Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Chciałem się zapytać jak można zwiększyć opór zawiasów w zwykłych drzwiach wewnętrznych.

Dom stary po remoncie i trochę ścian drewnianych pracuje przez co nie mogę ich wyregulować na zawiasach.

Jeżeli ustawię zawiasy żeby lekko się zamykały na zamku to się samoczynnie uchylają, i na odwrót, jeżeli po otwarciu się nie uchylają do ciężko je zamknąć.

Czy są jakieś specjalne wkładki, czy włożyć w zawias trochę gumy lub czegoś?

Dziękuję za pomoć.

https://forum.murator.pl/topic/261686-jak-zwi%C4%99kszy%C4%87-op%C3%B3r-zawias%C3%B3w-w-drzwiach/

Wiesz, że to nie wina zawiasów tylko nieprawidłowego ustawienia/wprawienia drzwi?

Są na to sposoby - tak jak kombinujesz to włożenie gumowego oringu na czop zawiasu- guma ma większy opór przez co drzwi nie będą się samoczynnie otwierać(zabieg mało trwały wymiana co rok).

Mechanicznie to uszkodzenie - zaciśnięcie tulei zawiasu - oczywiście z wyczuciem- to powoduje niekiedy skrzypienie:bash: co wydaje się gorszym rozwiązaniem.

Niekiedy udaje się przemontować zawiasy - ustawić je "prawidłowo" do zaistniałej sytuacji.

Można również połączyć wszystkie rozwiązania - dodatkowo ustawić skrzydło tak, aby się nie zamykało samoczynnie i spasować zamek tak by się zamykał(szlifowanie, przesunięcie wymianę)

Tak wiem, czego jest wina. Na początku było dobrze, ale się futryna przestawia, gdyż częściowo jest zamotnowana na starej drewnianej ramie i kawałku muru.

Co jakiś czas to sie po prostu zmienia.

Dziękuję wykorzystam te pomysły, pewnie obydwa, gdyż zawiasy mają w środku plastikowy trzpień.