Tanarro 29.03.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Zgłaszam się z chyba specyficznym problemem. Około miesiąc temu zaobserwowałem spadek ciśnienia na instalacji. Jeszcze przed wprowadzeniem się do nowego lokum (6-8 miesięcy wcześniej) ciśnienie było na poziomie +/- 4.5. Miesiąc po wprowadzeniu się zerknąłem na manometr od reduktora ciśnienia wody i pokazał 2.8. "Problem" objawiał się też podczas korzystania z wody - duża deszczownica blokowała możliwość korzystania przykładowo z prysznica w wannie (odbijał). Realnego problemu obawiam się natomiast latem gdy zarówno ja jak i sąsiedzi zaczniemy podlewać trawniki. Wykonałem następujące kroki: 1. Sprawdziłem reduktor od Honeywell - zmiana wartości na nim nie powodowała zmiany ciśnienia 2. Skontaktowałem się z wodociągami - w tym okresie naprzeciwko mnie powstały 3 apartamentowce, ludzie wystartowali z robieniem łazienek i wprowadzaniem się do nowych mieszkań. W wodociągach dowiedziałem się, że ciśnienie na pewno mam wyższe tylko zepsuty jest reduktor. Przyjechali panowie z wodociągów, sprawdzili czy nie ma wycieku na przyłączu. Czysto. Powiedzieli, że bankowo reduktor. Podobno sprawdzili również na hydrancie i było wysokie. 3. Przyjechał hydraulik, wymienił reduktor na Herz ale niechętnie bo przeczyszczony Honeywell nadal pokazywał 2.8. Ten nowy również pokazał 2.8. 4. Przyjechali z wodociągów do licznika w studzience. Odkręcili aby sprawdzić sitko (czy nie zapchane), ale sitka brak. Ciśnienie wyszło im 3, na wydatku ciśnienie wynosiło 2.4. 5. Skontaktowałem się z wodociągami. Usłyszałem, że ciśnienie na pewno mam dobre, powinno takie być w tej okolicy i że niepotrzebnie mam ten reduktor. Dostałem też informacje, że nie mogłem mieć wyższego ciśnienia bo jest to zwyczajnie niemożliwe i że powstałe naprzeciwko apartamenty nie mają tu znaczenia. Poinformowany zostałem, że nie da się podnieść ciśnienia na tym odcinku bo spowodowałoby to poważne problemy u innych odbiorców w tej okolicy. Ps. nie mieszkam na żadne górce. Zgłupiałem. Pytanie do Was forumowicze: Czy można coś jeszcze sprawdzić np. czy może być uszkodzona zasuwa na przyłączu? Czy faktycznie nie da się zwiększyć ciśnienia na konkretnym odcinku (na jednej ulicy)? Edytowane 29 Marca 2021 przez Tanarro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 01.04.2021 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Z praktyki na sieci w dużym mieście: ciśnienie na poziomie 4,5 bar w instalacji jest bardzo wysokie i praktycznie nieosiągalne w większej odległości od SUW, ciśnienie 2,5 jest powiedzmy normalne. Wodociągi nie zwiększa ciśnienia w jednej rurze bo musiałby zamontować dla niej pompe albo zwiększyć ciśnienie w całej sieci.Zgodnie z obowiązującymi przepisami (..) PWiK ma obowiązek zapewnić Odbiorcy Usług dostawę wody o odpowiednim ciśnieniu nie niższym niż 0,25 MPa, mierzonym na najbliższym hydrancie od włączenia przyłącza do sieci, na sieci wchodzącej w skład przedsiębiorstwa Dostawcy Usług". Więc u Ciebie jak pokazywało 3 statycznie a na rozbiorze 2.4 to jest i tak nieźle. Nie wiem dlaczego wcześniej było takie wysokie ciśnieni. Nie mniej teraz, jak jest niższe a masz duży rozbiór w domu to brakuje ciśnienia i wihajster od prysznica odbija. Może być też problem ze średnicami rur: niezauważalny przy wysokim ciśnieniu, dla niższego rodzi problemy.Rozwiązanie: możesz lokalnie podnieść sobie ciśnienie w swojej instalacji - hydroforem. W wodociągach nic nie wywalczysz bo mieszczą się w nromie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts