Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Brałem pod uwagę ,ale że względu na awaryjnosc która przekracza jakiekolwiek różnice w uzyskach dałem sobie spokój.

Może gdyby były bardziej niezawodne ale nawet w krajach gdzie zimy są łagodniejsze jest problem, dodatkowo przez kilka lat serwisowałem trzy tego typu instalacje widziałem gdzie jest błąd i pomimo naprawdę dobrej jakości rur nie mogły przetrwać mrozu -12*C dlatego wybrałem płaskie.

jest firma co daje niby 16 lat gwarancji na rozszczelnienie, pytanie na ile to pozniej działa w praktyce.

https://solar-tech.pl/zestawy/zestawy-solarne-podgrzewania-wody-wspomagania-ogrzewania/

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bo to nie chodzi o gwarancję szczelności ale o trwałość elementów z których jest zrobiona. A na to jest 2 lata a jak z dotacji 3 potem niestety rury wymienia się we własnym zakresie.
Bo to nie chodzi o gwarancję szczelności ale o trwałość elementów z których jest zrobiona. A na to jest 2 lata a jak z dotacji 3 potem niestety rury wymienia się we własnym zakresie.

to ciekawe to co piszesz, dopytam w tej firmie jeszcze, bo skoro ma być szczelne to musi być trwałe ale może jakiś myk marketingowy to jest.

Przecież internet jest otwarty, tam jest kilka artykułów o tej usterce. Instalacja sama w sobie jest szczelna, tylko nie ma oczekiwanej sprawności szczególnie jak pęknie kilka "rurek" wewnątrz belki. Nie widać a nie grzeją. Jeśli jest łatwy dostęp to wymiana zajmuje chwilę, jeśli na dachu a niekiedy z trudnym dostępem to do wiosny.
  • 2 weeks później...
Przecież internet jest otwarty, tam jest kilka artykułów o tej usterce. Instalacja sama w sobie jest szczelna, tylko nie ma oczekiwanej sprawności szczególnie jak pęknie kilka "rurek" wewnątrz belki. Nie widać a nie grzeją. Jeśli jest łatwy dostęp to wymiana zajmuje chwilę, jeśli na dachu a niekiedy z trudnym dostępem to do wiosny.

poszperałem jeszcze bardziej i gdy jest śnieg to jeszcze gorzej dla rurowych, wchodzi że można dołożyć ze dwa płaski bo sa tanie i miec spokoj.

Na lato podpiąć do basenu i nie ma problemu co z ciepłą wodą.

Ostatnio testowałem rozmrażanie:yes: puściłem ręcznie glikol(+12*C) w obiegu przy -2*C bo na panelach leżał zmarznięty śnieg. Po ok 20min ładnie się zsunął i panele były odkryte. To tak na próbę jeszcze tego nie testowałem stąd eksperyment. Później i tak było Słońce przez kilka godzin więc samo by spłynęło.

A jak już wspomniałem wcześniej jak dzieciaki przyjeżdżają to do basenu też puszczam wodę i napiszę nie ma nic bardziej ekonomicznego:cool:

Jak słoneczko zaświeci to same kolektory się zagrzeją po chwili i śnieg po nich zacznie spływać. Obserwowałem to wiele razy. Zaczyna się rok od kwietnia wyłączamy kotły grzewcze i jedziemy ze słońca.
  • 1 month później...
drugi dzień z rzędu załącza się zabezpieczenie przed przegrzaniem tzn 300l nagrzane do 65* i odpalają sie grzejniki w łazience. :)

Oj troszkę zbyt szybko - trzeba zmienić np na 90*C....szkoda energii a tak w zbiorniku będzie na długo i długo.

No chyba , że wspomagasz obecnie nadmiarem CO:yes:

U mnie przy 85*C spuszcza wszystko w ogrzewanie, tylko konstrukcja nie pozwala na schłodzenie bo bufor kombinowany na górze czujnik temp. i pompuje podłogówkę i co może aby schłodzić i efekt jest taki że na górze mamy 86*C a a na dole 45*C ale podłogówka nadal chodzi bo sterownik nie pozwala na zmianę.
Oj troszkę zbyt szybko - trzeba zmienić np na 90*C....szkoda energii a tak w zbiorniku będzie na długo i długo.

No chyba , że wspomagasz obecnie nadmiarem CO:yes:

Raczej ok rury mam z PEX jeszcze od starego kolektora z grzejników. Latem przy 65* w bojlerze Tz z kolektora dochodzi do 85* ale wtedy już przejmuje to basen. Teraz nadmiar ciepła z bojlera odbierają grzejniki w łazienkach w okresie zimowym.

Dopóki PEXy nie popłyną nie zmieniam na normalne rury a walczę z przegrzaniem bo nie mam ochoty rozbierać kostki i kopać aby rury wymienić.

U mnie przy 85*C spuszcza wszystko w ogrzewanie, tylko konstrukcja nie pozwala na schłodzenie bo bufor kombinowany na górze czujnik temp. i pompuje podłogówkę i co może aby schłodzić i efekt jest taki że na górze mamy 86*C a a na dole 45*C ale podłogówka nadal chodzi bo sterownik nie pozwala na zmianę.

U mnie górna wężownica bojlera odbiera nadmiar ciepła iwywala do grzejników a latem na powrocie do kolektora mam wymiennik basenowy odpala się przy zadanej Tz

• 6 months później...

Podsumowując:

Od początku kwietnia do początku września - instalacja solarna zaopatrywała w CWU dom i basen 6m3. Wiadomo lato było wyjątkowo łaskawe więc i ciepła było pod dostatkiem. W okresie gdy ciepła było mniej , a pojawiły się trzy takie okresy dogrzewanie wody przebiegało w sposób elektryczny z zamontowanych grzałek 5kW.

Obecnie instalacja solarna wspomaga podgrzewanie wody do temperatury 27-35*C pozostała część energii pochodzi z energii elektrycznej. Jak na razie gazu nie używam do podgrzewania wody.

W dobie takiego kryzysu starsze technologie pozyskiwania energii okazały się bardzo trafne.

Pozdrawiam