Natan123 28.03.2021 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 WitamJestem na etapie generalnego remontu w domu związanego z modernizacją ogrzewania i wyczytałem trochę informacji na internecie o "nowoczesnym ogrzewaniu domu" i chciałbym zapytać jak to dobrze zaprogramować.Mianowicie:Obecnie posiadam piec węglowy z podajnikiem na ekogroszek + 11 grzejników w domu (3 kondygnacje) i do tego jeden termostat umieszczony na 2 kondygnacji.Teraz podczas modernizacji zmieniam piec na gazowy (konkretnie jeszcze nie ustaliłem w fachowcami jaki) i do tego oczywiście nowe grzejniki. Doradzono mi aby teraz zrobić "każdą kondygnację osobno" tzn. na każdym piętrze zamontować termostat który będzie włączał bądź wyłączał piec w zależności od temperatury na danym piętrze.Ja natomiast chciałbym zrobić to trochę inaczej (i właśnie tutaj pojawia się problem): Czy istnieje taka możliwość aby:Do każdego z grzejników założyć osobny termostat (elektroniczny bądź sterowani na wifi) którego zadaniem byłoby załączenie pieca tylko w danym pomieszczeniu?Inaczej mówiąc, Na piętrze mam kilka pomieszczeń i teraz tak, spada temperatura w salonie np na 19 stopni. Grzejnik uruchamia piec (czy jakiś moduł) dogrzewa na 22 stopnie w salonie i wyłącza piec. Analogicznie w każdym innym pomieszczeniu tak samo, łazienka temp spadanie do 20 stopni a głowica w grzejniku jest ustawiona np na 23 to uruchamia piec, dogrzewa TYLKO ten grzejnik i wyłącza piec (tudzież moduł / pompę).Czytałem trochę na stronie tech-sterowniki tylko nie za bardzo rozumiem co by tam było potrzebne. Dzięki za waszą pomoc bo już nie wiem gdzie mam szukać... A fachowcy wolą standardowo najszybsze i najprostsze rozwiązanie dla nich... Ale czy takie rozwiązanie będzie odpowiednie też dla mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts