Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec do starego nieocieplonego domu...

MC_NEO

Recommended Posts

Witam,

Mam dość duży problem z wyborem nowego pieca do C.O.

Dom ma około 90m2 (tylko parter) i niewykorzystane poddasze, ale mam w planach zrobienie tam dwóch pokoi i może małej łazienki, czyli docelowo jakieś 150m2.

Dom jest stary z kamienia, zbudowany około 80 lat temu, nowe okna (dwuletnie PCV Uw=1,1W/m2) i nowy roczny dach (Blachodachówka modułowa Ruukki Finnera, od wewnątrz jeszcze nie ocieplone, położona na stary dach z papą),, brak ocieplenia na ścianach, ale jest w planach, tylko, że to kamień, więc chyba tylko wełna mineralna wchodzi w grę).

Problemem jest także piwnica, gdzie w tej chwili jest piec na węgiel kamienny Zębiec 15kW, ponieważ jest bardzo mała i niska, wysokość 1,40m !

COW obecnie to bojler 120L z grzałką 2kW i płaszczem zewnętrznym podłączonym do C.O., ale docelowo mam w planie założyć przepływowe podgrzewacze wody do Zlewozmywaka w kuchni (i tak większość obsługuje zmywarka) oraz osobny do umywalki w łazience, tylko z wanną lub kabiną prysznicową mam problem bo nie mam w domu trzech faz, a jednofazowe przepływowe podgrzewacze wody nie będą miały odpowiedniej wydajności.

Po wstępnych przemyśleniach mam dwie może trzy alternatywy:

- piec na pellet, tylko nie wiem czy: PELL EASY 20, czy PELL EASY 35:

https://burnit.bg/pl/project/burnit-pell-easy-3/

- piec na olej opałowy, prawdopodobnie wystarczył by GB125-22, ewentualnie GB125-30:

https://www.buderus.com/pl/pl/ocs/budynki-mieszkalne/logano-gb125-18-49-kw--746288-p/

- trzecia alternatywa to piec na gaz, ale musiałbym doliczyć koszty podłączenia do magistrali, która jest po drugiej stronie ulicy co raczej tanie nie będzie, poza tym już zapowiedzieli, że gaz przestanie być traktowany jako ogrzewanie ekologiczne i podrożeje.

P.S. Myślę, że ten piec na Pellet będzie ekonomicznie najlepszym rozwiązaniem, tylko muszę piwnicę pogłębić, tak aby mi się bez problemu otwierała klapa od zasypu pieca pelletem, czyli o około 30 - 50 cm.

Jeżeli mają Państwo jakieś porady i swoje przemyślenia kwestii wyboru pieca i doboru mocy to wpisy mile widziane :rolleyes:

Pozdrawiam...

Andrzej S.

Edytowane przez MC_NEO

3 alternatywy to sześć możliwości...

Najpierw dociepl na ile się da dom - optymalne, ale trudne do wykonania to na WT2021.

Wtedy to zamiast pelletu możesz się zastanowić nad PC - najtańsza w granicach 10 tys. złotych chińska pompa monoblok na R32.

Czyli masz czwartą możliwość - i jest ona do zrealizowania nie drożej od poprzedniej.

Przy jednej fazie zapomnij o przepływowym ogrzewaczu wody bo zmiana zasilania na 3- fazowe też trochę kosztuje i być może nie będzie Ci potrzebna.

PC raczej odpada, za duże koszty, za stary dom.

FV w moim przypadku to koszt pomiędzy 50 000 a 60 000 (liczone wszystko na FV C.O. +C.O.W.+ wszystkie inne odbiorniki elektryczne, sama kuchenka indukcyjna to 11kW) + PC ze 40 000 lub 50 000.

Ocieplenie jest w planie , ale w późniejszym terminie.

Jedyne media jakie mam to 230V AC i woda, więc aktualnie oprócz pieca na węgiel kamienny cała reszta jest na prąd.

Pozdrawiam...

Andrzej S.

Ty masz mały dom. Nawet po rozbudowie nie będzie zbyt duży. Jeśli nie docieplisz domu to jego utrzymanie będzie drogie.

Pytałeś się, więc odpowiedziałem co wg mnie jest korzystne. Mój dom też był zbudowany pod koniec lat 30-tych ubiegłego wieku. Po rozbudowie ma około 130 m2, grzeję "własnym prądem" od 3 lat, a do jego ogrzania wystarczy PC 6 do 8 kW.. Nie wspominając, że 1x230 V jest "w sam raz".

• 2 weeks później...

Witam.

Ocieplenie ścian zewnętrznych powinno zostać wykonane bez względu na rodzaj wykorzystywanego źródła ciepła. Ta inwestycja znacząco obniży koszty ogrzewania i poprawi komfort cieplny w budynku.

Rozwój sieci gazowych wciąż trwa. Ceny gazu są powiązane z cenami pozostałych nośników energii więc podwyżka nie ominie żadnego. Dlatego ocieplenie ścian jest tutaj kluczowe.

Spośród wymienionych przez Pana opcji, zastosowanie kotła Buderus GB125-22 jest najlepszym rozwiązaniem.

Zachęcam do kontaktu poprzez formularz kontaktowy, który znajdzie Pan na stronie:

https://www.buderus.com/pl/pl/wsparcie/formularz-kontaktowy/

Pozdrawiam

Konsultant Buderus.