Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja nieogrzewanego strychu

Recommended Posts

Mam strych nieogrzewany nad poddaszem użytkowym i czy taki strych wymaga wentylowania ? Czytałem że jestem wilgoć itd u mnie nic takiego nie widziałem. Kończy się sezon grzewczy i nic się skrapla. Mam dach dwuspadowy. Niektórzy umieszczają w szczytach kratki wentylacyjne czy to jest potrzebne skoro umnie się nic nie dzieje ? Pytam ponieważ mam okazję to zrobić przy okazji robienia baranka. Pomyślałem jeszcze o niewykorzystanym kanale od kominka 12x25. Kominka nie będzie. Mógłbym wybić otwór pod kratkę na strychu. Co o tym myslicie.

No wg. starych prawideł powino być wentylowane nawet niewielkimi otworami, ale musowo. Tak wtedy będziesz gospodarzem jerzyków czy jaskółek co to wiadomo szczęście przynoszą . Przy dużej dozie szczęścia lokatorka pójdźka będzie ci trzymała w ryzach populację gryzoni w obejściu i u sąsiadów. No chyba że samolubnie zabezpieczysz siatką.

"Wiedzący" twierdzą że pusta zamknięta przestrzeń gromadzi negatywne energie. I to niekoniecznie w postaci kłobuka co to przy odpowiednim układzie majątku przysporzy.

Górę mam wykończona tylko została dziura na zrobienie takiego wejścia. Zrezygnowałem ze schodków. Przez całą zimę była ta dziura na poddaszu było grzane i sprawdzałem nie mialem wilgoci na strychu. Odczuwałem chłód delikatny przeciąg jak wiało wilgoci brak jak dotykałem wełny. Zima była dość mroźna w tym roku.