bielik1 05.04.2021 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Cześć,Czy polecacie poniższy system ukrytego montażu do deski z drewna egzotycznego?https://allegro.pl/oferta/system-ukrytego-montazu-desek-tarasowych-1401-el-9630705959Czy jeżeli zastosuje taki system to legar na którym są zamontowane deski musi być z tego samego drewna czy może to już być coś innego np sosna albo modrzew? W końcu deska nie jest przykręcona bezpośrednio do legara tylko poprzez plastikowy łącznik, więc to, że drewno w różny sposób pracuję nie powinno być problemem. Aczkolwiek może się myle tak więc niech mnie ktoś poprawi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 05.04.2021 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Kilka tarasów drewnianych już eksploatowałem, więc raczej odradzam ci wykonanie legarów z gorszego gatunku drewna niż deska bo pierwsze rozlecą ci się legary i taras będzie do kapitalnego remontu. Same systemu do ukrytego montażu są ok jeżeli masz mały taras to dodatkowy koszt i nakład pracy nie powinny powalać na kolana. Ja obecnie robię sobie taras z deski kempas śruby mocuję pod kontem z boku , dosyć fajnie to wygląda i nie ma za dużo roboty ale deska w tym przypadku dobrze gdyby była grubsza czyli 25 mm przy cieńszej może pękać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 06.04.2021 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Wszystko ładnie do momentu jak musisz zmienić jedną deskę ze środka - bo coś spadnie, rozleje się czy zestarzeje. Normalne wkręty od góry są wybawieniem w takich sytuacjach.Łebki wkrętów będziesz widział przez 2 dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts