Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Firanka i karnisz zbyt daleko od ściany

Recommended Posts

Mam problem z karniszem. Karnisz jak na załączonym obrazku. Problem jest taki, że firanka jest zbyt daleko od ściany , przy której mam biurko. Chciałbym żeby firanka była bliżej ściany. Wiem , że są karnisze z regulowaną odległością firanki od ściany (np. Ikea), ale problem dotyczy jednego okna i nie chciałbym zmieniać karniszy w całym domu. Myślałem, żeby skrócić te elementy łączące karnisz ze ścianą, ale te element na końcu mają wyżłobienia do mocowania śrub i boję się, że po ucięciu nie będą dobrze się trzymać. A może nie? Czy ktoś już robił coś takiego? A może są inne sposoby, żeby przybliżyć firankę do ściany?

Z góry dzięki za pomoc.

karnisz.jpg

Bez jaj proszę, wiem, że są akuratne święta pod jaja ale nawet ciężko je świecić :D

Zastanów się jaki jest jeszcze sposób na cofnięcie tego pałąka w głąb ściany,ja widzę dwa sposoby jeszcze:

1.wywiercic dziurę w ścianie na cały element do którego wchodzi ten pałąk na odpowiednią dla Ciebie głębokość ;)

2.wywiercic dziurę w ścianie,wsadzając wiertło o odp.srednicy w ten element co powyżej i na odp.glebokosc wywiercić dziurę w ścianie ;)

Co to z ludźmi się porobiło przez te ostatnie 6 lat to masakra...

Nie da się tego zrobić. Element , w który wchodzi pałąk jest zamknięty od strony ściany. Skrócenie pałąka może spowodować, że nie będzie się on trzymał w elemencie mocującym.

Szukam czegoś innego. Myślałem, żeby za pomocą taśmy lub linki zamocowanej do ściany przybliżyć firankę do ściany. Ale chcę , żeby to było estetyczne.

A propos Twojego komentarza. Zupełnie zbyteczny. Więcej mówi o Tobie niż o mnie.

nie gadaj, że tego uchwytu nie da się skrócić? karnisz.jpgtu gdzie zaznaczyłem. Przeciez jego i tak wyjmujesz z tej części szerszej co jest przy ścianie

całość składa się z 3 części(pomijam rurę z żabkami)

na zdjęciu masz 2, jest jeszcze 3 część która de facto przykręcasz do ściany na 3 śruby i z niej wystaje pręcik z gwintem M6 na który nakręcasz tą szeroką część.

aQI37ywFQcY8xUIyWl_Z8f4jkJs1F8M3easWFM83PGjVnJjQephS8YaprH4N42mv-KPRhpAL0ifbHb1WjA45CyRjq9cMe3Npzymmn5veolI7HzZusrws8dkNQYnh9Uq1DLdQHRK1BsQD0s1W-kGifKdH39_X70-nUuzFGgv1bSdyfaKVX3-XTPUFfYzj-NKyfJw2extKJduDNg7drueZoMG1fOYyvUF7yy0toeQCk0kwnNamjfoXO-bKQzxJ0l88BoKaEwmBFdR5Wzvl6EYNmJGL0TvaddJuZ7AA2jUtASeHwZm8JHlpuPYWUU7PYIZZ2WnVyDo30BWt2FTem5NNBnf_AvFOIbegP4w_PtQdIdN7dcYd3aDpHzivFawgaincTmnVb54Vl9P_6UOxt9EBwHPpWcJK4lVtL0M-ThF0oiPox64OjV8c7t9vkkVcFeUVL1a4hRoOwwZdIVO2di8FzrlVasibSDWtxg_cBSo73LiHz_4cLxKD5arh9QNm0jOtkd5z-GHyHoVO_B7zBi13M0D6h50WkGimocc2evusSZHehqvFu2W3DaPDJfAtSRY_y94VvApk6cOf9FkbrB0Sq_Z-0uKwWcMHdNzum9fuQCgXBWR3X_Hdisn-KS87vWrX_3TJFS_QmV_WQoQ0gKqwFqcb7TWSflpEOnd0Aof_8sBqFq_gNeBsXmI32nuHRe9ikPjmU2OhP3UdHKIgCXEjBrU=w1280-h720-no?authuser=0

kn1Pmr0ApmqrCKaafMKdJXmxkAmlmrbQ9zjRCMAh8ZH-p0jJj0K84WnbdHRXKtBbbr51rqhPmjy3t5lGJBBzuajw_T2LXDVf90qiqTlMXWaMdNSJa1BrwwI_k-4u8OPSB2Uot8kZS7N4yRq4j9F9it7If_C1XAEuhTrDtzXUpmsUM9tuWD4YPC9ePD2aU-Aa2tip_iIekXi0jN1krrLNKlzXLx55impMLpZU1b-y1s1CLvNacGmeAdsyolcEotji8HjGb7MwAGKCRcHWcE5F5OQlKnf4YCm4eR60bcoYxc2n2DCXRBLsAmXjAEYyl-H-o-jEQ1-mH4asax3aiaT9oQWBiscaygjQvqijHZPQmXi-mMGVfnm_KeLMT9Fj5HN5eYSSGmpj2bJhibRHMEk1JKHFCfGtWWjhyFxa5oTUzhaJMd8sv47v7GefZsBh2uE2EPsPznImj5LiO_YRwqP3TYNAIQpk05R2QL5jKMqDFPrigsrfxdZRsqVgivtoLmYry7MQBqiziEX5qXxAWYa5kTUMPqEiJnrs0h4vATniRd05Nt6_oslMYwUrHvVvNEagrTQoXx8MCQ6-Ty4xEfsA6IWRuAolm1KQU903Q2IhuCIQe1OvRtZ1A3nOediQwNeEy7ueIShcwWf2LAM4o6mmEWDWSfqoFYT8oiZNw-UvFfbVVAZ2-vHr4zqcHSvfrPdWMdLBJqSkVkKn_r2sZTY13Ho=w1280-h720-no?authuser=0

s9jPPMbQpcZ3h1oRBIIZP6XmJLlLtJvj9MJRYgiAM2tGR_NFkWuSkRu-cqIDei28N8IBsMDj_-abf6Vhy1Tv2RQ02NQ0mYEuFvDjpYWHAG_AodBoVhRQtXv0UJJwWVVaKvLLbSs6gMGYmf9OvX_3DqbQwF5ugfLnHpFSDUn6kUB5f4S1mHGfx-utW1XCDlgCaAMk8uS36NNdhnXvqBTFgrPb6PUXsTUOYvFfIHh3zBfm66X7d_tReb-v7G2c7BmWpLhXqQVxRm-2tUYjcQs0B_niTlPaYA_UJG2bb77-nwILFXdRzckEVqeKmeohGr5oZW8letftoa1C5ZuUFQPx9JGwu_cE30beqTvB3ocauqegJ69ouUIl2HlMnz-WteIuQRiE1h75S_maVaXCcWtFtL2jrLcWyWUbxNpPlcwTaHzj5U6drdKlVndkBVhBtn1lWfyegX2JueVOq9qn_YduqtYNqHG7gcoj5U19QUPlYsDS97w7VHvI-H7iLEyecRUbBR4DP8hMg_q7J8YVjhtqSynamJee8lP-O2UCstIdx_QODFMAy-c1k21_LOJpWREQusX4Y3ppGISIaNNmE0eAkTTRYNvtonJLwCFJoroFJc2ZZ_9r5-hcrGDwmjmXFrYkhaYoi_V54PIp18RlCa-WExZJlB4YWCjbJ1D3LZbNspLciw_TtElFbcKMOTApcUIcio1H7c9VPylI4M5FVJobRJQ=w1280-h720-no?authuser=0

Edytowane przez Slawko123

skróć uchwyt. brzeszczot i do dzieła.

to co powyżej napisane jest do d...., widać że gość nie zna budowy tego.

Jak jaja to jaja po całości ;)

Nie sądziłem, że moje 2 dodatkowe sposoby ktoś potraktuje poważnie :D

Oczywistą oczywistoscia,cytując klasyka, jedynym sposobem jest obcięcie tego bolca.

Tak zrobiłem przy każdym moim karniuszu na każdym oknie,tylko nie brzeszczotem a kątówka od razu, jakieś 2 czy 3 cm.

Jak za blisko ? te karnisze maja z 10-12 cm wysięgu, czyli raczej dziura będzie a nie za blisko

No ja bym musiał nadspawac tego bolca bo od otworu okiennego do sufitu mam jakieś 30cm ;)

Ale jakbym miał takie ciśnienie to bym dospawal kawałek rurki...

Szukam czegoś innego. Myślałem, żeby za pomocą taśmy lub linki zamocowanej do ściany przybliżyć firankę do ściany. Ale chcę , żeby to było estetyczne.

Też dobry pomysł, weź taką bezbarwną taśmę klejącą i spróbuj firankę przytroczyć bliżej ściany ;)

Edytowane przez Arturo1972