Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie pomieszczeń gospodarczych - piec/podkowa i co dalej ?

Greg00pl

Recommended Posts

Witam!

Przymierzam się do "remontu" budynku gospodarczego. Budynek składa się z 2 pomieszczeń oraz garażu na 2 samochody (plus warsztat - taki do przydomowych potrzeb). W środkowym pomieszczeniu będą się znajdować WC (z małą umywalką), kabina prysznicowa oraz małe zaplecze kuchenne (butla + kuchenka 4 palniki, zlew). Mam podłączoną wodę z wodociągu oraz kanalizację (wyprowadzone rury). Mój problem polega na zaplanowaniu w miarę tanio ogrzewania i podgrzewania wody w tych pomieszczeniach.

Pozostaje pytanie jak to wszystko zmajstrować, żeby miało ręce i nogi.

Staram sie wykorzystać posiadane materiały - tak, aby nie dokładać kosztów.

Posiadam: kaloryfery żeliwne, junkers (tylko woda do mycia), podkowa, podgrzewacz przepływowy w baterii umywalkowej, cegły, zaprawę szamotową i do klinkieru (duże ilości), rury ocynk (z demontażu w domu), pompę obiegową (nówka sztuka made in ZSRR :D nigdy nie używana, ale sprawna), naczynie zbiorcze (po taniości mam ruszta i drzwiczki z demontażu z pieca kaflowego).

Rozważam budowę pieca z cegły z podkową do grzania wody -> pompa obiegowa -> zasobnik z wężownicą -> kaloryfery żeliwne + chłodnice z nadmuchem.

A od zasobnika przez junkers do zlewu, prysznica i umywalki.

Pytanie co i jak "zmontować" żeby miało to ręce i nogi.

Na pewno muszę kupić zasobnik z wężownicą (jaki ?), w którym miejscu wyprowadzić zbiornik wyrównawczy czy bawić się w chłodnice z wiatrakami (chodzi o okazjonalne i szybkie nagrzanie garażu), czy junkers i kuchenkę gazową zasilać z dwuch osobnych butli, czy też zrobić sobie koszyczek na butle na zewnątrz, a w środku rurą doprowadzić gaz do junkersa i kuchenki, jaki tani odpływ zamontować w kabinie prysznicowej (kabina cala z płytek, chodzi o odpływ w podłodze obudowany kafelkami)?

Z góry dziękuję za porady, mój post może troche chaotyczny, ale tyle tego jest, że sam nie wiem w co ręce włożyć ;)

opał drewno + węgiel, ściany "rzepa" pustak hasiowy starego typu, bez ocieplenia + sufit deska stropowa a od spodu wełna + płya OSB, podłoga wylewka bez izolacji (bedą płytki z "resztek") okna plastiki, drzwi metalowe (techniczne blacha + wypełnienie pianą) + bramy garażowe Wiśniowskiego. Ogólnie to stara stodoła murowana, zaadoptowana pod garaż.

Użytkowanie: okazjonalne, ot umyć się, prysznic, żeby nie paprać w domu po grubszych pracach, zagotować wodę, albo coś podgrzać, żeby nie nanieść do domu; garaż ogrzać sporadycznie - jak zamarzną zamki, albo jak coś przy aucie będzie trzeba pogrzebać w zimie.

Edytowane przez Greg00pl