Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany fundamentowe oraz stopa pod komin bloczek niżej niż ściany wewnętrzne

atiiii4

Recommended Posts

Cześć

Mam do Was pytanie czy zdarzyło Wam się zauważyć taką praktykę, że ściany fundamentowe wewnętrzne i stopy muruje się bloczek niżej niż zewnętrzne, zagęszcza na ich wysokość i zalewa chudziakiem na nie przez co wychodzimy na równo z zewnętrznymi a wewnętrzne oraz stopy są około 12cm pod chudziakiem? Czy to błąd ?:confused:

Przechwytywanie.jpg

Przechwytywanie2.jpg

Edytowane przez atiiii4

Tak, niektorzy murarze robią "po staremu" czyli opierają prawie-chudziaka na scianach fundamentowych.

W takim wypadku chudziak jest mocniej zazbrojony i powstaje cos a'la hybryda plyty i chudziaka.

Temat bardzo dyskusyjny czy jest to rozwiązanie lepsze czy gorsze niż klasyczny chudziak oddylatowany od ścian fundamentowych. Na pewno nie jest błędem, jest to raczej "rozwiązanie alternatywne".

• Like 1

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź :) byłem bardzo zdziwiony bo tylko raz widziałem taki przypadek na forum, nigdzie nie umiałem znaleźć artykułu na ten temat, a teraz widzę to u siebie na budowie. Czyli zalanie tego w sumie nie chudziakiem bo jest tam beton C12/C15 bez żadnych zbrojeń jest zgodne ze sztuką w tym wypadku "rozwiązaniem alternatywnym" no to się cieszę :) Czyli teraz tylko zostanie dopilnować dobrze wymiarów, żeby idealnie pod stopą wymurowali komin i ściany nośne pod ścianami fundamentowymi :) Edytowane przez atiiii4