Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kryptowaluty - przydatne opinie, wymiania informacji

JTKirk

Recommended Posts

a co miałem pisać - że właśnie jest korekta, która z dużym prawdpodobeństwem potrwa kilka dni?

Że Dogecoin prędzej czy później czeka korekta? korekty są czymś naturalnym na rynkach finansowych, w kryptowalutach też.

Dla inwestora długoterminowego to nie mają one wiekszego znaczenia....pod warunkiem, że jest to faktycznie korekta, a nie pękająca bańka - ale na to jeszcze raczej za wcześnie...

ło jezu już myślałem że na klamce wisisz :)

Mi Kernel spada przez ruskie czołgi :) No ale zemnie żaden dejtrajder

• Odpowiedzi 375
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

a co miałem pisać - że właśnie jest korekta, która z dużym prawdpodobeństwem potrwa kilka dni?

Że Dogecoin prędzej czy później czeka korekta? korekty są czymś naturalnym na rynkach finansowych, w kryptowalutach też.

Dla inwestora długoterminowego to nie mają one wiekszego znaczenia....pod warunkiem, że jest to faktycznie korekta, a nie pękająca bańka - ale na to jeszcze raczej za wcześnie...

Kiedy "crypto" spada to jest to nie warta wspominania korekta ...

kiedy rośnie to pełne entuzjazmu "powtórka z rozrywki" :) ;)

Kiedy "crypto" spada to jest to nie warta wspominania korekta ...

kiedy rośnie to pełne entuzjazmu "powtórka z rozrywki" :) ;)

coś w tym jest - ale długoterminowo patrząc, tak to właśnie wygląda...skoro black swan rok temu w marcu mnie nie ruszył, to nie ruszy mnie też taka mała korekta ;) Co innego, jak ktoś gra na dzwigni x25 i go zlikwiduje...;)

@JTKirk

Wiem, choć w te 480W z takiego zestawu trudno uwierzyc - Minerstat pokazuje 105W dla Ethash.

Może undervolting pomaga.

Ale nawet dla 600W jest mega opłacalne.

1660Super po undervoltingu kopie 30-31,5 (w zalezności od pamięci) i pobór od 75-80W. Dodaj do tego 35-50W za proca i tyle wychodzi :)

Bo niektóre karty biorą 70W, ale kopią "tylko" 30Mh...

W zależności od kart może być więcej, ale też większy jest urobek - przykładowy rig na Hynixach i odpowiednim OC może kopać nawet 189Mh przy poborze 550W (służę poglądowym zdjęciem z HiveOS, z watomierzem też się znajdzie ;))

Specjalnie dalem ceny dla nadroższego prądu (G11) - dla G12w wychodzi sporo taniej, o zwiekszonej autokonsumpcji z PV już nie wspomnę ;)

Przy aktualnych cenach krypto nie warto rozbudowywać instalacji PV, bo koszt w prądu w całkowitym urobku jest stosunkowo niewielki - ale to się zmieni, jak mocno wzrośnie trudność wydobycia i spadnie cena krypto...

DODAŁEM:

1ebf2f9ad70f9.jpg

Z watomierza jest dokładnie, bo pomiar z systemu nie uwzględnia poboru z riserów i procka, ale nie będzie drastycznie więcej....Procek też droższy - wystarczyłby zwykły G3900/3930 lub G4400, ale dostępność sprzętu jest jaka jest ;)

Edytowane przez JTKirk
DODAŁEM

Czy ktoś z obecnych na FM posiadaczy BTC już sprzedał coś z posiadanych własnych zasobów BTC i zamienił na towar lub inny pieniądz będący w normalnym obiegu?

Można za 2-3 BTC kupić np. mieszkanie lub działkę w Polsce?

O kupnie samochodu czy artykułów codziennego użytku nie wspomnę.

można, ale nie bezpośrednio. Chyba że sprzedający się zgodzi ;)

Najpierw wymieniasz w miejscu które obsłuży taką wymianę (w następnym roku trzeba pamiętać o 19% podatku, PIT38 ) i możesz kupować.Takich miejsc w kraju i za granicą, jest wbrew pozorom naprawdę sporo. Jest calkiem sporo kart pre-paid które można doładować krypto i używać ich do codziennych zakupów...Te karty zwykle mają wysokie limity - więc bez problemu można robić nawet duże zakupy

przykładowa karta https://wirexapp.com/en/help/article/wirex-fees-and-limits-0168

Pierwsze pytanie było konkretne

Czy ktoś z obecnych na FM posiadaczy BTC już sprzedał coś z posiadanych własnych zasobów BTC i zamienił na towar lub inny pieniądz będący w normalnym obiegu?

TAK czy NIE ?

W 2017 roku mieliśmy 12 ''mniejszych korekt" -10% do -25% każda, 6 głębokich korekt -30% do -40% czyli łącznie 18 korekt.

W 2021 mamy 6 "mniejszych korekt" -14% do -26% oraz jedna większa -31%, łącznie 7 korekt.

S8TqDs6.png

Prawdopodobnie do pęknięcia bańki czeka nas jeszcze kilka ''zawirowań''.

Takie korekty, ładnie podnoszą urobek, dodatkowo można coś przyskalpować.

gJYNGJ7.png

Edytowane przez _Grisza_

Pierwsze pytanie było konkretne

TAK czy NIE ?

oczywiście że TAK. Wydawało mi się, że moja odpowiedź była oczywista.

Realizacja zysków to jeden z elementów inwestowania.

I pozwolę sobie rozwinąć tę wypowiedź - tak, także sprzedawałem w grudniu, styczniu, lutym...mimo, że byłem pewny, że cena pójdzie mocno do góry, to opłacało się sprzedać i zyski reinwestować w sprzęt którego cena bardzo mocno rosła w tamtym okresie. A zwiększona moc obliczeniowa pozwoliła bardzo szybko to nadrobić...

Edytowane przez JTKirk

Można za 2-3 BTC kupić np. mieszkanie lub działkę w Polsce?

O kupnie samochodu czy artykułów codziennego użytku nie wspomnę.

oczywiście że TAK. Wydawało mi się, że moja odpowiedź była oczywista.

Realizacja zysków to jeden z elementów inwestowania.

I pozwolę sobie rozwinąć tę wypowiedź - tak, także sprzedawałem w grudniu, styczniu, lutym...mimo, że byłem pewny, że cena pójdzie mocno do góry, to opłacało się sprzedać i zyski reinwestować w sprzęt którego cena bardzo mocno rosła w tamtym okresie. A zwiększona moc obliczeniowa pozwoliła bardzo szybko to nadrobić...

OK. Czytałem o tym w poprzednich wpisach. Myślałem o zakupach na zwykłe życiowe potrzeby.

Zamieniłeś BTC na sprzęt do "produkcji" BTC.

OK. Czytałem o tym w poprzednich wpisach. Myślałem o zakupach na zwykłe życiowe potrzeby.

Zamieniłeś BTC na sprzęt do "produkcji" BTC.

Nie wiem jak czytałeś, to co wcześniej pisałem - ale wyraźnie zaznaczyłem - o karcie prepaid zasilanej kryptowalutami np. BTC,ETH,LTC i jeszcze kilka innych jest do wyboru. Płacę nią za naprawdę sporo zwykłych codziennych zakupów. Chyba że zakupy w Biedronce,Lidlu itp. się pod to nie kwalifikują ;)

Kartą płatniczą dzisiaj można płacić za naprawdę wiele rzeczy - rachunek za telefon, rachunek za prąd, zakupy na allegro, paczka za pobraniem z paczkomatu...OC+AC za samochód....jak dla mnie to są zwykłe codzienne potrzeby...

Ok, nie wychwyciłem że za BTC pośrednio przez kartą prepaid kupujesz "codzienne zakupy".

Widocznie opłaca się mimo jakiś prowizji za "przewalutowanie" i korzystanie z "kantorów bitcoinowych".

PS W którym wpisie napisałeś że robisz codzienne zakupy?

Pisałeś że są takie karty prepaid które podobno umożliwiają takie zakupy.

Edytowane przez d7d
PS

Teraz to już mam... :D bo jednak nie znalazłem wcześniejszego wpisu że kupujesz w Biedronce czy innym sklepie.

Pisałeś że kupiłeś sprzęt do wydobywania / kopania.

Jest wpis że są takie możliwości ale czytając o prowizjach mam poważne wątpliwości... :)

Jest wpis że są takie możliwości ale czytając o prowizjach mam poważne wątpliwości... :)

wątpliwość, to twoje drugie imię...

wiesz jaki jest aktualny koszt wykopania 1ETH u mnie aktualnie? (dla aktualnych parametrów w sieci!) niecałe 140$. Kurs ETH po korekcie około 2240$

Czyli zysk z wykopania 1ETH to około 1500% A kilka % prowizji powoduje, ze masz wątpliwości ? :confused:

Nie zawsze jest tak dobrze, czasami spada do "tylko" 750% :p