ppp1 06.04.2021 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 w związku z dofinansowaniem moja woda, przy zakładaniu odprowadzenia deszczówki chcę założyć folię kubełkową na styropian oraz zrobić drenaż przy ławach fundamentowych, drenaż położony na folii kubełkowej w tzw. rękawie, zasypany odpowiednio piaskiem otoczakami w otulinie, tak jak powinno być. ława fundamentowa jest położona na głębokości 1,3m. -odkryłem 1 metr fundamentów i zmierzyłem, teraz pytanie, czy w obecnym okresie mogę odkryć fundament całego domu bez ryzyka pęknięcia ścian? ???? czytałem że takie pęknięcia mogą wystąpić. budynek postawiony ok 20 lat temu, parterowy na glebie: piaski drobne i pylaste przewarstwiane gliną piaszczystą.będę wdzięczny za odpowiedzi, chciałbym już coś zrobić a nie stać mnie na wynajmowanie ekipy zatem wszystko własnymi siłami będę robił...pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp1 07.04.2021 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 ktoś może mi pomóc, coś podpowiedzieć... będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.04.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Nie odkopuje się całych ścian, a już na pewno całego budynku. Jeżeli już całą ścianę to należy ją zabezpieczyć przed rozjechaniem, np stemple + legary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 07.04.2021 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Powiedziałbym, że zależy od głębokości a 1,3m to trochę jest.W każdym razie bezpieczniejsze jest odkopanie od winkla 1/3 jednej ściany i 1/3 drugiej a przed odkopaniem następnego fragmentu -delikatne zagęszczenie zasypanej warstwy. Może zrezygnuj z folii kubełkowej a drenaż można zrobić nieco dalej od ław fundamentowych -ok1,5m mini koparkąEwentulanie folię kubełkową nie kłaśc do samej ławy tylko ok.60cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp1 07.04.2021 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Nie odkopuje się całych ścian, a już na pewno całego budynku. Jeżeli już całą ścianę to należy ją zabezpieczyć przed rozjechaniem, np stemple + legary. dziękuję, myślałem że to takie proste, są fundamenty odkopuje robię co trzeba i zakopuje, niestety tak nie jset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp1 07.04.2021 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Powiedziałbym, że zależy od głębokości a 1,3m to trochę jest. W każdym razie bezpieczniejsze jest odkopanie od winkla 1/3 jednej ściany i 1/3 drugiej a przed odkopaniem następnego fragmentu -delikatne zagęszczenie zasypanej warstwy. Może zrezygnuj z folii kubełkowej a drenaż można zrobić nieco dalej od ław fundamentowych -ok1,5m mini koparką Ewentulanie folię kubełkową nie kłaśc do samej ławy tylko ok.60cm. no właśnie dzwoniłem dziś do kierownika budowy który był u mnie i powiedział dokładnie to samo, drenaż min, metr od fundamentów, kurde oglądam wiele filmów o zakładaniu drenażu i na filmach są odkopane całe fundamenty budynku i nic sie nie dzieje, myślałem że tak można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.04.2021 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 no właśnie dzwoniłem dziś do kierownika budowy który był u mnie i powiedział dokładnie to samo, drenaż min, metr od fundamentów, kurde oglądam wiele filmów o zakładaniu drenażu i na filmach są odkopane całe fundamenty budynku i nic sie nie dzieje, myślałem że tak można... Ale na filmach sa domy całe czy same fundamenty ? Bo to jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 08.04.2021 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 no właśnie dzwoniłem dziś do kierownika budowy który był u mnie i powiedział dokładnie to samo, drenaż min, metr od fundamentów, kurde oglądam wiele filmów o zakładaniu drenażu i na filmach są odkopane całe fundamenty budynku i nic sie nie dzieje, myślałem że tak można... Dla zobrazowania sytuacji napisze tak: -Jak odkopiesz cały fundament od środka -to możesz odkopać również cały zewnątrz. Drenaż przy samym fundamencie nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem np. w przypadku gruntu gliniastego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp1 15.04.2021 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 całe na pewno były przy fundamencie bez scian w kilku widzialem odkryte z 6 metrow w domu zamiekszałym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp1 15.04.2021 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 hehe tyle to i ja wiem, jednak dzięki za podpowiedź, wiadomo działa siła od środka budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp1 15.04.2021 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 jednak po wizycie geologa i wykopach koparką na głębokości 2 metrów nie stwierdzono wód gruntowych zatem problem odkopania fundamentów odchodzi do lamusa, jednak pojawia się inny mianowicie wód opadowych i napływowych z okolicy, mój dom jest w dołku do tego stoi w zdłóż 20 metrów i fundament hamuje przepływ wody dalej, faktycznie na ścianie gdzie woda napołyuwa znajduje się pleśń okresowo-jesień wiosna, czyli okres roztopów. należy chyba założyć drenaż, geolog radził mi na głębokości 60 cm dać rurę drenażową puścić ją za dom, i tak właśnie deszczówkę robię, i nawieźć na 40 cm żwiru 16-32.Probem w tym że jest ona cholernie drogi a u mnie wyszły by ok 200-300 ton na taki wykop przed dom, więc jest to nierealne. macie pomysł co z tym zrobić można??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 16.04.2021 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 jednak po wizycie geologa i wykopach koparką na głębokości 2 metrów nie stwierdzono wód gruntowych zatem problem odkopania fundamentów odchodzi do lamusa, jednak pojawia się inny mianowicie wód opadowych i napływowych z okolicy, mój dom jest w dołku do tego stoi w zdłóż 20 metrów i fundament hamuje przepływ wody dalej, faktycznie na ścianie gdzie woda napołyuwa znajduje się pleśń okresowo-jesień wiosna, czyli okres roztopów. należy chyba założyć drenaż, geolog radził mi na głębokości 60 cm dać rurę drenażową puścić ją za dom, i tak właśnie deszczówkę robię, i nawieźć na 40 cm żwiru 16-32.Probem w tym że jest ona cholernie drogi a u mnie wyszły by ok 200-300 ton na taki wykop przed dom, więc jest to nierealne. macie pomysł co z tym zrobić można??? zrób drenaż francuski około 2-3 metrów od ścian domu, te 2-3 metry przy domy wyprofiluj tak aby woda "uciekała" od domu w kierunku drenażu, mój dom stoi na zboczu i od góry też lała mi się woda , drenaż francuski (sam żwir w otulinie z geowłókniny bez żadnych rur) rozwiązał sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 18.04.2021 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Jak drogi żwir to poszukaj jakiejś pospółki, może piasku -też powinny zrobić robotę, byle bez glinki. I ważna dobra włóknina nie ze sklepu ogrodniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jens16 12.05.2021 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Witam, proszę i porade. Odkopuje fundamenty w celu izolacji termicznej i hydroizolacji. Budynek podpiwniczony. Poziom posądzi w piwnicy około 130 poniżej gruntu i 80cm na powierzchni. Została mi do odkopania ostatnia ściana z przodu domu. Dom z 1975 roku pustak i cegła fundament z bbetonu law lany w dołek. Poniżej poziomu posadzki jest jeszcze 35cm fundament i koniec. Budynek od tej strony jest wyżej obsypany tzn. Jest taka skarpa. Chce odkopać fundamenty do poziomu posadzki. Lepiej ręcznie po kawałku i czy ręcznie cala ścianę ewentualnie trochę koparka resztę głębiej łopata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 13.05.2021 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Ostrożnie z odkopywaniem głęboko fundamentu za całej długości, żeby nie było płaczu że ściana pęka.Albo po kawałku głeboko, albo po całości ale tylko z 50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jens16 13.05.2021 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Nawet jak w środku jest piwnica a nie ziemia i bić nie rozpycha a nie skopie się do sodu fundamentu to może coś siadać? Kopal będę ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts