mantra 01.12.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Mam pytanie dotyczące kosztów robocizny. Mamy dom 240m2, przed nami tynki wewnętrzne filcowane oraz "na listwę", wykonanie posadzek z izolacją, położenie płytek podłogowych oraz ściennych. Te prace zostały nam wycenione następująco: tynki filcowane 16zl/m2, zwykłe 12zl/m2, wykonanie wylewek 15zl/m2, płytki podłogowe 22zl/m2, ścienne 25zl/m2. Za kompleksowe wykonanie mamy zaproponowane gratis wykonanie schodów zewnętrznych, osadzenie drzwi wewnętrznych i zewnętrznych, ocieplenie i wykończenie sufitu w garażu, wykończenie klatki schodowej. Ekipa jest bardzo dobra (wykonali nam już stan surowy). Co sądzicie o tej ofercie? Dodam, że w naszej okolicy ceny te są średnie (zachodnia Wielkopolska) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorka1 01.12.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 to ile wogole wszystko razem wyszlo?mysle ze skoro robili stan surowy to powinni zrobic taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 02.12.2004 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Wszystko razem wyszło około 18k Sama nie wiem, czy to drogo czy tanio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 02.12.2004 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Biorąc pod uwagę zakres "darmowych" robót dodatkowych, to ceny wydają się być ok. ( przynajmniej w okolicach Wwy ).Ale na pewno najbardziej miarodajne będą opinie z okolicy, popytaj w "swoim" najbliższym klubie, a może i trafisz na opinie o ekipie ?pozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.12.2004 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Oj drogo drogo, na gwiazdkę pewnie nie będzie za to prezentów pod choinkę... . Mąż pewnie też nie będzie zadowlony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 03.12.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Tynki i wylewki trochę drogo, ja pod Warszawą płaciłem wiosną ok. 13 zł/m (tynki spod filcu, obróbka glifów okiennych, listwy narożnikowe, itp.) i raczej była to z tych wyższych cen, ale proponowany zestaw "gratisów" może to rekompensować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 03.12.2004 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Rafałek, mąż sam sobie winien. To on głównie negocjował...Chyba rzeczywiście nie zasłużył na prezent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palma 04.01.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Do Tomasza M. czy możesz podać namiary na ekipe od wykonczenia z ktorej korzystales. Przed nami etap wykańczania domu i siebie dziekuje M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 04.01.2005 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Tych od tynków na pewno Ci nie polecę, byli najgorszą ekipą jaką miałem - en masse nie wyszło może bardzo źle, ale kosztowało mnie dużo nerwów - trwało całe wieki, poprawiali i trzeba było jeszcze sporo po nich poprawiać (np. pękające glify, źle osadzone listwy narożnikowe), że o bałaganie i "zaginionych" puszkach elektrycznych nie wspomnę. Ci od wylewek nieco lepsi, ale też poniewczasie wyszły na jaw wpadki. Mogę polecić bez zastrzeżeń hydraulika i glazurnika (jeszcze u mnie kończy), elektryk i goście od kartongipsów i innej "drobnicy" też bez większych uwag. Parkieciarze na razie OK, ale jestem przed cyklinowaniem i lakierem, więc nie chwalę dnia ... A wykonawca alarmów nie wymaga już chyba żadnej reklamy na tym Forum - wystarczy napisać: ZBYCH Daj znać czy któraś z tych branż Cię interesuje - prześlę namiary na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 06.01.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Mam pytanie dotyczące kosztów robocizny. Mamy dom 240m2, przed nami tynki wewnętrzne filcowane oraz "na listwę", wykonanie posadzek z izolacją, położenie płytek podłogowych oraz ściennych. Te prace zostały nam wycenione następująco: tynki filcowane 16zl/m2, zwykłe 12zl/m2, wykonanie wylewek 15zl/m2, płytki podłogowe 22zl/m2, ścienne 25zl/m2. Za kompleksowe wykonanie mamy zaproponowane gratis wykonanie schodów zewnętrznych, osadzenie drzwi wewnętrznych i zewnętrznych, ocieplenie i wykończenie sufitu w garażu, wykończenie klatki schodowej. Ekipa jest bardzo dobra (wykonali nam już stan surowy). Co sądzicie o tej ofercie? Dodam, że w naszej okolicy ceny te są średnie (zachodnia Wielkopolska) Patrząc na poszczególne elementy składowe, ceny jak na warunki Trójmiasta są przyzwoite (tym bardziej, że byliście z ekipy zadowoleni, a to tez ma swoja cenę). Dopiero jak się wszystko zliczy razem to jest to bolesne. Wliczając jednak tzw. gratisy uważam wynik za prawie przyzwoity. Będzie przyzwoity jak stargujecie do 17k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 06.01.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Równiez uwazam cenę z "gratisami" za uczciwą . Najważniejsze jest to ,że juz ich sprawdziliście . Co z tego ,że ktoś "z ulicy" zrobi wam za 15 czy17k jesli bedziecie go kląć przez reszte życia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batonik 06.01.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Tomasz M bardzo prosze o namiary na tego hydraulika, glazurnika i elektryka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 06.01.2005 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Pomogliście mi ugruntować się w przekonaniu, że dobrze zrobiliśmy decydując się na starą ekipę. Też uważam, że lepiej wydać trochę więcej, ale uniknąć poprawek i niedoróbek (mam nadzieję!). Tak swoją drogą ile Wy zapłaciliście ogólnie za roboty wykończeniowe w Waszych domach? Czy mocno przepłacamy z tymi naszymi 18k? Dodam, że to jest całkowity koszt robocizny wykończeniowej, bo resztę robimy sami. Będę wdzięczna za dalsze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 07.01.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Nie wiem czy mocno przepłacacie. Wiem tylko, że podobny zakres robót (tzn. nie licząc karton-gipsów i parkietów) w domu o podobnej powierzchni kosztował mnie co najmniej dwa razy tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 22.02.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Byłbym tylko ostrożny, chyba że jesteście ekipy pewni na 100%, z tymi "gratisami" - to znaczy rozumiem że jeśli spisujecie umowę to o gratisach ani słowa w niej nie będzie? W takim razie jaki zakres robót wchodzi a jaki nie w zakres "gratisowy", bo może na każdym kroku będą potem wyciągać "roboty dodatkowe"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 22.02.2005 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 W umowie jest wszystko wyszczególnione, co do najmniejszego punkcika. Muszą wykonać wszystkie prace wymienione powyżej, oprócz tego jeszcze obłożą nam styropianem , siatką i klejem dwa daszki. "Gratisowymi" są one w tym kontekście, że zamiast zbijać cenę wykonawcy poszerzyliśmy dosyć sporo zakres prac wchodzących w skład umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 22.02.2005 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Ja bardzo przepraszam,że wtrącę inny wątek,ale Mantro wysłałam na Twojego priv pytanie dotyczące ekipy,która zobiła u Ciebie stan surowy.Pomóż proszę Jeśli rozzłościłam to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts