Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie do sufitu

Jakub1996

Recommended Posts

Witam,

mam taki problem - chciałbym przymocować worek bokserski do sufitu. Mieszkam w budynku wielorodzinnym, dosyć nowym bo ma około mniej niż 20 lat. Pytanie brzmi czy moge bez probleów przewiercić się przez sufit i zamonotwać korki rozporowe? Troche się boję, że przebije się na wylot lub kołki nie będą się trzymać. Prosze o radę czy próbować czy lepiej sobie odpuścić.

Witam,

mam taki problem - chciałbym przymocować worek bokserski do sufitu. Mieszkam w budynku wielorodzinnym, dosyć nowym bo ma około mniej niż 20 lat. Pytanie brzmi czy moge bez probleów przewiercić się przez sufit i zamonotwać korki rozporowe? Troche się boję, że przebije się na wylot lub kołki nie będą się trzymać. Prosze o radę czy próbować czy lepiej sobie odpuścić.

O przewiercenie raczej się nie obawiaj - taki strop ma grubość ponad 25 cm. Najgorsze może być to że trafisz na pustkę ( mogą to być płyty żerańskie, może być strop lany, może być strop akermana.)

Wg mnie wierć pod kołek 12 mm - otwór na głębokość 12-15 cm. Wtedy przekonasz się z czym masz do czynienia. Nie stosuj tradycyjnych kołków tzn koszulka plastikowa i w to kołek bo to nie do tego służy, najlepiej kup typowe mocowanie do huśtawki i wklej na kotwę chemiczną. Takie połączenie prócz trwałość będzie również elastyczne(kotwa jest mieszaniną żywicy i piasku ) gdy będziesz korzystał z worka po prostu tynk się nie wykruszy.

Daj znać po wywierceniu otworu - być może trzeba będzie zmienić koncepcję z tego na jaki materiał trafisz.