Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo dużo opiłków metalu przy zawiasach mimo smarowania

Recommended Posts

Cześć,

Chciałem się Was doradzić, co zrobić w sytuacji, kiedy przy drzwiach wewnętrznych z Castoramy (Fado) zbiera się masa opiłków metalu przy zawiasach. Smarowałem smarem silikonowym wszystkie zawiasy, ale niestety bardzo szybko problem powraca i powiem szczerze nie wiem o co chodzi, bo pierwszy raz spotkałem się z czymś takim, że tych opiłków jest na tyle dużo, że wręcz zbierają się na listwach przypodłogowych.

Używałem smaru silikonowego WD-40, ale może jednak nie jest to najlepszy produkt do takich zastosowań? Jeśli macie coś do polecenia co u Was się sprawdziło, dajcie proszę znać. Chyba że da się wymienić same zawiasy na jakieś lepsze, żeby nie było tego problemu...

Z góry dziękuję za pomoc

• 1 month później...

Przepraszam za poślizg w odpowiedzi - nadmiar obowiązków. Zdjąłem skrzydło i żaden zawias nie miał niestety takiej tulejki teflonowej. Mam drzwi tego typu:

https://www.castorama.pl/drzwi-pokojowe-fado-80-lewe-kredowobiale-id-1062144.html

Próbowałem znaleźć same takie tulejki, ale nie mogłem się doszukać.

Aktualnie wygląda to tak (po przemyciu bardzo szybko brudzi się niestety ponownie):

fado-zawias.jpg

Czy macie może do polecenia jakiś dobry zawias, który mógłbym spróbować wymienić w takich drzwiach?

Zbędny jest ten link. Typ - w tym sensie model - nie ma nic do zawiasu.

Wykręć jeden zawias ze skrzydła i ościeżnicy i przejdź się do sklepu.

Samej tulejki nie kupisz, a nawet jeśli to będzie za gruby czop by się zmieścił w część skrzydłową.