Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie, być może dla niektórych banalne ale trapi mnie jeden temat. Jestem po zakupie działki. Jest to działka świeżo wydzielona i nie ma ogrodzenia. Nie zamierzam się jeszcze budować przez najbliższe 2-3 lata ale chciałbym ją w jakiś sposób zagospodarować i ogrodzić. I teraz pojawia się pytanie. Czy aby ogrodzić i zrobić tymczasową bramę wjazdową muszę oficjalnie w urzędzie złożyć wniosek o wjazd na działkę? Z tego co się orientuje wiele osób robi to w czasie budowy i pozwoleniem na budowę ale tak jak wspomniałem ja budowę na razie odkładam w czasie a chciałbym z działki w jakiś sposób korzystać. A wiadomo że brama wjazdowa nie może stać gdzie mi się podoba ;) Jeśli potrzebuję oficjalnego wjazdu to czy są firmy które podejmują się takich zleceń czy moge liczyć tylko na siebie?

https://forum.murator.pl/topic/261642-wjazd-na-dzia%C5%82k%C4%99-po-zakupie-a-przed-budow%C4%85/

To zależy jaka to droga i w czyim władaniu jest.

Czy aby ogrodzić i zrobić tymczasową bramę wjazdową muszę oficjalnie w urzędzie złożyć wniosek o wjazd na działkę?
Nie, po prostu to zrób.
Jest to droga gminna więc właścicielem jest burmistrz miasta. Rozumiem, że ogrodzenie mogę postawić bez żadnych formalności. Ale czy ogrodzenie od frontu i zrobienie bramy nie będzie wymagało zgłoszenia i zrobienie oficjalnego wjazdu żeby później nie przesuwać przęseł? Jak to u was wyglądało? Najpierw budowa a później ogrodzenie czy grodziliście działkę przed budową?

Ogrodzenie od drogi, niezależnie jakiej, nie musi być zgłoszone. Jakieś 2 lata temu nastąpiła zmiana prawa w tej kwestii i teraz budujemy bez niczego aby tylko zgodnie z MPZP albo prawem ogólnym(budowlanym).

Wjazd na działkę musi być ustalony w momencie występowania o pozwolenie na budowę lub zgłoszenia budowy. Występujesz wtedy do gminy o lokalizację tego wjazdu wskazując na mapce(jakiejkolwiek, może być wydrukowana z internetu) gdzie chcesz mieć ten wjazd, a oni jak nie maja przeciwwskazań to to klepną.

Tak tymczasowo, robisz gdzie chcesz.

Jak to u was wyglądało? Najpierw budowa a później ogrodzenie czy grodziliście działkę przed budową?
Ustalałem tylko gdzie chcę mieć wjazd, oczywiście kazali mi robić jakieś projekty, cuda wianki. Olałem, bo i tak lokalizacja straciła ważność. Płotu jeszcze nie mam, bo jak budowałem, to obowiązywało prawo zgłaszania budowy ogrodzenia od drogi gminnej, teraz nie obowiązuje i nie ma potrzeby zgłaszania. Drogę mam gruntową. Bramę będę robił tam gdzie mi pasuje(zresztą, mniej więcej w tym miejscu co miałem uzgodniona lokalizację. Jak będą budować drogę to się dostosują do tego co jest w terenie. Edytowane przez Slawko123
  • Like 1
Właśnie o to chodzi. Działkę obowiązuje MPZP. Z tyłu i boku mogę bez obaw robić docelowe ogrodzenie z paneli ale z przodu będę chciał zrobić tymczasowe z siatki leśnej. Docelowe robiłbym po uzyskaniu warunków i zgody od burmistrza. Ale nie wiem czy jest sens robić to oddzielnie przed budową. Później wszystkim zająłby się projektant i ekipa. Do tego nie wiem komu mógłbym teraz zlecić zrobienie takiego utwardzone zjazdu.

Jak masz MPZP to tam masz napisane jaki płot możesz postawić, na pewno nic nie ma o bramie.

Z siatki leśnej, to nawet MPZP sie nie przejmuj, rób i się nie zastanawiaj

Do tego nie wiem komu mógłbym teraz zlecić zrobienie takiego utwardzone zjazdu.
na dzisiaj, to temu co ma wywrotkę i gruz czy inny tłuczeń