Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zaprosiłem do siebie 4 firmy.

3 z nich zaproponowala mi przy rocznym zużyciu 3kW instalacje rzędu 5.5 KWP. Jedna z nich w granicy 3.5 maksymalnie do 4 kw.

Komu teraz zaufać? Rozbieżność jest spora.

https://forum.murator.pl/topic/261795-dob%C3%B3r-instalacji-fotowolanicznej-czy-rocznym-zu%C5%BCyciu-energii-3kw/

Co zaoferowali, w jakiej cenie, jaki dach, kąty. Za mało danych by coś powiedzieć, ale jestem przeciwnikiem brania instalacji większej niż to konieczne, bo za chwilę co drugi będzie się żalił że w dni najlepszej produkcji falownik się wyłącza i nie robi nic mniej niż "powinien".
Co zaoferowali, w jakiej cenie, jaki dach, kąty. Za mało danych by coś powiedzieć, ale jestem przeciwnikiem brania instalacji większej niż to konieczne, bo za chwilę co drugi będzie się żalił że w dni najlepszej produkcji falownik się wyłącza i nie robi nic mniej niż "powinien".

Kąt dachu ok 40 stopni skierowany na południe zero zacienienia. Więc idealny

oferty:

1) RISEN RSM120-6-340M HC czarna ramka x 17 szt.

Falownik Sofar 6.6KTL-X szt. 1

Łączna moc 5,78 KW

KOszt 24500 zł.

2) longi solar 375 x 10 szt

falownik jednofazowy ze średniej półki cenowej DeyeSun 4 K-G

łączna moc 3,75 kw

koszt 16680 zł.

2 firmy przedstawiły mi oferty w granicy 3,5 do 3,75

oraz

2 firmy powyżej 5 kw. ( myślę żę w tej kwestii to pewnie trochę naciąganie klienta .. )

Dodam że nie planuje dokładać innych urządzeń elektrycznych.

dzięki za pomoc.

Kąt dachu ok 40 stopni skierowany na południe zero zacienienia. Więc idealny

oferty:

1) RISEN RSM120-6-340M HC czarna ramka x 17 szt.

Falownik Sofar 6.6KTL-X szt. 1

Łączna moc 5,78 KW

KOszt 24500 zł.

2) longi solar 375 x 10 szt

falownik jednofazowy ze średniej półki cenowej DeyeSun 4 K-G

łączna moc 3,75 kw

koszt 16680 zł.

2 firmy przedstawiły mi oferty w granicy 3,5 do 3,75

oraz

2 firmy powyżej 5 kw. ( myślę żę w tej kwestii to pewnie trochę naciąganie klienta .. )

Dodam że nie planuje dokładać innych urządzeń elektrycznych.

dzięki za pomoc.

Jeśli Twoje zużycie roczne jest 3000 kWh i jak deklarujesz ma nie wzrosnąć w najbliższych latach to potrzebujesz instalację 3 kW do 3,5 kW.

Ekonomicznie nie jest niczym uzasadnione robienie większej.

Po pierwsze tylko instalacja 3 fazowa - o ile się nie zmieniło, to tylko taka jest respektowana do rozliczeń Prosument z zakładem energetycznym,

Odnośnie mocy. weź, weź coś w okolicy 4K (3000 * 1.4) a to 1.4 wynika z:

- 20% oddajesz zakładowi przy produkcji do magazynu, to wynika z faktu, że to co produkujesz konsumujesz w około 20-25%, reszta idzie do sieci i wraca.

- 10-20% ponieaż moc paneli spada stopniowo o kilka procent rocznie (10-15%/10lat) , moc paneli maleje też ze wzrostem temperatury,

Ja miałem zużycie ~4000 instalację mam 5700 i przed COV wychodziłem na zero teraz dopłacam. Nadwyżkę, można zużyć na grzanie wody.

Po pierwsze tylko instalacja 3 fazowa - o ile się nie zmieniło, to tylko taka jest respektowana do rozliczeń Prosument z zakładem energetycznym,

Odnośnie mocy. weź, weź coś w okolicy 4K (3000 * 1.4) a to 1.4 wynika z:

- 20% oddajesz zakładowi przy produkcji do magazynu, to wynika z faktu, że to co produkujesz konsumujesz w około 20-25%, reszta idzie do sieci i wraca.

- 10-20% ponieaż moc paneli spada stopniowo o kilka procent rocznie (10-15%/10lat) , moc paneli maleje też ze wzrostem temperatury,

Ja miałem zużycie ~4000 instalację mam 5700 i przed COV wychodziłem na zero teraz dopłacam. Nadwyżkę, można zużyć na grzanie wody.

Do mocy 3,68 kW może być jednofazowa.