Jarekf34 05.04.2021 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Na wstępie witam wszystkich świątecznie Szykuję się do ocieplenia stropu drewnianego jak również poddasza i powoli mam mętlik w głowie Różnie gadają. Proszę o poradę czy tak jak na załączonym rysunku może być to wykonane ?? Czy przy docieplonym poddaszu nieużytkowym musi być ta pustka powietrzna pod płytą ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarekf34 05.04.2021 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Może źle zaznaczyłem na rysunku... Poddasze będzie używane jako stryszek lecz nie będzie ogrzewane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 05.04.2021 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Skoro poddasze będzie nie ogrzewane a dodatkowo nie użytkowe to w jakim celu je izolować czyli pakować wełnę w połacie dachu ?Dla mnie bzdura.Twoim celem jest izolować dobrze strop przed ucieczką ciepła na nie użytkowe poddasze czyli tylko strop powinien być izolowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarekf34 05.04.2021 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Poddasze jest dosyć przestronne i będzie wykorzystane jako tzw. "graciarnia" docieplić bym chciał, żeby nie dochodziło do ujemnych temperatur zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 05.04.2021 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Poddasze jest dosyć przestronne i będzie wykorzystane jako tzw. "graciarnia" docieplić bym chciał, żeby nie dochodziło do ujemnych temperatur zimą. A co będziesz tam trzymał, że boisz się uszkodzenia przez ujemne temperatury ? U mnie do tego samego służy poddasze czyli bywam tam ze 3-4 razy w roku,głównie coś wynieść czy bomki na choinkę znieść Nic się nie zepsuło od 8 lat z uwagi na niskie temperatury bez izolowanych połaci dachu Za to na stropie mam 48cm izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarekf34 05.04.2021 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Za to na stropie mam 48cm izolacji. :o Konkret Chciałem opuścić stelaż niżej co by od dołu dać chociaż 10 cm ale żonka chciała wyższe pomieszczenia Pomyślę ewentualnie nad dokręceniem łat na belki od góry i dołożeniu kolejnych 5 cm... Co o tym sądzisz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 05.04.2021 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 A co będziesz tam trzymał, że boisz się uszkodzenia przez ujemne temperatury ? U mnie do tego samego służy poddasze czyli bywam tam ze 3-4 razy w roku,głównie coś wynieść czy bomki na choinkę znieść Nic się nie zepsuło od 8 lat z uwagi na niskie temperatury bez izolowanych połaci dachu Za to na stropie mam 48cm izolacji. Hej. A jaka masz wysokość pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 05.04.2021 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Hej. A jaka masz wysokość pomieszczeń? 280cm Sufit opuszczony 30cm i na ruszcie 30cm stryo a między belki i na stryo wysypałem jeszcze 18cm proszku PUR . Przed budowa wiedzialem, że między belkami będzie za mało miejsca na dobrą izolację i podniosłem ściany o 1 bloczek względem projektu gotowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 05.04.2021 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 280cm to rzeczywiscie sporo. Sam się właśnie zastanawiam na wysokościami bo możliwości są. Ok sorki za off Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 13.11.2021 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Remontujemy dom ze stropem drewnianym wykonanym w "stylu amerykańskim czy kanadyjskim". Legary z desek 20x4cm co 40 cm. Legary, można powiedzieć, są w idealnym stanie, czyli brak jest "lokatorów". Pierwsze pytanie. Czy legary czymś jeszcze "pociągnąć" na wszelki wypadek, aby zabezpieczyć dodatkowo przed "lokatorami"?Drugie pytanie. Mam dostęp do zmielonego styropianu, takiego granulatu, czy nadawał by się on do ocieplenia takiego stropu. Po prostu wsypałbym go pomiędzy te legary i utworzyłaby się 20 cm warstwa a dodatkowo jeszcze przykryłbym to 10cm styropianem, który byłby krzyżowo układany pomiędzy dodatkowe 10cm legary przykręcone do tych 20x4. Potem na to płyta wiórowa, która była wcześnie na stropie. Na stropie strych na "przydasie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 14.11.2021 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Temat gdzieś przepadł w kazamatach forum i nie może wypłynąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts