HenryKruse 07.04.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Cześć, Mam do wykonania bramę przesuwną - wymiary jak w załączniku. Problemem są wymiary - zły stosunek ogona do części głównej - ale tego nie mogę przeskoczyć. Całość będzie ważyła +/- 220 kg - wypełnieniem są sztachetki drewniane około 130 kg plus stal. W związku z tym mam pytanie jakie mają być profile do jej wykonania, czy profil bramowy 60x60x4 wystarczy? I czy bramę zrobić z profilu 50x30 czy może 40x40 na 4 lub 30x30 z grubsza ścianką? Czy da coś potrójne wzmocnienie w ogonie? Aaaa - czy ma znaczenie ze całść będzie asymetrycznie zamontowana na profilu prowadzącym? Wszystko pokazałem na rysunku. Proszę o sugestie - dzięki!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinpl 12.04.2021 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) Co do profili się nie wypowiem. Ale wiem że na pewno środkowy wózek nic nie zmieni, nie ma sensu stosować 3 wózków bo obciążenie zawsze będzie na pierwszym lub ostatnim, w zależności czy brama będzie otwarta czy zamknięta. Do tego jeżeli chcesz aby brama otwierała się na te pełne 340cm to weź pod uwagę że w profilu bramowym od strony słupka będzie zakończenie w postaci np koła najazdowego, które zajmuje 10-12cm, więc wózek musisz o tyle jeszcze wsunąć w głąb.Mam na myśli taki https://allegro.pl/oferta/rolki-rolka-jezdna-najazdowa-do-bram-bramy-80-10239842494 Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez martinpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.01.2022 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Profil bramowy 80x80x5mm. Przy tej przeciwwadze i tak bardzo długo nie wytrzyma, ale czy to będą 2 lata, czy 10 to nikt nie zgadnie. Przy tym jaki proponujesz na pewno wytrzyma sporo krócej. Problemem nie jest sztywność, a obciążenia i siły występujące.Pomagać będzie niska masa, ale przy takiej wielkości 220kg to nie jest już niska masa. Trzeci wózek rzeczywiście zbędny. Więcej by dało zamiana na mocniejsze wózki, ale to ograniczyłoby światło o kolejne centymetry.Jak nie ma innego wyjścia to cóż poradzić. Montować i przygotować się na częstszą wymianę rolek i profila nośnego licząc, że to szybko nie nastąpi.Asymetryczność montażu w praktyce nic nie zmieni. Zadbaj o solidne prowadzenie bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts