tomkowz 09.04.2021 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Cześć! Zamawiam właśnie nadproża na ściany działowe na otwory drzwiowe i tak się zastanawiam... Będę miał rozdzielacz podłogówki na 11-12 obwodów (ok. 840x550 mm) i rozdzielnicę elektryczną myślę taką na 144 moduły (650x1100 mm, topologia gwiazdy, pod automatykę). Będę je instalował w ścianie działowej z silki, która to ściana akurat ma 24 cm grubości. I tak myślę, ze zamiast kuć po wymurowaniu to w tych wnękach mógłbym murować z 12-tki to bym miał 12 cm wnękę. No i pytanie moje, czy na takie wnęki trzeba stosować nadproża nad nimi i co jak wymuruję za dużą tę wnękę jak ją wtedy sensownie zmniejszyć, trzeba by pewnie podmurowywać spowrotem plastrami bloczka... Na budowach gdzie nie byłem to czy to działowa czy to nośna z ytonga akurat to fleksem wycinali wnęki i dziękuję, bez żadnych nadproży po prostu jest pocieniona ściana i wsadzona rozdzielnica czy rozdzielacz. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 09.04.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Cześć. Nidy nie stosowałem nadproży przy montażu rozdzielnic podtynkowych. Jeżeli będziesz stawiał ścianę i połączenie pustaków wypadnie ci po środku wnęki hmm to myślę, że wówczas ja osobiście bym wkleił w środek zwężenia ceownik tak by zapewnić podparcie dla szerszych pustaków czyli takie właśnie nadproże. Jeżeli kabelki umieścisz w dolnej części ściany na wysokości ocieplenia posadzki to od dołu do samej rozdzielnicy pozostaw sobie zwężone o szerokości ok 20 cm właśnie na te kabelki i przewody. Po co potem ciąć, kuc i wycinać. Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez Sebixx 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 10.04.2021 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Cześć. Nidy nie stosowałem nadproży przy montażu rozdzielnic podtynkowych. Jeżeli będziesz stawiał ścianę i połączenie pustaków wypadnie ci po środku wnęki hmm to myślę, że wówczas ja osobiście bym wkleił w środek zwężenia ceownik tak by zapewnić podparcie dla szerszych pustaków czyli takie właśnie nadproże. Jeżeli kabelki umieścisz w dolnej części ściany na wysokości ocieplenia posadzki to od dołu do samej rozdzielnicy pozostaw sobie zwężone o szerokości ok 20 cm właśnie na te kabelki i przewody. Po co potem ciąć, kuc i wycinać. Czyli zamiast nadproża dać ceownik np. 60x40x3 ? Wtedy następny bloczek 24 oparłby się na bloczku 12 i na ceowniku 6 cm i byłaby przerwa między bloczkiem a ceownikiem 6 cm. W sumie ciekawy pomysł. Będę musiał skonsultować z kierownikiem. Ewentualnie nacięty ceownik 120x60x3 żeby miał jakieś otwory z lewej i prawej strony otworu żeby przepchnąć jakieś kable do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 12.04.2021 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Zawsze takie pomysły warto skonsultować z kierownikiem który bierze odpowiedzialność za budowę. Myślę, że pomysł ciekawy i nie wykluczone, że sam go zastosuje kiedy nadejdzie właściwy moment. Powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 13.04.2021 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Piękne teorie.Praktyka mówi że chyba jeszcze nikt nigdy nie dał nadproża w takiej sytuacji. I jeszcze nic się nie zawaliło z powodu takiej wnęki. Ale murowanie z 12 wydaje się rozsądnym pomysłem, chociaż pierdzielenia się z tym dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 13.04.2021 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Piękne teorie. Praktyka mówi że chyba jeszcze nikt nigdy nie dał nadproża w takiej sytuacji. I jeszcze nic się nie zawaliło z powodu takiej wnęki. Ale murowanie z 12 wydaje się rozsądnym pomysłem, chociaż pierdzielenia się z tym dużo Czasem zdarzają się wyjątki potwierdzające regułę. 1) przykład wieńca wnęki pod rozdzielacz 2) przykład wieńca wnęki pod rozdzielnicę podtynkową Pewnie wieńce nie były potrzebne (w sensie można było zrobić z pełnego bloczka a potem wykuć, albo zmniejszyć grubość ścianki, żeby wyszła wnęka), ale będę spał spokojniej. Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 14.04.2021 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 No właśnie. Wszystko zależy od tego jak duża ma być to wnęka. Pisząc o ceowniku zakładałem, ze łączenie pustaków wypadnie w środku wnęki np. na połączeniu dwóch pustaków czyli wnęka nie za duża. Jeżeli to ma wyglądać jak na zdjęciach to faktycznie trzeba to zabezpieczyć belkami konstrukcyjnymi. Istotna jest jeszcze sprawa czy jest to ściana działowa czy nośna. KB będzie wiedział co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 14.04.2021 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Wnęki muruje się z 12 o ile wiesz jakie wymiary ( często jest to na architekturze) Skrzynki do 50 cm robi się bez wzmocnienia, powyżej jak jest nisko nad podłogą to też nic, jak wyżej pod stropem to nadproże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts