gadek80 05.04.2021 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Witam,Chciałem się zapytać jak można zwiększyć opór zawiasów w zwykłych drzwiach wewnętrznych.Dom stary po remoncie i trochę ścian drewnianych pracuje przez co nie mogę ich wyregulować na zawiasach.Jeżeli ustawię zawiasy żeby lekko się zamykały na zamku to się samoczynnie uchylają, i na odwrót, jeżeli po otwarciu się nie uchylają do ciężko je zamknąć. Czy są jakieś specjalne wkładki, czy włożyć w zawias trochę gumy lub czegoś? Dziękuję za pomoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.04.2021 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Wiesz, że to nie wina zawiasów tylko nieprawidłowego ustawienia/wprawienia drzwi?Są na to sposoby - tak jak kombinujesz to włożenie gumowego oringu na czop zawiasu- guma ma większy opór przez co drzwi nie będą się samoczynnie otwierać(zabieg mało trwały wymiana co rok).Mechanicznie to uszkodzenie - zaciśnięcie tulei zawiasu - oczywiście z wyczuciem- to powoduje niekiedy skrzypienie:bash: co wydaje się gorszym rozwiązaniem.Niekiedy udaje się przemontować zawiasy - ustawić je "prawidłowo" do zaistniałej sytuacji.Można również połączyć wszystkie rozwiązania - dodatkowo ustawić skrzydło tak, aby się nie zamykało samoczynnie i spasować zamek tak by się zamykał(szlifowanie, przesunięcie wymianę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gadek80 05.04.2021 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Tak wiem, czego jest wina. Na początku było dobrze, ale się futryna przestawia, gdyż częściowo jest zamotnowana na starej drewnianej ramie i kawałku muru. Co jakiś czas to sie po prostu zmienia.Dziękuję wykorzystam te pomysły, pewnie obydwa, gdyż zawiasy mają w środku plastikowy trzpień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts