Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłączenie elekryczne działki

Recommended Posts

Witam,

Chce do działki doprowadzić prąd. Moja działka jest druga od drogi głównej. Do działki prowadzi droga wewnętrzna. Niestety zakład energetyczny nie chce doprowadzić przyłącza i zainstalować licznik przy mojej działce tylko na początku drogi wewnętrznej gdzie jest trzech współwłaścicieli.

Wiem ze zakład energetyczny moze wystąpić o służebność drogi jeżeli jest taka potrzeba. Proszę o informacje jakimi przepisami mogę się posłużyć aby zakład energetyczny mnie nie zbywał.

Dziekuję Piotr

Nie szukaj przepisu, bo takiego nie ma. Działanie ZE jest prawidłowe, oni stawiają złącza na terenie ogólnodostępnym, publicznym. Wasza droga jest terenem prywatnym i gdyby ZE poprowadziło tamtędy linię zasilającą oraz złącza z licznikiem to być może jeden z współwłaścicieli (taki nawiedzony lub cwany)) zażądałby opłat za służebność. Ty musisz od złącza na początku drogi doprowadzić zasilanie do swojej działki we własnym zakresie i na swój koszt. Uwaga - być może ktoś napisze, że jest jednak inaczej, ale to może być jednostkowy przypadek.

Jak znam i widzę to na wszystkich działkach budowlanych skrzynka z przyłączem prądu znajduje się na wysokości posesji właściciela/odbiorcy prądu.

ZE przed wykonaniem przyłącza robi projekt a raczej zleca go projektantowi i na podstawie projektu firma wynajęta przez ZE robi przyłącze. To do projektanta przyłącza należy wszelakie uzgodnienia i pozwolenia i skrzynka powinna stać na wysokości posesji/działki.

Jak znam i widzę to na wszystkich działkach budowlanych skrzynka z przyłączem prądu znajduje się na wysokości posesji właściciela/odbiorcy prądu.
Nie do końca jest to prawda.

Czasami domki na drodze wewnętrznej są omijane szerokim łukiem przez ZE, i w miejscu ogólnie dostępnym (bo może być na przykład ogrodzenie działek i brama wjazdowa) sa stawiane złącze kablowe + złącza pomiarowe dla poszczególnych odbiorców. Oczywiści dotyczy to np. domków w zabudowie szeregowej, przy mninmalnej powierzchni dla każdej działki.

A my nie wiemy, jaka powierzchnia tych działek, jak usytuowane względem siebie itd.

Edytowane przez elpapiotr

Nie do końca jest to prawda.

Czasami domki na drodze wewnętrznej są omijane szerokim łukiem przez ZE, i w miejscu ogólnie dostępnym (bo może być na przykład ogrodzenie działek i brama wjazdowa) sa stawiane złącze kablowe + złącza pomiarowe dla poszczególnych odbiorców. Oczywiści dotyczy to np. domków w zabudowie szeregowej, przy mninmalnej powierzchni dla każdej działki.

A my nie wiemy, jaka powierzchnia tych działek, jak usytuowane względem siebie itd.

Masz zapewne na myśli przyłącza ziemne ale są też przyłącza napowietrzne - tańsze od podziemnych.

Nie szukaj przepisu, bo takiego nie ma. Działanie ZE jest prawidłowe, oni stawiają złącza na terenie ogólnodostępnym, publicznym. Wasza droga jest terenem prywatnym i gdyby ZE poprowadziło tamtędy linię zasilającą oraz złącza z licznikiem to być może jeden z współwłaścicieli (taki nawiedzony lub cwany)) zażądałby opłat za służebność. Ty musisz od złącza na początku drogi doprowadzić zasilanie do swojej działki we własnym zakresie i na swój koszt. Uwaga - być może ktoś napisze, że jest jednak inaczej, ale to może być jednostkowy przypadek.

No z tym to sie nie zgodzę poczytaj o służebności notarialnej i wcale nie jest to jednostkowy przypadek. Wyglądasz mi na kogoś z ZE :):)

W umowie którą ZE przysłało (do podpisania) jest punkt

podmiot przyłączany na żądanie ZE ustanowi służebność przesyłu wzdłuż linii przebiegu sieci w formie aktu notarialnego z wpisem do ksiegi wieczystej. Powyższa służebność będzie polegała na prawie korzystania z pasa gruntu o szerokości 0,5m na trasie przebiegu sieci elektroenergetycznej na nieruchomościach podmiotu przyłączanego w celu wybudowania oraz eksploatacji infrastruktury itd...

także jest taka możliwość tylko pewnie ZE ma wybór i chce zejsc z kosztów jak najbardziej.

ok w takim razie musze do urzędu regulacji energetyki sie zgłosić o pomoc bo obecne działanie że chcą mi licznik postawić gdzie przy innej działce to jakaś porażka

Edytowane przez pczu