Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Około miesiąc temu złożyłem wniosek do Starostwa o wyłączenie gruntów z produkcji rolnej o powierzchni 499 m2 , a więc nie przekraczającej 0,05ha. Jak wiadomo zgodnie z punktem 12a (Dz. U. Nr 16, poz. 78 z późniejszymi zmianami) powierzchnia taka jest zwolniona z opłat (zarówno jednorazowej jak i rocznej). Wczoraj otrzymałem Decyzję. Uwaga i tu niespodzianka. Ponieważ teren (działka) jest przeznaczona pod budownictwo letniskowe (symbol 41UTL) a budynek ma nazwę mieszkalny letniskowo-wielosezonowy naliczono mi normalną opłatę!!!!!. W telefonicznym uzasadnieniu podano, że nie jest to teren budowlany. Tymczasem w ustawie jest napisane:

Art. 12a. Obowiązek uiszczenia należności i opłat rocznych, a w odniesieniu do gruntów leśnych również jednorazowego odszkodowania, o którym mowa w art. 12 ust. 1, nie dotyczy wyłączenia gruntów z produkcji rolniczej lub leśnej na cele budownictwa mieszkaniowego:

1) do 0,05 ha w przypadku budynku jednorodzinnego,

2) do 0,02 ha, na każdy lokal mieszkalny, w przypadku budynku wielorodzinnego.";

Czy ja czegoś nie rozumiem, czy ktoś inny????, bo mnie się wydaje że to bardzo wąska interpretacja urzędnicza i do tego mylna.

KODAKA

PS . Jakie są Wasze odczucia w tej kwestii i co radzicie???

https://forum.murator.pl/topic/26177-odrolnienie-i-luka-w-prawie-czyli-jak-dokopa%C4%87-inwestorowiwi/

Urzędnik podszedł bardzo precyzyjnie do zapisu ustawy - budownictwo letniskowe nie jest budownictwem mieszkalnym, stąd naliczona opłata.

Witam

Nie mogę się do końca z tym zgodzić, poniewaz myśl Prawa Budowlanego art.3 pkt 2a) budynku mieszkalnym jednorodzinnym - należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30 % powierzchni całkowitej budynku;

Tym samym dom letniskowy spełnia powyższe kryteria a więc zalicza się do budownictwa mieszkalnego.

Kodaka