d24 06.04.2021 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Otrzymałem zgodę na budowę z zapiskiem brzmiącym: "warunkiem przystąpienia do użytkowania budynku jest wykonanie wewnętrznej instalacji gazowej na której wykonanie inwestor zobowiązany jest uzyskać odrębne pozwolenie na budowę" Zakończenie budowy planuję w połowie 2022r. Tymczasem otrzymałem z gazownii umowę na której termin przyłączenia ustalono na koniec 2024 rok. Również uzyskany kredyt hipoteczny zobowiązuje mnie do oddania do użytku budynku w znacznie szybszym terminie. Czy ktoś z Państwa wie jak interpretowana jest "instalacja wewnętrzna"? Czy przyłączenie ze strony gazownii i rozpoczęcie poboru gazu kwalifikuje instalację jako wykonaną, czy też wystarczy wykonać tylko przyłącze wewnętrzne do granicy działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 06.04.2021 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Możesz mieć wewnętrzną instalację gazową i tymczasowo gaz z butli 33l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 07.04.2021 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Gdzieś to zdążyłem doczytać i dzięki za podpowiedź. Ale zacząłem się zastanawiać nad odnawialnymi źródłami energii. A przy czym korelować z przepisem jw. Wczoraj wysłałem zapytanie do powiatu o tą kwestię. Otrzymałem odp, cyt.: "w związku ze zmianą sposobu ogrzewania w budynku będzie musiał Pan złożyć projekt budowlany zamienny wraz z wnioskiem o zmianę pozwolenia na budowę w tym zakresie. Projektant opracuje taki projekt , projekt będzie musiał zawierać m.in. także na nową policzoną charakterystykę energetyczną. Urząd na wydanie decyzji ma 65 dni , jeśli wszystko będzie dobrze w projekcie to czas około 30 dni." Niestety pomimo kilku konsultacji nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi jak to jest faktycznie. Wydaje mi się, że powiat zbywczo potraktował sprawę. W grę chyba wchodzi pompa ciepła bądź maty grzewcze. Pozostaje badać sprawę dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts