Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sprzedaż mieszkania wykupionego od Gminy

andrzejka

Recommended Posts

Witaj

Niestety musisz poczekać 5 pełnych lat podatkowych, czyli może to być nawet 6 lat kalendarzowych.

W tym akcie, który już masz, nie musi wcale być napisane, że są jakieś ograniczenia. Poprostu dowiesz się w trakcie lub po podpisaniu aktu sprzedaży a wtedy może być nieprzyjemnie.

Jest możliwość sprzedania mieszkania z pominięciem zwrotu ulgi mianowicie: sprzedaż osobie z pierwszej grupy spadkowej. Potem ta osoba może już swobodnie sprzedać je dalej.

Oczywiście nie ma nic za darmo. Od każdej z tych transakcji trzeba odprowadzić podatek dochodowy w wysokości 10% wartości mieszkania.

Razem daje Tobie to 20% + koszty notarialne.

Musisz policzyć i przemyśleć czy gra warta świeczki, bo czasem lepiej jest wynająć i przeczekać.

Pozdrawiam

Poczekajcie, czy nie mylicie tu dwóch ulg?

Mam wrażenie, że Andrzejka pisze tu o zwrocie bonifikaty udzielonej przez Gminę na wykup lokalu, i tak faktycznie jest że Gmina będzi.e żądać zwrotu udzielonej bonifikaty przy zbyciu mieszkania przed upływem pięciu lat od daty nabycia, to wynika z ustawy o gospodarce nieruchomościami, nie dotyczy to faktycznie zbycia na rzecz osoby bliskiej, ale tu uwaga:

ostrzegam następcę również dotyczy ten okres, tak więc w tym przypadku nie jest tak jak pisze maxymov .

Natomiast maxymov pisze chyba tu o podatku dochodowym wynoszącym 10% , zwolnić się z niego można składając oświadczenie w ciągu 14 dni od sprzedaży, że pieniądze te wyda się za zakup, budowę, remont domu/mieszkania i wyda się je w ciągu 2 lat.

Mam wrażenie, że Andrzejka pisze tu o zwrocie bonifikaty udzielonej przez Gminę na wykup lokalu

Masz rację Marcel2000 chodziło mi o tą bonifikatę. No ale chyba nie zostaje mi nic innego niż czekac te nieszczęsne 5 lat ze sprzedażą mieszkania.

A swoją drogą musze się dowiedzieć jaką to bonifikatę zastosowano.

Myślę że nie bardzo wysoką.

Dzięki za odpowiedź!

Ja mam z zasobów gminy za 10% (śląskie)

W akcie notarialnym jest zakaz sprzedaży przed upływem 5lat (chyba że pieniądze przeznaczasz na budowę lub zakup mieszkania)

Robią tak.

Zapisują dzieciom , rodzicom i już.

Ich stary akt nie dotyczy i można sprzedać.

I to jest Polska właśnie.

Trudno.

Jak ktoś głupio kombinuje to zawsze znajdzie się od niego mądrzejszy ( patrz "składaki", darowizny, itd

Ja mam z zasobów gminy za 10% (śląskie)

W akcie notarialnym jest zakaz sprzedaży przed upływem 5lat (chyba że pieniądze przeznaczasz na budowę lub zakup mieszkania)

Robią tak.

Zapisują dzieciom , rodzicom i już.

Ich stary akt nie dotyczy i można sprzedać.

I to jest Polska właśnie.

Trudno.

Jak ktoś głupio kombinuje to zawsze znajdzie się od niego mądrzejszy ( patrz "składaki", darowizny, itd

Proponuję lekturę komentarza do tej nieszczenej ustawy na stronach

naszego kochanego rzadu : http://www.mi.gov.pl/moduly/jednostki/informacja.php?id_jednostki=115&id_informacji=488&opcja=pokaz

Zasady zwrotu bonifikaty, udzielonej przy sprzedaży mieszkania W zwišzku z licznymi pytaniami dotyczšcymi zwrotów bonifikat udzielonych przez gminę przy sprzedaży lokali mieszkalnych, Ministerstwo Infrastruktury informuje, że:

po dniu wejœcia w życie ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o zmianie ustawy o gospodarce nieruchomoœciami oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2004 r., Nr 141, poz. 1492), tj. po dniu 22 wrzeœnia 2004 r., gmina została zobligowana do żšdania zwrotu bonifikaty, udzielonej od ceny sprzedaży lokalu mieszkalnego, jeżeli nabywca lokalu, przed upływem 5 lat od jego nabycia, sprzeda go lub wykorzysta na inne cele niż uzasadniajšce udzielenie bonifikaty. Przepis art. 68 ust. 2 ustawy o gospodarce nieruchomoœciami, w wersji obowišzujšcej przed dniem 22 wrzeœnia 2004r., dopuszczał możliwoœć wystšpienia z żšdaniem zwrotu bonifikaty.

Aktualnie, zgodnie z dyspozycjš przepisu art. 68 ust. 2, właœciwy organ jest zobowišzany do wystšpienia z żšdaniem zwrotu udzielonej bonifikaty, gdy nabywca lokalu dokona jego zbycia. Ministerstwo wyjaœnia, że przepis ten ma zastosowanie do sprzedaży lokalu przez nabywcę po dniu 22 wrzeœnia 2004 r., lecz przed upływem 5-letniego okresu ustawowego, liczonego od daty sprzedaży lokalu mieszkalnego przez gminę.

Zatem sytuacja, w której nabywca dokonał zbycia lokalu mieszkalnego przed dniem 22 wrzeœnia br., nie będzie objęta obowišzkiem zwrotu bonifikaty.

Ponadto obowišzek zwrotu udzielonej bonifikaty nie będzie dotyczył przypadków, gdy z aktu notarialnego sprzedaży lokalu wynika, że gmina nie będzie dochodziła zwrotu udzielonej bonifikaty. W takim przypadku będš wišżšce postanowienia aktu notarialnego.

Należy także dodać, że przepis art. 68 ust. 2a pkt 1 ustawy o gospodarce nieruchomoœciami wyłšcza obowišzek zwrotu bonifikaty, gdy sprzedaż lokalu następuje na rzecz osoby bliskiej, o której mowa w art. 4 pkt 13 ww. ustawy (m.in. rodzice, dzieci, wnuki, małżonkowie, rodzeństwo).

Odnoszšc się do sprawy okresu, w jakim gmina występuje z żšdaniem zwrotu udzielonej bonifikaty, należy zaznaczyć, że w tym przypadku będš miały zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego. (kz)