JTKirk 02.04.2021 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 WitamPlanuję budowę budynku gospodarczo-usługowego na tej samej działce na której mam już wybudowany dom. O jaką maksymalną moc przyłącza mogę wnioskować? Budynek docelowo będzie przeznaczony pod energochłonną działalnośc gospodarczą. Mam nadzieje, że to nie będzie problem, żeby było osobne, dodatkowe przyłącze do budynku? Co w przypadku, jeśli problemem będzie obciążenie istniejącej linii z której jest zasilany mój dom?Czy dobrze rozumiem, ze na tym budynku będę mógł bez problemu w późniejszym terminie zrobić mikroinstalację PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.04.2021 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.04.2021 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Powinieneś złożyć wniosek o podwyższenie mocy przyłączeniowej bo po co płacić i robić kolejne przyłącze na działce na której już prąd jest. Po zwiększeniu mocy przyłączeniowej zrobisz osobny obwód/ zasilanie budynku gospodarczego i nic nie będzie się działo w domu, nawet gdybyś potrzebował to możesz założyć podlicznik do tego budynku gospodarczego. Panele możesz zamontować jak na dachu gospodarczego , na dachu domu czy na stelażu na ziemi. Kiedyś warunkiem uzyskania dotacji było montowanie paneli na dachu domu, nie wiem jak teraz wygląda sprawa i czy będziesz korzystał z dofinansowania. Pytam o to nie bez powodu. Już mam moc podwyższoną, a do tego budynku będę potrzebować więcej, znacznie więcej. Może moje obawy są nieuzasadnione, ale linia która idzie do mojej działki może tego nie udźwignąć Dodatkowo - tam docelowo ma być działalność gospodarcza, dlatego nie chce żadnego podlicznika, tylko licznik z energetyki, który będzie przepisany na firmę. Sprawą ewentualnego dofinansowania na razie się nie interesowałem, to sprawa na później - na razie skupiam się na formalnościach związanych z budową... pytanie pomocnicze - jaki dach zaprojektować, żeby było optymalnie pod PV? orientacja prawie idealnie na południe..ale jednospadowy z nachyleniem 30 stopni będzie wyglądać nienaturalnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.04.2021 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 02.04.2021 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 a do tego budynku będę potrzebować więcej, znacznie więcej. Koparki krypto tyle ciągną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.04.2021 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Nie wiem dlaczego piszesz o C11 - bardziej celowałbym w C12a lub C12b. Muszę to jeszcze dokładnie przemyśleć....i oczywiście przeliczyć też... Ale dalej nie mam odpowiedzi na pytanie - o ile moge wnioskować? to te taryfy mają dosyć istotne ograniczenie - 40kW (63A) Co w przypadku, jak będę potrzebować (kiedyś) więcej ? Dobrze rozumiem, że nie ma z tym problemu, tylko wtedy obowiązują mnie taryfy C22a/C22b ? Lepiej wnioskować o te 40kW i potem wnioskować o zwiekszenie, czy lepiej od razu od wartość większą? (skoro mam przekonanie graniczące z pewnościa, że będzie potrzebne więcej) ? Co do nachylenia to wiem, że optymalnie jest ciut więcej....ale jak zawsze potrzebny jest kompromis, pomiędzy powiechnią dachu do wykorzystania a uzyskami dla danego nachylenia... Koparki krypto tyle ciągną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.04.2021 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Co do taryfy C masz rację ja napisałem C11 tak odruchowo.O jaką moc przyłączeniową wnioskować to najlepiej jakbyś poradził się lokalnego kumatego elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.04.2021 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Po zwiększeniu mocy przyłączeniowej zrobisz osobny obwód/ zasilanie budynku gospodarczego i nic nie będzie się działo w domu, nawet gdybyś potrzebował to możesz założyć podlicznik do tego budynku gospodarczego.Nie, kolego, nie może być podlicznika, gdyż autor planuje budowę budynku gospodarczo-usługowego na tej samej działce na której mam już wybudowany dom. O jaką maksymalną moc przyłącza mogę wnioskować? Budynek docelowo będzie przeznaczony pod energochłonną działalnośc gospodarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.04.2021 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.04.2021 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Chodzi o taryfę, nic więcej. Znam kliku przedsiębiorców co mają zakłady (małe co prawda bo zatrudniają dwóch, trzech pracowników) na jednej posesji co dom i mają podliczniki.Oczywiście wszystko legalnie i zgodnie z prawem. Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.04.2021 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.04.2021 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Działalność gospodarcza to taryfa C.Mieszkaniówka to taryfa G.Nie kłóci się to z istnieniem podlicznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.04.2021 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 no właśnie mi się kłóci...ale mam wrażenie, że pomineliście najważniejszy fragemnt - pisałem przecież wcześniej, że ten budynek będzie mieć dużo większe zużycie niż dom i że na domu już zwiększałem moc...może za słabo to podkreśliłem Podlicznik w ogóle nie wchodzi w grę !! kolejne pytanie pomocnicze - pod ten budynek da się podłączyć maksymalnie 50kWp PV ? Dobrze rozumiem te zapisy dotyczące mikroinstalacji? (zakładając, że przyłącze mam 50kW lub większe ? Jakie warunki musiałbym spełniać, żeby móc podłaczyć więcej? Tylko oficjalna farma PV z wszystkimi konsekwencjami? Czy kolejny budynek działce z osobnym przyłączem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.04.2021 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Poczytaj sobie -https://pgedystrybucja.pl/przylaczenia/procedury-przylaczeniowe/Procedura-przylaczania-mikroinstalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.04.2021 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.04.2021 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) A czym różni się prąd w taryfie C od prądu w taryfie G?? jest gęściejszy, rzadszy, szybciej przepływa? Różni się tylko ceną i opłatami stałymi, więc jaki problem płacić za taryfę C wg wskazań podlicznika?Jakim cudem? Od kiedy to ZE zawiera umowy o dostarczanie energii elektrycznej na podliczniki? Co z zaplombowaniem, mocą przyłączeniową, granicą własności i innymi rzeczami? Obudź się kolego, bo niestworzone rzeczy piszesz. Owszem, jeżeli korzystanie z energii na cele biznesowe nie wiąże się z wprowadzeniem rachunków za energię do kosztów tej działalności, nie ma problemu. Rozwiązaniem są tzw. "inteligentne liczniki" ale to osobne zagadnienie. Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.04.2021 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.04.2021 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Bo czym innym jest rozliczanie się dla działalności gospodarczej i wliczanie w koszty firmy części zużytej energii elektrycznej,czym innym rozliczenie z ZE za w/w energię, zgodnie z umową, mocą przyłączeniową itd.Bo z punktu widznia formalmego ZE działalność biznesowa to taryfa dla firm, i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.04.2021 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Przede wszystkim ogarnij się jakiej mocy będziesz potrzebował bo jak > 40 kW to wchodzisz w pomiar półpośredni. Jak będziesz wiedział jaka moc to wystąp o warunki zasilenia tego budynku gospodarczego i tyle. ZE w warunkach wszystko napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.04.2021 04:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Przede wszystkim ogarnij się jakiej mocy będziesz potrzebował bo jak > 40 kW to wchodzisz w pomiar półpośredni. Jak będziesz wiedział jaka moc to wystąp o warunki zasilenia tego budynku gospodarczego i tyle. ZE w warunkach wszystko napisze. a co się wiąże z pomiarem półpośrednim? 40kW teoretycznie starczy na początek, ale potem i tak trzeba będzie zwiększać, więc chyba lepiej od razu zrobić więcej, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts