Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z poddaszem garaz w bryle 80m pow.użytkowej dach dwuspadowy jaki koszt budowy.

Recommended Posts

Widzę, że jesteś bojowo nastawiony chociaż jesteś totalnie zielony i masz blade pojęcie o rzeczy ;)

Pellet jest droższy niż pompa ciepła p-w jeśli chodzi o całościowy koszt systemu.

A dwa, to jak gawel pisał, jesteśmy w XXI w i ognisko w domu to relikt przeszłości, którego za chwilę ustawowo zabronią. I bardzo dobrze ;)

A PV przy pompie ciepła to wg mnie bzdura...

Ale jak się jest totalnym laikiem to i takie bzdury się przedstawia :D

Pv przy pompie ciepła hmmm nic takiego nie pisałem. Mój tekst który cytowales to była ironia. Więc te bzdury to chyba nie do mnie? Widzę że jesteś biegły w temacie to policz mi ile za ogrzewanie pompą za instalację no i eksploatacja za rok lub za sezon. Dom wybudowany zgodnie z normą wt21. Kto wie może mnie namówisz.

Aż taki zielony nie jestem. Policz e policze i wybiorę optymalne rozwiązanie.

Fijolek powiadasz 80m2 i WT21 ?

Mój dom ma pow.125m2 i potrzebuje ok.3,5kW przy -20st.C to Fijolek będzie potrzebował tej mocy ok.2kW przy -20st.C zatem wybierając do takiego domu kocioł na pellet o mocy nominalnej 10kW naprawdę trzeba być "nie zielonym" :D

Mój dom zużywa na ogrzewanie ok.1700kWh pompą ciepła, za co rocznie place ok.500zl czyli przeliczajac ok.500kg pelletu a Fijolek zuzyje tej energii ok.1000kWh czyli przeliczając 300kg pelletu na sezon.

Mając obciążenie cieplne domu na poziomie 2kW cena instalacji z pompą ciepła p-w myślę, że nie przekroczy 20tys.zl a system na pellet,wraz z kominem będzie kosztował znacznie więcej.

Namawiać nie zamierzam, każdy jest kowalem własnego losu...

Tak tylko mówisz a założę się że niejedno budując raz jeszcze byś zmienił.

Ja te z praktycznie sam zaprojektowałem swój domek, rysowałem, rozmieszczałem, przeliczałem a i tak po kilku latach użytkowaniach zmienił bym to i owo, oczywiście zmiany nie były by jakieś ogromne, można rzec "kosmetyka" ale jednak zmieniłbym coś niecoś.

Po 8 latach od przeprowadzki nie zmieniłbym dosłownie nic,tak w rozkładzie pomieszczeń tak i w technologii budowy.

W dalszym ciągu dom byłby na izolowanej płycie, podłogówka jak teraz bezpośrednio na płycie bez izolacji,w dalszym ciągu ściany byłyby z silikatu 18cm,no może teraz z pełnego bym dał a nie z dziurkowanego ;)

W dalszym ciągu byłaby dobra izolacja styropianem, w dalszym ciągu nie byłoby ani kg wełny, kominek byłby jak teraz, ogrzewanie podobnie pompa ciepła,wentylacja jak dzisiaj czyli mechaniczna z reku itp itd,przeniesienie kuchni od ulicy na stronę tarasu uważam za strzał w 12 nawet itp itd :)

Ale mi z projektu gotowego został tylko szkielet, praktycznie wszystko zostało przeprojektowane, od fundamentów przez izolację, ogrzewanie po dach :)

Edytowane przez Arturo1972

Sztuką jest wybudować ten pierwszy od razu dla siebie stąd dobre rady.

Ja zrobiłem pierwszy i jedyny dla siebie/nas to dlaczego mam życzyć innemu gorszego ?

Tu pozostaje kwestia kiedy się budujesz :D Znam sporo ludzi, którzy zbudowali idealny dom "dla nas" a przestał taki być, kiedy dzieciaki rozjechały się po świecie i zostało się z 200m2 na dodatek piętrowymi. Wtedy ideał przeradza się w utrapienie. Niektórzy trwają....bo przecież tyle pracy wokoło włożyli w ogródek, trawkę drzewka itp i żal sprzedawać, innych ekonomia zmusza do zmian i co najlepsze, szybko są z nich zadowoleni.