Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SolarEdge SE5K + Trina Solar Vertex S 395-405 Wp lub Q-Cells G9 340Wp Full Black

pablomoc

Recommended Posts

Witam,

Dostałem wycenę takiego zestawu 5,5kw :

Falownik SolarEdge SE5K + 14 paneli Trina Solar Vertex S 395-405 Wp (każdy panel z optymalizatorem SolarEdge) - Cena 22.100 zł

lub druga opcja

Falownik SolarEdge SE5K + 16 paneli Q-Cells G9 340Wp Full Black - Cena 22.690 zł

Który z tych zestawów będzie lepszy ? Falowniki te same tylko różnią się panelami. Q-cells full black wyglądają bardzo ładnie ale wiadomo wygląd to nie wszystko.

Lepsze Trina Solar czy Q-cells ? Proszę o poradę.

Obstawiam, że Ci nie pomogę bo sam się dopiero uczę, ale chciałbym zauważyć że bardzo korzystną cena. Z tego co patrzyłem to falowniki SolarEdge to są jedne z najdroższych, do tego panele z full-blackiem. Nie wiem czy tutaj dodałeś cenę tylko dla zestawu bez montażu czy to jest z montażem?

Tak, cena jest montażem. Inna lokalna firma za zestaw z TrinaSolar powiedziała 23.500 zł. Zdecydowałem się już na zestaw z Trina Solar, to są panele z czarną ramą. Sam panel też jest prawie czarny także takie prawe full black :). Montaż ok 15 kwietnia. Wrzucę jakieś fotki po zainstalowaniu zestawu :)

• 9 months później...
Witam,

Dostałem wycenę takiego zestawu 5,5kw :

Falownik SolarEdge SE5K + 14 paneli Trina Solar Vertex S 395-405 Wp (każdy panel z optymalizatorem SolarEdge) - Cena 22.100 zł

lub druga opcja

Falownik SolarEdge SE5K + 16 paneli Q-Cells G9 340Wp Full Black - Cena 22.690 zł

Który z tych zestawów będzie lepszy ? Falowniki te same tylko różnią się panelami. Q-cells full black wyglądają bardzo ładnie ale wiadomo wygląd to nie wszystko.

Lepsze Trina Solar czy Q-cells ? Proszę o poradę.

Dziwnie tanio jak na dzisiejsze ceny i SolarEdge

1. 5,60 kWp -> 22.100 / 14 x 0,400 kWp ) = 3.946 PLN / kWp brutto ??

2. 5,44 kWp -> 22.690 PLN / (16 x 0,340 kWp ) = 4.171 PLN /kWp brutto ??