andrzejka 01.12.2004 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Czy ktoś może wie czy można sprzedać mieszkanie wykupione od gminy w krótkim czasie. Słyszałam, że trzeba z tym czekac 5 lat bo inaczej trzeba zwracać ulge.Ale nic nie pisze w ustaleniach ani w akcie notarialnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 01.12.2004 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Witaj Niestety musisz poczekać 5 pełnych lat podatkowych, czyli może to być nawet 6 lat kalendarzowych. W tym akcie, który już masz, nie musi wcale być napisane, że są jakieś ograniczenia. Poprostu dowiesz się w trakcie lub po podpisaniu aktu sprzedaży a wtedy może być nieprzyjemnie. Jest możliwość sprzedania mieszkania z pominięciem zwrotu ulgi mianowicie: sprzedaż osobie z pierwszej grupy spadkowej. Potem ta osoba może już swobodnie sprzedać je dalej. Oczywiście nie ma nic za darmo. Od każdej z tych transakcji trzeba odprowadzić podatek dochodowy w wysokości 10% wartości mieszkania. Razem daje Tobie to 20% + koszty notarialne. Musisz policzyć i przemyśleć czy gra warta świeczki, bo czasem lepiej jest wynająć i przeczekać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 01.12.2004 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 dzięki maxymov. choć to bardzo zła dla mnie wiadomość. ale może ta furtka z pierwszą grupą spadkową będzie jedynym wyjściem w mojej sytuacji. Warto się zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel2000 08.12.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Poczekajcie, czy nie mylicie tu dwóch ulg?Mam wrażenie, że Andrzejka pisze tu o zwrocie bonifikaty udzielonej przez Gminę na wykup lokalu, i tak faktycznie jest że Gmina będzi.e żądać zwrotu udzielonej bonifikaty przy zbyciu mieszkania przed upływem pięciu lat od daty nabycia, to wynika z ustawy o gospodarce nieruchomościami, nie dotyczy to faktycznie zbycia na rzecz osoby bliskiej, ale tu uwaga:ostrzegam następcę również dotyczy ten okres, tak więc w tym przypadku nie jest tak jak pisze maxymov .Natomiast maxymov pisze chyba tu o podatku dochodowym wynoszącym 10% , zwolnić się z niego można składając oświadczenie w ciągu 14 dni od sprzedaży, że pieniądze te wyda się za zakup, budowę, remont domu/mieszkania i wyda się je w ciągu 2 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 08.12.2004 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Mam wrażenie, że Andrzejka pisze tu o zwrocie bonifikaty udzielonej przez Gminę na wykup lokalu Masz rację Marcel2000 chodziło mi o tą bonifikatę. No ale chyba nie zostaje mi nic innego niż czekac te nieszczęsne 5 lat ze sprzedażą mieszkania. A swoją drogą musze się dowiedzieć jaką to bonifikatę zastosowano. Myślę że nie bardzo wysoką. Dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel2000 08.12.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Nie wiem jak w twojej Gminie, ale we Wrocławiu i w okolicach Gminy udzielają bonifikaty rzędu 80% do 95% - tak więc sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 08.12.2004 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 To strasznie duzo jak na bonifikatę. Tylko dziwi mnie,ze takich rzeczy nie piszą w protokole uzgodnień. Oczywiście tanio wykupic mieszkanie było przyjemnie ale teraz co z tym fantem zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel2000 09.12.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Moim zdaniem taka informacja w protokole powinna się znaleść, a i nawet w akcie notarialnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 09.12.2004 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Ja mam z zasobów gminy za 10% (śląskie)W akcie notarialnym jest zakaz sprzedaży przed upływem 5lat (chyba że pieniądze przeznaczasz na budowę lub zakup mieszkania)Robią tak.Zapisują dzieciom , rodzicom i już.Ich stary akt nie dotyczy i można sprzedać.I to jest Polska właśnie.Trudno.Jak ktoś głupio kombinuje to zawsze znajdzie się od niego mądrzejszy ( patrz "składaki", darowizny, itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 09.12.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Ja mam z zasobów gminy za 10% (śląskie)W akcie notarialnym jest zakaz sprzedaży przed upływem 5lat (chyba że pieniądze przeznaczasz na budowę lub zakup mieszkania)Robią tak.Zapisują dzieciom , rodzicom i już.Ich stary akt nie dotyczy i można sprzedać.I to jest Polska właśnie.Trudno.Jak ktoś głupio kombinuje to zawsze znajdzie się od niego mądrzejszy ( patrz "składaki", darowizny, itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 11.12.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Proponuję lekturę komentarza do tej nieszczenej ustawy na stronach naszego kochanego rzadu : http://www.mi.gov.pl/moduly/jednostki/informacja.php?id_jednostki=115&id_informacji=488&opcja=pokaz Zasady zwrotu bonifikaty, udzielonej przy sprzedaży mieszkania W zwišzku z licznymi pytaniami dotyczšcymi zwrotów bonifikat udzielonych przez gminę przy sprzedaży lokali mieszkalnych, Ministerstwo Infrastruktury informuje, że: po dniu wejcia w życie ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o zmianie ustawy o gospodarce nieruchomociami oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2004 r., Nr 141, poz. 1492), tj. po dniu 22 wrzenia 2004 r., gmina została zobligowana do żšdania zwrotu bonifikaty, udzielonej od ceny sprzedaży lokalu mieszkalnego, jeżeli nabywca lokalu, przed upływem 5 lat od jego nabycia, sprzeda go lub wykorzysta na inne cele niż uzasadniajšce udzielenie bonifikaty. Przepis art. 68 ust. 2 ustawy o gospodarce nieruchomociami, w wersji obowišzujšcej przed dniem 22 wrzenia 2004r., dopuszczał możliwoć wystšpienia z żšdaniem zwrotu bonifikaty. Aktualnie, zgodnie z dyspozycjš przepisu art. 68 ust. 2, właciwy organ jest zobowišzany do wystšpienia z żšdaniem zwrotu udzielonej bonifikaty, gdy nabywca lokalu dokona jego zbycia. Ministerstwo wyjania, że przepis ten ma zastosowanie do sprzedaży lokalu przez nabywcę po dniu 22 wrzenia 2004 r., lecz przed upływem 5-letniego okresu ustawowego, liczonego od daty sprzedaży lokalu mieszkalnego przez gminę. Zatem sytuacja, w której nabywca dokonał zbycia lokalu mieszkalnego przed dniem 22 wrzenia br., nie będzie objęta obowišzkiem zwrotu bonifikaty. Ponadto obowišzek zwrotu udzielonej bonifikaty nie będzie dotyczył przypadków, gdy z aktu notarialnego sprzedaży lokalu wynika, że gmina nie będzie dochodziła zwrotu udzielonej bonifikaty. W takim przypadku będš wišżšce postanowienia aktu notarialnego. Należy także dodać, że przepis art. 68 ust. 2a pkt 1 ustawy o gospodarce nieruchomociami wyłšcza obowišzek zwrotu bonifikaty, gdy sprzedaż lokalu następuje na rzecz osoby bliskiej, o której mowa w art. 4 pkt 13 ww. ustawy (m.in. rodzice, dzieci, wnuki, małżonkowie, rodzeństwo). Odnoszšc się do sprawy okresu, w jakim gmina występuje z żšdaniem zwrotu udzielonej bonifikaty, należy zaznaczyć, że w tym przypadku będš miały zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego. (kz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 11.12.2004 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Wielkie, wielkie dzięki dominoxs za twoją odpowiedz a szczególnie za ten link. Otwiera on mi oczy na wiele rzeczy. I to właśnie lubię - rzeczowa i precyzyjna odpowiedz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts