atiiii4 11.04.2021 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Cześć Mam do Was pytanie czy zdarzyło Wam się zauważyć taką praktykę, że ściany fundamentowe wewnętrzne i stopy muruje się bloczek niżej niż zewnętrzne, zagęszcza na ich wysokość i zalewa chudziakiem na nie przez co wychodzimy na równo z zewnętrznymi a wewnętrzne oraz stopy są około 12cm pod chudziakiem? Czy to błąd ? Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez atiiii4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 11.04.2021 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Tak, niektorzy murarze robią "po staremu" czyli opierają prawie-chudziaka na scianach fundamentowych. W takim wypadku chudziak jest mocniej zazbrojony i powstaje cos a'la hybryda plyty i chudziaka.Temat bardzo dyskusyjny czy jest to rozwiązanie lepsze czy gorsze niż klasyczny chudziak oddylatowany od ścian fundamentowych. Na pewno nie jest błędem, jest to raczej "rozwiązanie alternatywne". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atiiii4 11.04.2021 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Rozumiem, dziękuję za odpowiedź byłem bardzo zdziwiony bo tylko raz widziałem taki przypadek na forum, nigdzie nie umiałem znaleźć artykułu na ten temat, a teraz widzę to u siebie na budowie. Czyli zalanie tego w sumie nie chudziakiem bo jest tam beton C12/C15 bez żadnych zbrojeń jest zgodne ze sztuką w tym wypadku "rozwiązaniem alternatywnym" no to się cieszę Czyli teraz tylko zostanie dopilnować dobrze wymiarów, żeby idealnie pod stopą wymurowali komin i ściany nośne pod ścianami fundamentowymi Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez atiiii4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 12.04.2021 02:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Bez zbrojenia jeszcze nie widziałem...Jeśli nie zbrioli tego przynajmniej siatką fi 6 15x15 to dzwon do kierownika budowy. Niech on się wypowie w tej sprawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts