miodas007 06.04.2021 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Witam,docelowo chciałbym mieć w domu saune - pewnie taką gotową już kabinę. Moje pytanie jest takie, czy ona się gryzie w jakiś sposób w wentylacją mechaniczną w domu ? Zastanawiam się nad ustawieniem jej w dwóch miejscach:1. Łazienka (zamiast wanny) - plus taki, że to łazienka, nie muszę adaptować dodatkowe pomieszczenia i że jest prysznic2. Pokój przylegający do salonu - plus taki, że byłoby miejsce też na jakieś leżaki, no i bezpośrednie wyjście na taras z pokoju Co pod kątem wentylacji będzie lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.04.2021 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 z wentylacją się nie gryzie, jak sauna to musi być prysznic obok, ewentualnie wyjście na dwór i tam jakiś natrysk ale to już dla większych twardzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 07.04.2021 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 jak sauna to musi być prysznic obok, ewentualnie wyjście na dwór i tam jakiś natrysk ale to już dla większych twardzieli No właśnie plusem że będą miał w łazience (na piętrze) jest to, że będzie prysznic obok, a w pokoju na parterze, że mam bezpośrednie wyjście na taras - i można choćby użyć śniegu w zimie A inna sprawa że z tym pokojem prawie sąsiaduje łazienka na parterze gdzie prysznic jest (przejścia bezpośredniego nie mogę zrobić - chyba że na czworaka pod schodami z wentylacją się nie gryzie Ok, ale jak rozumiem taka sauna pobiera powietrze z pomieszczenia w którym jest i oddaje też do tego w którym jest - dlatego istotne jest żeby wentylacja w tym pomieszczeniu działała jak należy. No i teraz tak: w pokoju mam wlot, a w łazience wylot. I tak się zastanawiam, czy z punktu widzenia właśnie wentylacji któreś z rozwiązań jest lepszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.04.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 w samej saunie też powinna być cyrkulacja powietrza, pod piecem wlot i po przekątnej od niego, u góry wylotna pewno powietrza nie może brakować podczas saunowania, zawsze można rozszczelniać lekko okno na ten czas. wszystko zależy też od kubatury łazienki, ilości osób itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 08.04.2021 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 w samej saunie też powinna być cyrkulacja powietrza, pod piecem wlot i po przekątnej od niego, u góry wylot Tak, to jasne. WIem, że sama sauna powinna się wentylować na zasadzie grawitacyjnej, właśnie z wlotem pod piecem i wylotem gdzieś na górze. rozszczelniać lekko okno na ten czas. Ok, okno rozszczelnić zawsze jak coś można (w obu wariantach, choć w łazience pewnie to się bardziej przyda no bo tam nie będzie wlotu od reku). A co z wylotem od reku ? W opcji z łazienką problemu rozumiem nie ma, a w tej z który przylega do salonu z aneksem - najbliższy wylot to kuchnia i jeszcze po drodze drzwi od pokoju w którym byłaby sauna ... Z drugiej strony tak się jeszcze zastanawiam, czy jak takie gorące powietrze będzie wyciągane przez reku (powiedzmy w łazience) to nie będzie dla niego szkodliwe. Wiem, że nie można jej bezpośrednio podłączyć - to jasne, ale czy to powietrze które wpadnie do wyciągu w łazience nie będzie i tak za gorące ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts