Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

Mam do Was pytanie czy zdarzyło Wam się zauważyć taką praktykę, że ściany fundamentowe wewnętrzne i stopy muruje się bloczek niżej niż zewnętrzne, zagęszcza na ich wysokość i zalewa chudziakiem na nie przez co wychodzimy na równo z zewnętrznymi a wewnętrzne oraz stopy są około 12cm pod chudziakiem? Czy to błąd ?:confused:

Przechwytywanie.jpg

Przechwytywanie2.jpg

Edytowane przez atiiii4

Tak, niektorzy murarze robią "po staremu" czyli opierają prawie-chudziaka na scianach fundamentowych.

W takim wypadku chudziak jest mocniej zazbrojony i powstaje cos a'la hybryda plyty i chudziaka.

Temat bardzo dyskusyjny czy jest to rozwiązanie lepsze czy gorsze niż klasyczny chudziak oddylatowany od ścian fundamentowych. Na pewno nie jest błędem, jest to raczej "rozwiązanie alternatywne".

• Like 1
Rozumiem, dziękuję za odpowiedź :) byłem bardzo zdziwiony bo tylko raz widziałem taki przypadek na forum, nigdzie nie umiałem znaleźć artykułu na ten temat, a teraz widzę to u siebie na budowie. Czyli zalanie tego w sumie nie chudziakiem bo jest tam beton C12/C15 bez żadnych zbrojeń jest zgodne ze sztuką w tym wypadku "rozwiązaniem alternatywnym" no to się cieszę :) Czyli teraz tylko zostanie dopilnować dobrze wymiarów, żeby idealnie pod stopą wymurowali komin i ściany nośne pod ścianami fundamentowymi :) Edytowane przez atiiii4

Bez zbrojenia jeszcze nie widziałem...

Jeśli nie zbrioli tego przynajmniej siatką fi 6 15x15 to dzwon do kierownika budowy. Niech on się wypowie w tej sprawie...