Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa otworu w stopie

Recommended Posts

Dzień dobry,

Potrzebuję parady eksperta co do zabudowy otworu w stropie pomiędzy poziomami w mieszkaniu ze schodami ;) Próbowałem posiłkować się jakimiś materiałami o budowie antresol, lecz informacje są na tyle rozbieżne, że chciałbym się upewnić.

Sprawa wygląda tak jak na załączonym "projekcie" - w mieszkaniu mam otwór o szerokości 142cm, który chcę zabudować przy pomocy belek/krokwi montowanych w wieszakach belkowych na kotwach chemicznych co 40cm. Materiał z którego jest zrobiony strop to beton z drugiej strony na ścianie bloczki betonowe.

Pytania:

1) Czy szerokość belki/kantówki 140x100 to wystarczająca wielkość przy tak małej szerokości otworu? Niektórzy polecają nawet 180x140. Czy obie to wartości niewystarczające?

2) Opłytowanie będzie to płyta OSB - dać 22mm czy 25mm lub 2 warstwy 18mm? Na wierzch będą szły jeszcze panele podłogowe.

Zależy mi n solidności konstrukcji, więc wolę zrobić "z zapasem" niż się martwić lub słuchać skrzypienia. Na tej konstrukcji będzie stała szafa w sypialni oraz na niebiesko zaznaczyłem ściankę działową, która będzie dostawiona i tu kolejne pytanie - czy w tym miejscu na takiej konstrukcji jedyne rozwiązanie to ścianka G/K (płyty kartonowo-włóknowe?) czy utrzyma też ściankę z bloczków gipsowych (ewentualnie innego materiału).

Projekt.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Marek

Rozważ wstawienie dwuteowników -jeżeli jest to konstrukcyjnie możliwe. Będziesz mógł wtedy warsztat kowalski na górze założyć. Duże nie są a mocne i nie skrzypią.

Może od razu blachownicę o wysokości 1200 ?

Do pytającego. Taka łata jako element konstrukcji -proponuje wykonanie zgodnie z opracowaniem konstruktora a nie doradców z forum. Pieczątka podpis.