tomek0700 03.04.2021 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Cześć,Mam piec gazowy die dietrich, co jakiś czas z niego śmierdzi. Zauważyłem, że skropliny są połączone bezpośrednio do kanalizy bez syfonu. Czy może to być przyczyna? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 05.04.2021 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Może to być przyczyna, jeżeli to połączenie nie jest zbyt szczelne- jest to kocioł kondensacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 05.04.2021 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Sprecyzuj charakter tego smrodu porównaj tę woń z ze znanym ci szambem, w międzyczasie porównaj zmiany ciśnienia powietrza, smród pojawiał się jak ciśnienie szło w dół? Jeśli tak to na pewno na 100%, a jak smród identyczny to 200% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek0700 06.04.2021 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Tak, jest to pięć kondensacyjny. de dietrich mcr homeNie wiem jak z ciśnieniem ale często chyba pojawia się jak jest wiatr mocny .. na 100 procent śmierdzi gdzieś tam obok pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.04.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Tak, jest to pięć kondensacyjny. de dietrich mcr home Nie wiem jak z ciśnieniem ale często chyba pojawia się jak jest wiatr mocny .. na 100 procent śmierdzi gdzieś tam obok pieca U mnie jest syfon, i jak się orientuje w większości piecy kondensacyjnych takowy się montuje: Oczywiście istnieje również możliwość jeśli piec posiada na wyposażeniu rury odpływowe tak ich poprowadzenie, że sama rura tworzy syfon, a połączenie z kanalizacją jest szczelne przy pomocy wpustu wargowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek0700 07.04.2021 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 masakra, u mnie tak nie ma. Jest po prostu rurka podłączona do kanalizy bez syfonu. Bo wywiewka kanalizy jest obok pieca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARexx2 08.04.2021 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 To tak do końca nie jest, bo ten kocioł ma wbudowany syfon wewnątrz. Musisz tylko zadbać aby połączenie odpływu kondensatu z kanalizacją było szczelne. Druga sprawa, syfon w kotle powinien być regularnie czyszczony, minimum raz w roku wraz z przeglądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek0700 21.04.2021 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 hmm, to nie wiem. Ewidentnie śmierdzi z pieca... czyszczony jest, przegląd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 22.04.2021 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Masz szczelne połączenie krócica pieca z kanalizacją? Rurka która to łączy jest szczelna, podłączenie do kanalizacji jest uszczelnione uszczelką wargową a pod piec nie jest włożona na luźno? Z mojego doświadczenia- mam kocioł dwufunkcyjny Termet Integra, do kanalizacji jest podłączony z dwóch miejsc- jedno przez wbudowany syfon w kotle oraz drugie bez syfonu(chyba jakiś przelew, zawór bezpieczeństwa- piec z wbudowanym zasobnikiem). Czasem śmierdziało szambem- okazało się że rurka łącząca kocioł z kanalizacją, przez to że średnice obu elementów się różniły, była luźno nasunięta na króciec przy kotle- "płynowo" było szczelne, "gazowo" nie. Wystarczyło nawinąć trochę taśmy teflonowej, aby rurka weszła na króciec z wyraźnym oporem- problem zniknął. Tylko trzeba się poświęcić i schylić pod piecem, a nie oczekiwać że forum zdalnie rozwiąże problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek0700 04.05.2021 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2021 jest szczelnie, uszczelka jest włożona. W środku raczej nie jest połączony do kanalizy, jest jedno odejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts