mac_612 09.04.2021 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Jako, że Polacy mają się podczas kryzysu lepiej, niż przed nim i dysponują większą ilością gotówki Więcej: https://biznes.radiozet.pl/News/Rzad-dzieki-obostrzeniom-Polacy-maja-wiecej-pieniedzy Postanowiłem to wykorzystać i wydać te bezproduktywnie leżące pieniądze. Z góry założyłem jak największą instalacje za ok. 20000zł, co przy moich rocznych rachunkach za prąd w okolicach 2800zł powinno się zwrócić w okolicach 7lat. Ewentualne dopłaty dodatkowo mogą skrócić ten okres. Przedsięwzięcie rozpocząłem od szukania informacji w Internecie, na forach (oczywiści i FM). Początkowo chciałem kupić, ba miałem już zapłaconą instalacje ok. 8kWp ze strony https://www.solarne.info. Niestety ww firmę dopadła kwarantanna i termin realizacji wydłużył się do nieakceptowanego przeze mnie czasu. Firmę muszę pochwalić za wsparcie, kontakt jak i bezproblemowy szybki zwrot pieniędzy. Pozostało mi skompletowanie instalacji samodzielnie co wydaje mi się wyszło nienajgorzej. Panele Amerisolar 31szt x320W – 11400pln Elementy montażowe – 3200pln Falownik Sofar 10000tl - 4300pln Do tego kable i zabezpieczenia, 7 szpilek do uziemienia konstrukcji. Całośc prawie dobiła do zakładanej przeze mnie kwoty. Najwięcej czasu zajął montaż stelaży. Szlifowanie prawie 80 dachówek, przykręcenie prawie 200 wkretów 8x120mm trzymających uchwyty do krokwi zajęło mi 3dni i muszę przyznać, że to najtrudniejsza część pracy. Jak widać instalacja podzielona na dwa stringi. 14paneli ze strony południowo – wschodnej i 17szt, na południowo-zachodniej. Strona wschodnia instalacji to powód dla którego kupiłem okazyjnie ten falownik SOFAR 45kg kawał urządzenia. Malkontenci zwrócą uwagę na wysokie napięci załączania - 350V, ale takie napięcie bez trudu osiąga 11-12 kupionych przeze mnie paneli. Dużo ważniejszym wg mnie parametrem jest zakres pełnej mocy mppt – również od 350V, a jest to wartość mniejsza jak w dwa numerki mniejszym falowniku sofar 8.8 ktl-x. Naprawdę jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Instalacja montażowa na dachu posiada osobne uziemienie dwoma szpilkami o długościach 4,5m i 6m, a instalacja w budynku wraz z zabezpieczeniami SPD jest połączona z uziomem fundamentowym. Kable DC 6mm2 falownik podpięty 5x10mm2, a budynek z rozdzielni do licznika 5x16mm2. Podsumowując montaż paneli to nie jest z pewnością praca łatwa lekka i przyjemna - potrafię zrozumieć ceny w okolicach 3500-4000pln/kWp. Zapewne profesjonalna, kilkuosobowa ekipa zrobiła by to znacznie szybciej. Pozostaje kwestia papierologi, potrzebnych uprawnień ( z tym akurat nie mam problemu). Pierwsze testy instalacji wypadły pomyślnie, czekam w tej chwili na wymianę licznika. Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.04.2021 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Najwięcej czasu zajął montaż stelaży. Podsumowując montaż paneli to nie jest z pewnością praca łatwa lekka i przyjemna - potrafię zrozumieć ceny w okolicach 3500-4000pln/kWp. Zapewne profesjonalna, kilkuosobowa ekipa zrobiła by to znacznie szybciej. Pozostaje kwestia papierologi, potrzebnych uprawnień ( z tym akurat nie mam problemu). Pierwsze testy instalacji wypadły pomyślnie, czekam w tej chwili na wymianę licznika. :welcome:wśród tych co takie rzeczy robią sami - Pełen podziw i szacunek dla wykonanej pracy:lol: Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 09.04.2021 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Jakie roczne zapotrzebowanie na prąd, ale pewnie połowa by starczyła?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 10.04.2021 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Jakie roczne zapotrzebowanie na prąd, ale pewnie połowa by starczyła?. 7MWh - pewnie by nie starczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts