Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak poprawienie wyizolować połączenie fundamentu i profili aluminiowych.

Recommended Posts

Cześć,

zamówiłem zrealizowanie ogrodu zimowego, zależy mi aby docelowo ogród ten był użyteczny przede wszystkim w ciągu zimy więc powinien być dobrze ocieplony, wyizolowany.

Ogólny plan na dalsze prace to:

Ze strony zewnętrznej obłożenie fundametnu, na którym stoi gresem, w środu: posadzka anhydrytowa i gres. W środku ze względu na wysokości gres powinien stykać, nachodzić lekko na profil okienny (chyba że naprawdę nie powinno się tego robić bo katastrofa budowlana).

Aktualnie stoi cała konstrukcja jednak podczas deszczu do środka dostaje się woda. Oczywiście firma wykonawcza swoją pracę uznaje za zakończoną, a dalsze kwestie to kolejni budowlańcy. Zanim zacznę szukać kolejnej ekipy chciałbym się poradzić jakie macie pomysły propozycje aby dobrze uszczelnić i wykończyć przy profilach?

Załączam zdjęcia jak wygląda konstrukcja i jak się łączy profil z fundamentem.

Będę wdzięczny za wszelkie dobre pomysły co dalej można zrobić! Prośba jednak o pomysły inne, że rozbiórka. ;-)

To co sam póki co zebrałem z netu, rozmów w sklepach budowlanych załączam na szkicu poglądowym - prośba o komentarz, dzięki!

Na moim szkicu:

1 - izohan full-fix uszczelniacz hybrydowy,

2 - illbruck taśma EPDM ME210 (do wew) i ME220 (do zew)

3 - tytan xtreme

4 - papa

(nie wiem czemu tak kiepsko przeskalowywane są te obrazki po wrzuceniu na forum).

Pzdr,

p.

IMG_5128.jpg

IMG_5127.jpg

IMG_5035.jpg

IMG_0140.jpg

Edytowane przez pck

Od razu na starcie - ten gres będzie gwoździem do trumny dla tych okien i Twojej szczelności ogrodu zimowego. :jawdrop:

Proponuję zaprosić dekarzy!!!! to musi być fachowa obróbka okien, i jeszcze lepsze odwodnienie okolicy styku tej izolacji z gruntem i opaska odwadniającą.

A poza tym - fajny ten ogród zimowy, podoba mi się , jednak wydaje się, że nie powinno to być takie płaskie(pod oknami) powinno być uniesienie wewnątrz ze spadkiem na zewnątrz. Chodzi o to aby woda z szyb(bo taka występuje przy dużej wilgotności wewnątrz i niskiej temperaturze na zewnątrz ścieka otworkami pod oknami. Widziałem taki układ w projekcie ogrodu botaniczno-zoologicznego w Sosnowcu