Kamillobig 03.04.2021 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów a w szczególności tych mądrych. Moje pytanie brzmi - otóż mam fundamenty z kamienia oblane betonem zazbrojonym ale dla Wzmocnienia fundamentu. Tych kamiennych. W miejscu starego słupa z cegły chciałem wybetonować nowy zbrojony o mniejszym przekroju który będzie obciążony belką nadprożem podpierającą około 60/70m2 dachu. Oczywiście z fundamentu nie wystaje żaden drut startowy. Czy jest jakaś opcja taki słup wylać? Zaznaczam, że będzie on przenosił obciążenie rzędu 10 ton na moje oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamillobig 03.04.2021 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów a w szczególności tych mądrych. Moje pytanie brzmi - otóż mam fundamenty z kamienia oblane betonem zazbrojonym ale dla Wzmocnienia fundamentu. Tych kamiennych. W miejscu starego słupa z cegły chciałem wybetonować nowy zbrojony o mniejszym przekroju który będzie obciążony belką nadprożem podpierającą około 60/70m2 dachu. Oczywiście z fundamentu nie wystaje żaden drut startowy. Czy jest jakaś opcja taki słup wylać? Zaznaczam, że będzie on przenosił obciążenie rzędu 10 ton na moje oko.. Wiem, że takie rzeczy przelicza konstruktor ale chciałem się upewnić ponieważ moim zdaniem jest to trochę nie policzalne ze względu na dundament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.04.2021 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2021 Trzeba wykonać normalną, niezależną od starych fundamentów, żelbetową stopę fundamentową i słup żelbetowy lub stalowy. Nadproże 6,5m to nie nadproże a podciąg który też trzeba przeliczyć i podać wymiary i zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts