Gość Behemotek 11.04.2021 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Witam wszystkich forumowiczów! Szukając działki pod mały domek znaleźliśmy kilka nam odpowiadających, wszędzie jednak należałoby "wykopać" własną studnię.Są to okolice Jeleniej Góry. Jesteśmy z mężem około 60-tki i zastanawiam się czy sobie z tym poradzimy Po lekturze kilku wątków na forum obawiam się, że nie.... Może szukać działki z wodociągiem? Co Forumowicze na to? Co radzicie? Oboje urodziliśmy i wychowaliśmy się na wsi więc do bloku na starość nie chcemy, a obecny dom ( z wodociągiem) jest dla nas zbyt duży i zmuszeni jesteśmy go sprzedać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.04.2021 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Jesteśmy z mężem około 60-tki i zastanawiam się czy sobie z tym poradzimy Po lekturze kilku wątków na forum obawiam się, że nie... Teraz studnie się wierci. Najlepiej tak pod 70-90m. Mijasz po 2 warstwy skał i wody. Wszystko zależy oczywiście od danej sytuacji. Kopane studnie do 10-20m to pod nawadnianie działki chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.04.2021 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) @pandzikDlaczego? U mnie pierwrsza warstwa głębinowa (oddzialona od wód powierzchniowych warstwą nieprzepuszczalną) zaczyna się na 8m. Po przewierc3niu lustro statyczne stabilizuje się na 4.5mI ma tylko nieznacznie przekroczone żelazo (sąsiad ma głębinowa na 14m). Za to parę km dalej znajomy ma studnię na 45m (wg map to druga warstwa) i przekroczenia ma na żelazie, manganie i jeszcze paru pierwiastkach - musi uzdatniać. Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Behemotek 12.04.2021 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Podajac wiek nie zamierzasz chyba kopać tej studni własnoręcznie. Ale ok 60 lat to faktycznie działka nie dla was poszukajcie z wodociągiem i może ruchomymi schodami i innymi udogodnieniami. Hmmm, dziękuję za odpowiedź. A te ruchome schody to mam nadzieję, że nie złośliwość... Domek chcemy mały, parterowy więc schody nie będą potrzebne. Bo ja raczej takich problemów się boję: nieuczciwości wykonawcy, magii wszelkiej maści naciągaczy i z rzadka dobrego człowieka na drodze. Tak tylko się zarejestrowałam i szukałam wsparcia przy podjęciu decyzji. Ale ma pan rację, chyba będziemy szukać działki z wodociągiem. Raz jeszcze dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Behemotek 12.04.2021 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Im więcej będziesz czytał tym bardziej będziesz odchodził od tego pomysłu bo nawiedzonych ludzi którzy piszą bzdury w necie nie brakuje. Przecież teraz mało kto już kopie ręcznie studnie, od tego są maszyny. Poszukaj w swojej okolicy która wierci studnie, przyjadą i wykonają studnie kompleksowo. Jaki rodzaj domku i o jakiej powierzchni macie zamiar sobie zafundować? Chyba źle się wyraziłam, nie miałam na myśli kopania studni własnoręcznie. W okolicy, gdzie obecnie mieszkamy, ponoć najlepsze studnie kopią Czesi. Budując obecny dom wiele czytałam na forum muratora, nie rejestrując się. Dzięki wpisom użytkowników podjęliśmy decyzję o wyborze rodzaju oczyszczalni ścieków i instalacji co. Woda jest z wodociągu gminnego.Nie żałujemy tych decyzji, wybór okazał się dla tego domu trafiony. Jest to duży, dwupokoleniowy dom. Teraz przymierzamy się do domku około 70 m kw, parterowego z nieużytkowym poddaszem, bez piwnicy. Działki, które nam się podobają mają w MPZP lub STUDIUM (gdzie nie ma MPZP) studnie. I tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts