Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Decyzja, która ofertę na instalację PV wybrać?

wojtyla

Recommended Posts

Może nieco marudzę, ale kiepsko widzę podłączanie Longi/Canadian Solar 370 pod P370. Chyba, że wrzucą tam inne moduły (albo ja na złe patrzę). Nie wiem czy to im SED przepuścił, ale jeśli oni to podłączą, to masz instalację bez gwarancji. A jeśli tak faktycznie zaproponują, to... cóż, znamy się do bramy, a od bramy.... ;)

Ma być na P505 przy tej konfiguracji. Myślicie że oferta do wzięcia?

Ma być na P505 przy tej konfiguracji. Myślicie że oferta do wzięcia?

Za 800 zł różnicy na instalacji 8 kWp to nawet bym się nie zastanawiał, tylko brał. Na sam początek weź od nich projekt w SED i zweryfikuj czy jakiś głupot tam nie zrobili. I jeszcze spytaj o firmę zabezpieczeń, żeby nie wrzucili czasem chińskiego badziewia za 150 zł.

Za 800 zł różnicy na instalacji 8 kWp to nawet bym się nie zastanawiał, tylko brał. Na sam początek weź od nich projekt w SED i zweryfikuj czy jakiś głupot tam nie zrobili. I jeszcze spytaj o firmę zabezpieczeń, żeby nie wrzucili czasem chińskiego badziewia za 150 zł.

A co do paneli to jest jakaś różnica czy to Ja Solar czy Jinko, Photo Solar jeśli mają podobne parametry? Czy bardziej warto patrzeć na falownik?

Mam pytanie co sądzicie na temat zestawu:

RISEN RSM120-6-340M HC czarna ramka x 17 szt.

Falownik Sofar 6.6KTL-X szt. 1

Łączna moc 5,78 KW

KOszt 24500 zł.

Nie jestem ekspertem, ale analizowałem trochę ofert jak szukałem odpowiedniej oferty dla mnie.

Pierwsza rzecz to czemu falownik jest o sumarycznie wyższej mocy niż moc paneli? Zazwyczaj suma moc paneli powinna być o 15-20% wyższa niż falownika.

Falownik Sofar ma dobre opinie i jest moim zdaniem najlepszym falownikiem jeśli chodzi o stosunek jakość/cena.

Jeśli chodzi o panele to trochę małej mocy, będziesz potrzebował więcej sztuk niż gdybyś wybrał konfigurację z panelami o wyższej mocy.

Cena około 4.2k za kWp nie jest zła ale wydaje mi się że spokojnie da się znaleźć podobny zestaw w niższej cenie. Osobiście wolałbym Huaweia od Sofara (zabezpieczenia Huaweia to jest coś to moim zdaniem wygrywa nad Sofarem), panele 375W zamiast 340W.

Nie wiem jak u Ciebie z zacienieniem, jeśli jakieś występuje to pomyśl nad SolarEdge. Ja dostałem mnóstwo ofert i w końcu zdecydowałem się na SolarEdge dla instalacji 6kWp w cenie poniżej 4k za kWp z optymalizatorami na kążdym panelu.

Edytowane przez wojtyla