Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena stropu - deweloper

Recommended Posts

Niesamowicie ryzykowny projekt i przyszłościowo generujący problemy do rangi demolki i przeróbki piętra.

Ja nie pchałbym się w to.

Kiedyś tylko takie stropy były -jak pożar wybuchł na parterze -to do ostatniego piętra kamienica spłonęła.

Jakoś to się trzymało ale i obciążenia były mniejsze.

Dla mnie problem to drewno leżace poziomo.

A jak powinny belki stropowe leżeć? Pionowo?

Co do pytania o stropodach.

Moje wątpliwości to czym to jest pokryte? Dachówka bitumiczna to brzmi groźnie. Ta warstwa powinna być maksymalnie z dużych elementów, a dachówka to brzmi jak milion łączeń.

8cm styrodutu + 20 cm wełny -cienko. Nie wiem ile masz tych koryt ale tam cienko to ocieplone.

Co do pytania o panele FV, popytaj dewelopera, stawiam że to nie problem - ale bierz to na piśmie.

Wentylowany - niewentylowany, dobrze wykonany każdy z nich będzie działał, spieprzony każdy będzie problemem.

Może dopytaj o możliwość zmiany na jakiś żelbet? Może są możliwości oparcia stropu żelbetowego.

Ocieplenie w najcieńszym miejscu 20+8+5 cm to moim zdaniem nie jest aż tak źle. Oczywiście mostki na belkach drewnianych będą.

Na pewno może się trochę grzać poddasze w lato. Ciekawe czy ta 'dachowka' będzie w ciemnym kolorze. Swoją drogą czemu nie papa termozgrzewalna?

No i pomyślałbym o tej paroizolacji. To musi być serio dobrze zrobione.

Dobrze wiemy, że chodzi o nadmierne wygięcie poziomych belek o dużej rozpietości.

Po prostu jest to konstrukcja czysto teoretyczna, która nawet po wykonaniu perfekcyjnym nie daje trwałej pewności długiej ekspoatacji.

Nie wiem o czym piszesz. Stropy drewniane znane i używane są w budownictwie od kilkuset lat. Widziałem stropy które miały w okolicy 100lat i były w dobrym stanie i w poziomie.

Niesamowicie ryzykowny projekt i przyszłościowo generujący problemy do rangi demolki i przeróbki piętra.

Ja nie pchałbym się w to.

Kiedyś tylko takie stropy były -jak pożar wybuchł na parterze -to do ostatniego piętra kamienica spłonęła.

Jakoś to się trzymało ale i obciążenia były mniejsze.

Mam takie samo zdanie na ten temat.