dla tego samego zestawienia.. Sprawdzam jeszcze KMT plus54mm. Ud 1,1 (najlepsze w zestawieniu - zaskakujące, ale niechby tam). Rw 30dB, brak w katalogu parametrów szczelności. Reasumując - z tych trzech wybrałbym Wikęd, ale do domu jako wejście szukałbym czegoś w wyższym standardzie. Edytowane 29 Marca 2021 przez finlandia uzupełnienie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek2535 29.03.2021 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Drzwi Wikęd nr 12 z przeszkleniem reflex odpowiadają moim wymaganiom. Są takie jak te setto. Teraz pytanie co lepiej wziąc PREMIUM Z TERMO 3269 zł Czy Optimum 3209 zł Wiadomo najlepiej to połączyć ale budżet mi się kurczy. Mogę zrobić zdjęcie w jakim miejscu mają być te drzwi może to będzie miało jakieś znaczenie dla wyboru. Hałas jest dla mnie mało ważny, mieszkam na odludziu. Może gdzieś można wynegocjować lepszą cenę? To może bym wziął oba te warianty. Edytowane 29 Marca 2021 przez slawek2535 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 29.03.2021 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Wiadomo najlepiej to połączyć ale budżet mi się kurczy. Przecież kupujesz te drzwi na "całe życie". Wg mnie jako drzwi wejściowe powinieneś zainwestować w Optimum Termo. To jakieś 700zł więcej. Stalowa ościeżnica to nieporozumienie. Chyba, że lubisz mieć zimą szron wokół drzwi. Co do ceny to musisz negocjować lokalnie. Na pewno można coś ugrać od ceny katalogowej. Z jakiego regionu jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek2535 29.03.2021 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 elbląg/malbork to moj region. optimum termo mowisz, no na cale zycie to nie wiem, ale na kilka ladnych lat na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muszkieter7 01.04.2021 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Mam od paru dni aluminiowe INOX termo prestige lux, poszukaj na olx lub all, nawet stalowe prestige mają termo alu ościeżnice, gr drzwi 82 mm, U 89. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek2535 02.04.2021 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Ja w końcu zdecydowałem się na wzór 42, premium z thermo. Tylko teraz nie wiem czy dopłacać do lustra weneckiego czy wziąć reflex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.04.2021 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 A po co Ci lustro? Drzwi wychodzą bezpośrednio na chodnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek2535 03.04.2021 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 tak dla mnie żebym widział kto przyszedł a ten ktoś mnie nie widział np. reflex wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts