Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ramkę zerwałem ,gwarancję już mam w d....i tak nie można było się doprosić serwisu aby cokolwiek zrobił ,byli raz coś tam pomajstrował lub udawał żę majstruje i dalej było to samo.Nie mam elektro zaczepu ,drzwi wikeda zatrzaskują się same od zwykłego zamykania ich.Jak nie masz klucza przy sobie lub klucz jest w drzwiach od srodka to włazimy przez okno jeżeli masz dużo szczescia i masz otwarte okano.Mam już drugie przygotowane do montażu ten szmelc Wikęda bede rwał w lecie i nie omieszkam nagrać to i wstawić na yutube aby wszyscy zobaczyli co za szmelc jest wypuszczany przez tą firmę.Co do wystających zawiasów to jak serwiś je dociągną to drzwi nie chciały się zamykać tylko odbijały i tak już je zostawili ,powiedział że z tym nie da się nic zrobić :) Z g... bata nie ukręcisz .Mówili że trzeba wymienić jakieś zasuwnice czy coś takiego ,mam ich już gdzieś i wymieniam całe drzwi WIKĘDA nie chce mi się już z tym dziadostwem szarpać ,znając życie następne bedą jeszcze gorsze z tej firmy

Jak już było wspomniane - rwij. Twoja sprawa.

W dalszym ciągu na parę kluczowych tematów nie poznaliśmy odpowiedzi:

- ramka i sposób jej uszczelnienia - banalna sprawa do naprawy dla serwisu. Nie rozumiem czemu nie jest już ok?

- dlaczego zalecono Ci wymienić skrzydło i dlaczego tego nie zrobiono (zakładam że w ramach gwarancji).

- dlaczego te zawiasy są tak wysunięte? Co stwierdził serwis?

- dlaczego się zatrzaskują i nie da się otworzyć klamką? Jakby była wadliwa zawsuwnica to by i klucz nie pomógł.

Także - to co wychodzi z opisu wygląda na jakieś partactwo do potęgi.

Czy to był firmowy serwis od Wikęda, czy ktoś z ramienia sprzedawcy? Próbowałeś kontaktować się z fabryką?

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Adezo - zaspamowali cały fb, a że rynek się kurczy to zaczynają i na tradycyjnych kanałach..    

• 1 year później...

Cześć, przepraszam za odgrzebywanie wątku.

Trochę nieoczekiwanie zastał mnie temat wymiany drzwi zewnętrznych do domu. Nie miałem jeszcze czasu zdoktoryzować się w temacie a muszę dosyć sprawnie zrobić chociaż wstępne rozeznanie i może nawet zamówić jakieś drzwi.

Nie ukrywam, że nie znam się i zaczynając od podstawowego wyboru - stalowe, drewniane czy aluminiowe, wydaje mi się, że alu odpadną ze względu na koszty. Z pozostałych nie bardzo wiem jakie są kluczowe różnice poza tym, że drewniane wymagają chyba więcej konserwacji, więc stalowe wydają się być łatwiejszym wyborem.

Montazysta jak przyjechał zebrać wymiar zasugerował Gerdy jako najbardziej sprawdzone i bezproblemowe, więc niewiele myśląc usiedliśmy z żoną przed katalogiem, wybraliśmy wstępnie model i już mieliśmy zamawiać gdy okazało się właśnie, że jednak przy niestandardowych wymiarach Gerda nie oferuje drzwi z przeziernym przeszkleniem. Sprzedawca w salonie zaczął sugerować Portę, nad którą z kolei montażysta kręcił nosem, więc w ruch poszło szukanie w internecie i tak właśnie trafiłem na ten wątek.

Zależy mi przede wszystkim porządnym wykonaniu i dobrej trwałości. Tu wydaje się że Wikęd mógłby wchodzić w grę. Do Gerdy zachęcało zaufanie pod kątem bezpieczeństwa i 3-5 punktowe zamki hakowe, czego nie widzę w Wikędzie. Czy ich rozwiązania są porównywalne? Ewentualnie na których innych producentów zwrócić uwagę? Którzy jeszcze dopuszczają opcję skrócenia wysokości drzwi z zachowaniem opcji przeszklenia skrzydła (ciemne szkło lub ewentualnie lustro)?

A może z jakiegoś powodu lepiej rozważyć drewniane drzwi? Jeśli tak to których producentów?

Termika jest istotna, ale też nie najbardziej kluczowa bo wiatrołap ma tylko 10cm ocieplenia i raczej zakładam cel złamania temperatury niż utrzymania 20+C. A może to nie jest dobre podejście?

I jeszcze inne pytanie. W wiatrołapie mam grzejnik w odległości pewnie około pół metra od drzwi. Montażysta stwierdził, że to nie dobrze, bo drzwi będą się wypaczać. Ale z drugiej strony nie planuję nim hajcować tylko ustawić na "1", zeby w zimie utrzymać chociaż 10C. Czy to będzie problem?

Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.

Przy wymianie drzwi istniejących kluczowe są (dla mnie) wymiary otworu. Tak by zamówić maksymalnie dopasowane drzwi typowe (bez dopłat) i zminimalizować kucie/naprawy przy montażu. 

Różne firmy - różne wymiary. Gerda mi raz podpasowała w tym zakresie, tym bardziej że klient preferował tę markę. 

Nie mogę potwierdzić że jest lepsza niż konkurencja. Podobnie wyposażone drzwi kosztowały wyraźnie więcej niż Wikęd. Zamki miały za to słabsze (bo Wikęd w seriach katalogowych ma tylko listwowe) a tu były dwa niezależne. 

Gerda w tym zakresie ma swoje zamki. Ma tu jakieś plusy, ale nie zawsze jest lepsze niż u konkurencji.  Za to jak ktoś sobie życzy to można zamówić wyższe klasy niż u konkurencji (głównie w mieszkaniówce). 

Wikęd - ok. KMT - czasem korzystam bo ma dla mnie lepsze założenia wymiarowe. Jak ktoś szuka tanio - sięgam po Stalprodukt. 

Erkado i Porta - mam uznanie do producentów, nie mam doświadczeń z drzwiami. 

Sobie wstawiłbym drewniane z Cala (mimo iż mam obok grzejnik to bym się go nie obawiał, ale to zawsze może mieć wpływ na drzwi..  

Dziękuję za odpowiedź!

Wymiary które zostały spisane przez pana montażystę to 203 x 100. Zakładam, że to wymiar do ściany, bo drzwi ponoć w miarę standardowe 90, ale niższe. I to problem dla Gerdy, bo jak zrozumiałem sporo wzorów z przeszkleniami i wstawkami zawiera elementy robione tylko w standardowej wysokości.

To spytam w takim razie czemu CAL? I w czym realnie będą lepsze od np Wikęda, bo cenowo na szybko patrząc na stronie niemal 2x droższe. Nie chodzi mi tutaj o kurczowe trzymanie się budżetu, ale raczej o zrozumienie na co te pieniądze wydaję. Rozumiem, że to może wydawać się głupie dla ekspertów, ale nie do końca widzę gdzie jest zaleta drewnianych drzwi względem stalowych. 

Gerda była pierwszym wyborem, bo: zaproponowana przez montażystę jako bezproblemowa; uznana marka pod kątem bezpieczeństwa; rozsądne wzornictwo. Skoro odpada, to chciałbym celować w coś o porównywalnych parametrach bezpieczeństwa i rozsądnej termice. W Gerdzie chciałem zamek listwowy 3 lub 5 punkty z zamkiem hakowym więc szukam czegoś na podobnym poziomie RC2, lub jakby się dało to RC3.

Jest jeszcze coś na powinienem zwracać uwagę? Jakiś mniej oczywisty parametr różniący drzwi/producentów?

Stare drzwi mieściły się w otwór 100+. Miały zwykle szerokość całkowitą 100, czasem 99, czasem ościeżnicę kątową. Nowe - są zwykle grubsze i urosły. Podstawowe Wikędy od zawsze mają 101 a te aktualne po 102-3 i więcej - im grubsze tym szersze. Więc zamiast 90tki trzeba liczyć się z zamówieniem wersji z węższym światłem przejścia. 

Podobnie bywa w innych firmach stalowych (w tym Gerdzie). Tam gdzie nadal jest 100 a skrzydło grubsze - teoretycznie te drzwi nie spełniają wymogu światła przejścia 90cm, ale z tym da się żyć bez większego problemu. 

Większość firm oferuje skróty fabryczne. Są wyjątki w określonych seriach. Rzadko sprzedaję Gerdę - nie mam tego w pamięci. 

Zamki - większość firm oferuje zamki listwowe 3 punktowe (i więcej dla fanatyków), czasem są to zamki z hakami (np. Winkhaus w Calu). Ja jednak zdecydowanie polecam zamki listwowe automatyczne, trzymające skrzydło po każdym zamknięciu w 3 punktach.  Nie pod kątem bezpieczeństwa RC, a stabilności i zabezpieczeniu przed wypaczeniem. 

Wyjdzie jak reklama - ale właśnie w Calu jest ten zamek - hakowy, automatyczny. Przeszklenia - masz w klasie P4 (w wiekszości firm za dopłatą). Firma poukładana, od wieków na rynku.   

Dla mnie zaleta drzwi drewnianych - są naturalne (w sensie nie tak sztuczne jak blacha w plastikowej okleinie). To coś niewymiernego. 

A pod kątem technicznym: drzwi mające 100cm będą miały światło 90 (bez dopłat zwężą ościeżnicę). Mają lepsze parametry wytrzymałościowe (na wiatr) i szczelność na powietrze i wodę. 

• 3 weeks później...

Od biedy wymiarowo z małym tuningiem otworu powinny wejść Ci Wikędy Optimum w rozmiarze 85 czyli niegdysiejsze 90N. 

Co od marek to nie ma tak, że jedna konkretna jest najlepsza i koniec. Wszystko zależy od serii, preferencji i konkretnego zestawienia w porównaniu. Np. Wiśniowski i Wikęd - obie marki spoko. Ale jak dodasz naświetle boczne to np. Wiśniowski w Creo dla mnie odpada a Wikęd w standardzie jest OK. Seria Nova w Wiśniowski już będzie bliżej tego co ma Wikęd, KMT, Mar-Tom w ofercie.
Odnośnie preferencji montażysty - ja mam np. odmienne zdanie. Ja z Gerdy rzadko korzystam, bo zdecydowanie wolę Wikęd, KMT, Wiśniowski, Mar-Tom, Erkado w stalówkach. Ale to tylko moje spostrzeżenia z kilku lat montowania drzwi. Każdy ma prawo do swoich wyborów.

Marco, zapoznaj się z ofertą drzwi firmy MS "więcej niż okna".

Ja mam ich drzwi drewniane ponad 6 lat, nic się nie dzieje a wtedy kiedy robiłam swój doktorat z drzwi to te miały najlepszą izolacyjność na rynku, jakieś imponujące wyniki k względem konkurencji poza resztą cech które były bdb.

W tej chwili zajrzałam na ich stronę i widzę że jeszcze poszli do przodu, mają też drzwi PVC i alu więc jest wszystko co trzeba.

Ja wybrałam głównie ze względu na ich firmowy montaż ( widziałam wcześniej jak pracują) oraz na kompetencje szefa.

42 minuty temu, ania1719508426 napisał:

Marco, zapoznaj się z ofertą drzwi firmy MS "więcej niż okna".

Ja mam ich drzwi drewniane ponad 6 lat, nic się nie dzieje a wtedy kiedy robiłam swój doktorat z drzwi to te miały najlepszą izolacyjność na rynku, jakieś imponujące wyniki k względem konkurencji poza resztą cech które były bdb.

W tej chwili zajrzałam na ich stronę i widzę że jeszcze poszli do przodu, mają też drzwi PVC i alu więc jest wszystko co trzeba.

Ja wybrałam głównie ze względu na ich firmowy montaż ( widziałam wcześniej jak pracują) oraz na kompetencje szefa.

Zaskakujące tezy. Najlepsza izolacyjność? Tzn. jaki konkretnie parametr i jakie pozostałe cechy porównywałaś? 

Drzwi PVC - no właśnie jestem w trakcie serwisu dwóch sztuk. Padły. Klient nie chce się przyznać gdzie kupił bo chyba nie ma co liczyć na ich pomoc. Skrzydła się wygięły. Wkładka przez to padła w jednych. W drugich padł zamek. 

Zwróciłem się z prośbą o kontakt/ pomoc w temacie do fabryki MS. Choćby o instrukcje regulacji zawiasów (bo jakieś nietypowe). Lub naprawę odpłatną przez ich serwis.

Cisza...

23 godziny temu, ania1719508426 napisał:

Masz słuszność bo to nie MS tylko Doorsy.

Sorki.

Nie zmienia to sensu mojej wypowiedzi i pytań o te parametry. 

Doorsy w ostatniej dekadzie straciły pozycję na rzecz Barańskiego i już nie są w każdym sklepie. To dobrze, bo odpadły im firmy nie mające pojęcia o drewnie i nie będą niesłusznie psuły opinii. 

Wracając do MS - liczyłem na lepszy odzew i zainteresowanie klientem pogwarancyjnym. 

• 4 weeks później...

Jak zawsze bierze się pod lupę 1 z 10 parametrów i na tej podstawie głosi się tezy. A to, że drzwi np. będą bezprzylgowe, a parametr uzyskano metodą obliczeniową a nie w ITB to już inna para kaloszy. Nie patrzcie na drzwi w takich małych fragmentach. Nawet cała konstrukcja drzwi może być o wiele gorsza jak doda się do tego słaby montaż z licznymi błędami.
Ja MS nie mam w ofercie. Doorsy sprzedaję raz na jakiś czas. Potwierdzę to co pisał Fin - to już nie ta pozycja na rynku co kiedyś.