Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż-blaszak a podatek

Recommended Posts

Witam,

Mam działkę, chciałbym zacząć od postawienia garażu na narzędzia i choćby móc się schować pod dachem na czas deszczu. Ponieważ nie wiem kiedy będę w stanie postawić dom, chciałbym względnie ograniczyć koszt płacenia podatku. Wiem że istnieje pojęcie takie jak garaż niezwiązany z gruntem, czyli garaż blaszany który nie podpada pod budynek w świetle prawa budowlanego. Zgłębiłem nieco temat i wszyscy argumentujący za tym, posiłkują się niezliczonymi wyrokami sądowymi, gdzie sąd obala decyzję gminy o wysokości podatku. Aż dotarłem do całkiem nowego wyroku NSA z 2020-10-14 sygnatura II FSK 1824/18 który w moje ocenie w dość pokręcony sposób obala argumentację wszystkich poprzednich wyroków. Czy mam rozumieć że ten wyrok oznacza koniec nieopodatkowanych garaży blaszanych?

Aż dotarłem do całkiem nowego wyroku NSA z 2020-10-14 sygnatura II FSK 1824/18 który w moje ocenie w dość pokręcony sposób obala argumentację wszystkich poprzednich wyroków. Czy mam rozumieć że ten wyrok oznacza koniec nieopodatkowanych garaży blaszanych?

Nie, gdyż w Polsce nie ma prawa opartego na precedensie. Jak przyjdzie co do czego to będziesz musiał ponownie udowodnić, że nie powinieneś płacić podatku, a sąd będzie musiał się do tego przychylić.

Nie wiem czy warto. Za blaszak 15m2 zapłacisz przy stawce ok 7 zł jakąś stówkę rocznie. O ile w ogóle coś zapłacisz, bo prawda jest taka, że wszyscy stawiają blaszaki i nikt tego nie zgłasza...