Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okapu - pytania

Recommended Posts

Witam

Mam do zamontowania okap i sporo pytań jak to zrobić.

Niestety nie mam kominka wentylacyjnego na dachu w okolicy okapu, bo to byłoby chyba najlepsze wyjście. Ewentualnie mam kominek, który mógłbym wykorzystać, ale rura miałaby jakieś 12m a to chyba trochę za dużo. Pytanie czy dołożenie kominka na dachu z blachodachówki modułowej jest problematyczne?

Zastanawiam się nad wyjściem bezpośrednio przez ścianę. Czego się w takim przypadku obawiam:

- zacieków na elewacji (wyrzucam ciepłe powietrze z tłuszczem itp) - nie będzie to problem?

- akurat ta ściana jest chyba najbardziej narażona na wiatr, niczym nie osłonięta. Czy jak będzie dmuchało, to nie będzie mi wdmuchiwało zimnego powietrza do środka? Nie będzie wiatr powodował hałasu w tej rurze? Wiem, jest zawór zwrotny, ale na oko to szczelnością nie grzeszy, czy to wystarczy? Mogę zastosować np. 2-3 takie zawory na rurze dla większej szczelności? Jaką polecacie kratkę wylotową?

Jeśli wyjście przez ścianę, to która wersja montażu będzie lepsza, A czy B?. Nie ukrywam, że wygodniej byłoby zrobić wyjście pod wieńcem, ale jeśli opcja nad wieńcem jest w jakiś sposób lepsza (np. cichsza) to mogę zrobić i tak.

Okap ma wylot 15cm, jakich użyć rur? Metalowych spirio czy lepiej coś z tworzywa?

okap.jpg

Czy to w wersji pod wieńcem czy nad, wstawiłbym rury/przelotki o takiej średnicy jakiej ma być rura wentylacyjna wraz z izolacją, n/p fi 200.

Po jakimś czasie trzeba będzie zdemontować rurę wentylacyjną do czyszczenia lub wymiany na nową czystą, a to ułatwi taką operację.

Klapa zwrotna, jeśli będzie na nawietrznej, to ciśnienie będzie ją doszczelniać. Ale czytałem też, że takie klapy potrafią irytująco kłapać od podmuchów wiatru.

U siebie zrezygnowałem z wyrzutu okapowego powietrza na zewnątrz. W okapie mam filtr tłuszczowy i będzie jeszcze węglowy.

Jak będzie brudził się sufit w kuchni, to też pewnie zrobię wyrzut przez ścianę.