Aleksdaf 30.03.2021 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 WItam, jakie były by konsekwencje i skutki zasilania kotła kondensacyjnego Junkers Cerapur Zsb24-5c23 gazem propan z butli, w przypadku podłączenia pieca na nastawach fabrycznych bez przezbrajania. Czyli co by się działo gdyby kocioł uruchomić prosto z pudełka nic nie ustawiając, na propanie. Pozdrawian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.03.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 @Aleksdaf Po co niszczyć coś co jest nowe, nie lepiej zamówić przezbrojony na propan-butan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksdaf 30.03.2021 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Przyjmijmy taką sytuację: zamówiłem przezbrojony, serwis uruchomił. Wszystko niby działa ale zauważyłem że jest nie przezbrojony lub nie właściwie przezbrojony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wielebny82 30.03.2021 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 W jaki sposób zauważyłeś że jest nie przezbrojony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksdaf 30.03.2021 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Menu na kotle, pozycja- I22 kod162.Oznacza to zainstalowana wtyczkę kodowania dedykowana do gazu ziemnego. W instrukcji kotła wtyczka kodowania jest elementem przezbrojenia pieca. Dla gazu płynnego kod 165. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksdaf 30.03.2021 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Instrukcja obsługi tego modelu opisuje przezbrojenie na inny rodzaj gazu: "-zestaw przebrojeniowy zamontować zgodnie odnośnymi wskazówkami montażowymi- po każdym przezbrojemiu: ustawić stosunek ilości gazu do powietrza- kotły na gaz płynny należy wyregulować na ciśnienie gazu na przyłączu 37mbar"Należy wymienić zainstalowaną wtyczkę na nową z zestawu. Zestaw przebrojeniowy zawiera jedynie "wtyczkę kodowania" na propan dedykowana do tego pieca.Mój pięć jest oficjalnie uruchomiony, serwisanci coś pomierzyli, ustawili, wyregulowali itp- dali dokument. I kocioł grzeje.Wtyczka nie została wymieniona. Dostrzegłem to po dłuższym czasie. Cały czas działa na tej od gazu ziemnego. Czy pracuje poprawnie? Czy stwarza zagrożenie? Czy parametry grzania, spalania są zgodne ze specyfikacją? Jaki takie podłączenie ma wpływ na zużycie gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 31.03.2021 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Zapytaj się w autoryzowanym serwisie Junkersa jak oceniają to przezbrojenie "nie całkiem do końca". W razie awarii będziesz miał "podkładkę" do złożenia reklamacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksdaf 31.03.2021 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Serwisant był wszystko sprawdził, nie mial wtyku na wymianę. I stwierdził że takie przezbrojenie jest ok. Natomiast inni autoryzowani serwisanci do których dzwoniłem z zapytaniem stwierdzili że nie ma prawa ten kocioł być uruchomiony w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 31.03.2021 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Serwisant był wszystko sprawdził, nie mial wtyku na wymianę. I stwierdził że takie przezbrojenie jest ok. Natomiast inni autoryzowani serwisanci do których dzwoniłem z zapytaniem stwierdzili że nie ma prawa ten kocioł być uruchomiony w ten sposób. Napisz pismo do: Robert Bosch Sp. z o.o. ul. Jutrzenki 105, 02-231 Warszawa i przedstaw problem. Oczywiście podaj dane serwisanta. Powinny być na pieczątce z pierwszego (bezpłatnego) serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Expert marki Bosch 06.04.2021 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Witam,Takie rozwiązanie jest niedopuszczalne. Podłączenie do malej butli 11 l. jest niezalecane. Nie wolno stosować reduktora, który jest dedykowany do kuchenek gazowych ze względu na zbyt małą przepustowość.Praca kotła nieprzezbrojonego (dopasowanie do konkretnego rodzaju gazu)jest niedopuszczalne. Może to spowodować uszkodzenie kotła, a w rezultacie spowodować zagrożenie życia osoby użytkującej takie urządzenie. Z poważaniem Konsultant Bosch Termotechnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts