Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co sądzicie o tej wycenie robót wykończeniowych?

mantra

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące kosztów robocizny. Mamy dom 240m2, przed nami tynki wewnętrzne filcowane oraz "na listwę", wykonanie posadzek z izolacją, położenie płytek podłogowych oraz ściennych. Te prace zostały nam wycenione następująco: tynki filcowane 16zl/m2, zwykłe 12zl/m2, wykonanie wylewek 15zl/m2, płytki podłogowe 22zl/m2, ścienne 25zl/m2. Za kompleksowe wykonanie mamy zaproponowane gratis wykonanie schodów zewnętrznych, osadzenie drzwi wewnętrznych i zewnętrznych, ocieplenie i wykończenie sufitu w garażu, wykończenie klatki schodowej. Ekipa jest bardzo dobra (wykonali nam już stan surowy). Co sądzicie o tej ofercie? Dodam, że w naszej okolicy ceny te są średnie (zachodnia Wielkopolska)

• 1 month później...
Tych od tynków na pewno Ci nie polecę, byli najgorszą ekipą jaką miałem - en masse nie wyszło może bardzo źle, ale kosztowało mnie dużo nerwów - trwało całe wieki, poprawiali i trzeba było jeszcze sporo po nich poprawiać (np. pękające glify, źle osadzone listwy narożnikowe), że o bałaganie i "zaginionych" puszkach elektrycznych nie wspomnę. Ci od wylewek nieco lepsi, ale też poniewczasie wyszły na jaw wpadki. Mogę polecić bez zastrzeżeń hydraulika i glazurnika (jeszcze u mnie kończy), elektryk i goście od kartongipsów i innej "drobnicy" też bez większych uwag. Parkieciarze na razie OK, ale jestem przed cyklinowaniem i lakierem, więc nie chwalę dnia ... :wink: A wykonawca alarmów nie wymaga już chyba żadnej reklamy na tym Forum - wystarczy napisać: ZBYCH :lol: Daj znać czy któraś z tych branż Cię interesuje - prześlę namiary na priv.

Mam pytanie dotyczące kosztów robocizny. Mamy dom 240m2, przed nami tynki wewnętrzne filcowane oraz "na listwę", wykonanie posadzek z izolacją, położenie płytek podłogowych oraz ściennych. Te prace zostały nam wycenione następująco: tynki filcowane 16zl/m2, zwykłe 12zl/m2, wykonanie wylewek 15zl/m2, płytki podłogowe 22zl/m2, ścienne 25zl/m2. Za kompleksowe wykonanie mamy zaproponowane gratis wykonanie schodów zewnętrznych, osadzenie drzwi wewnętrznych i zewnętrznych, ocieplenie i wykończenie sufitu w garażu, wykończenie klatki schodowej. Ekipa jest bardzo dobra (wykonali nam już stan surowy). Co sądzicie o tej ofercie? Dodam, że w naszej okolicy ceny te są średnie (zachodnia Wielkopolska)

Patrząc na poszczególne elementy składowe, ceny jak na warunki Trójmiasta są przyzwoite (tym bardziej, że byliście z ekipy zadowoleni, a to tez ma swoja cenę). Dopiero jak się wszystko zliczy razem to jest to bolesne. Wliczając jednak tzw. gratisy uważam wynik za prawie przyzwoity. Będzie przyzwoity jak stargujecie do 17k.

Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Pomogliście mi ugruntować się w przekonaniu, że dobrze zrobiliśmy decydując się na starą ekipę. Też uważam, że lepiej wydać trochę więcej, ale uniknąć poprawek i niedoróbek (mam nadzieję!). Tak swoją drogą ile Wy zapłaciliście ogólnie za roboty wykończeniowe w Waszych domach? Czy mocno przepłacamy z tymi naszymi 18k? Dodam, że to jest całkowity koszt robocizny wykończeniowej, bo resztę robimy sami. Będę wdzięczna za dalsze opinie.

• 1 month później...
Byłbym tylko ostrożny, chyba że jesteście ekipy pewni na 100%, z tymi "gratisami" - to znaczy rozumiem że jeśli spisujecie umowę to o gratisach ani słowa w niej nie będzie? W takim razie jaki zakres robót wchodzi a jaki nie w zakres "gratisowy", bo może na każdym kroku będą potem wyciągać "roboty dodatkowe"?

W umowie jest wszystko wyszczególnione, co do najmniejszego punkcika. Muszą wykonać wszystkie prace wymienione powyżej, oprócz tego jeszcze obłożą nam styropianem , siatką i klejem dwa daszki. "Gratisowymi" są one w tym kontekście, że zamiast zbijać cenę wykonawcy poszerzyliśmy dosyć sporo zakres prac wchodzących w skład umowy