Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na użytkowanie a włączenie do sieci gazowej

d24

Recommended Posts

Otrzymałem zgodę na budowę z zapiskiem brzmiącym:

"warunkiem przystąpienia do użytkowania budynku jest wykonanie wewnętrznej instalacji gazowej na której wykonanie inwestor zobowiązany jest uzyskać odrębne pozwolenie na budowę"

Zakończenie budowy planuję w połowie 2022r.

Tymczasem otrzymałem z gazownii umowę na której termin przyłączenia ustalono na koniec 2024 rok.

Również uzyskany kredyt hipoteczny zobowiązuje mnie do oddania do użytku budynku w znacznie szybszym terminie.

Czy ktoś z Państwa wie jak interpretowana jest "instalacja wewnętrzna"? Czy przyłączenie ze strony gazownii i rozpoczęcie poboru gazu kwalifikuje instalację jako wykonaną, czy też wystarczy wykonać tylko przyłącze wewnętrzne do granicy działki?

Gdzieś to zdążyłem doczytać i dzięki za podpowiedź. Ale zacząłem się zastanawiać nad odnawialnymi źródłami energii. A przy czym korelować z przepisem jw. Wczoraj wysłałem zapytanie do powiatu o tą kwestię. Otrzymałem odp, cyt.:

"w związku ze zmianą sposobu ogrzewania w budynku będzie musiał Pan złożyć projekt budowlany zamienny wraz z wnioskiem o zmianę pozwolenia na budowę w tym zakresie. Projektant opracuje taki projekt , projekt będzie musiał zawierać m.in. także na nową policzoną charakterystykę energetyczną. Urząd na wydanie decyzji ma 65 dni , jeśli wszystko będzie dobrze w projekcie to czas około 30 dni."

Niestety pomimo kilku konsultacji nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi jak to jest faktycznie. Wydaje mi się, że powiat zbywczo potraktował sprawę. W grę chyba wchodzi pompa ciepła bądź maty grzewcze.

Pozostaje badać sprawę dalej...