Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk Knauf MP 75 L

Recommended Posts

Z racji że to tynk gipsowy nie zalecany do pomieszczeń mokrych np łazienka.

Zawsze mnie to zastanawiało..dlaczego w Polsce nie jest zalecany do łazienek a w Niemczech bez problemu i nie raz kładłem na nim płytki w "mokrych" pomieszczeniach. Podobnie w Polsce.

Być może to z powodu chronicznego zatykania wentylacji "bo przecież ciepło ucieka" :D

Einzusetzen im Innenbereich zum

Vom Keller bis zum Dach für alle Räume mit üblicher Luftfeuchtigkeit einschließlich Küchen und Bäder mit haushaltsüblicher Nutzung (z.B. WC`s in Schulen und Bäder in Hotels oder Krankenhäusern)

W Polskiej wersji to samo .. no prawie, bo u nas wspominają o max wilgotności pomieszczenia 70%, co jak dla mnie potwierdza trop wentylacji, a raczej jej braku.

Edytowane przez Pytajnick

Zawsze mnie to zastanawiało..dlaczego w Polsce nie jest zalecany do łazienek a w Niemczech bez problemu i nie raz kładłem na nim płytki w "mokrych" pomieszczeniach. Podobnie w Polsce.

Być może to z powodu chronicznego zatykania wentylacji "bo przecież ciepło ucieka" :D

.

Tak naprawdę to ja ma w łazience położony tynk MP75 ale był to zabieg nie celowy. Po otynkowaniu pomieszczenia zmieniła się koncepcja i w tym pomieszczeniu zrobiłem małą łazienkę - wanna, kibelek i umywalka i pomimo użytkowania już kilka ładnych lat nic się z tynkiem nie dzieje.

Gdybym był świadomy że w tym pomieszczeniu będzie łazienka nie dał bym MP75 z przyczyn takich że wszyscy w koło piszą i przestrzegają aby w mokrych/wilgotnych pomieszczeniach nie stosować tynków gipsowych.

To że u mnie nic się nie dzieje to może jakiś wyjątek, nie wiem ale wiem że jest dobrze.:)

Tak naprawdę to ja ma w łazience położony tynk MP75 ale był to zabieg nie celowy. Po otynkowaniu pomieszczenia zmieniła się koncepcja i w tym pomieszczeniu zrobiłem małą łazienkę - wanna, kibelek i umywalka i pomimo użytkowania już kilka ładnych lat nic się z tynkiem nie dzieje.

Gdybym był świadomy że w tym pomieszczeniu będzie łazienka nie dał bym MP75 z przyczyn takich że wszyscy w koło piszą i przestrzegają aby w mokrych/wilgotnych pomieszczeniach nie stosować tynków gipsowych.

To że u mnie nic się nie dzieje to może jakiś wyjątek, nie wiem ale wiem że jest dobrze.:)

Mam gipsówki robione 25 lat temu w łazienkach i ...nic :D Fakt- trzeba przy nich pomyśleć o tym, co pod takim tynkiem może korodować, a jak wiadomo, niektórych myślenie czy wiedza może się nie imać.No i ta nieszczęsna wentylacja... Ogrom ludzi woli mieć wodę na szybach, grzyb na ścianie niż świadomość, że im zimne powietrze do domu zimą wlatuje. O ile świadomość w tym temacie jako tako się poprawiła pośród właścicieli mieszkań, to wynajmujący (a temat znam bo ludziom wynajmuję) mają to gdzieś i "oszczędzają" na ogrzewaniu.

• 2 years później...
Mam i nie polecam. Nieświadomy faktu, że są tynki twarde na rynku, dałem się wrobić przez dewelopera na miękkie tynki. Zorientowałem się przy pierwszym wgnieceniu i od tej pory codziennie spędza mi to sen z powiek. Tynki są bardzo delikatne, wystarczy lekko coś upuścić (mop, zabawka, wtyczka do żelazka) i pojawia się wgniotka. Teksty w tylu "łatwo to naprawić" słyszałem nie raz i nie potwierdzam - zawsze widać przebarwienie / inną fakturę. Dzisiaj na 100% bym się nie zdecydował, obstawiam, że poszedł bym albo w Diamanta albo w tradycyjny CW. Zaletą lekkiego miała być jego większa elastyczność i mniejsze pękanie. U mnie już zdarzają się pęknięcia na tynku, więc kolejny mit z głowy ...

• 2 weeks później...