Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

XPS, MFP/OSB - sposób na lekką podłogę ?

codo

Recommended Posts

Hej! Potrzebuje wymienić podłogę na piętrze. W miejsce starych, skrzypiących desek na legarach chcę dać panele. Pod legarami jest wylewka. Niestety nie można za bardzo obciążać stropu, a potrzeba podnieść podłogę o 7 cm względem "poziomu 0". Znalazłem wątek , w którym zalecają ułożenie XPSów ( może przyklejenie?) i na to OSB + podkład i panele. Od posta minęło sporo lat - może jest teraz lepszy sposób na takie sprawy? Może MFP zamiast OSB?

Czy styropian kleić do stropu i czy płyty OSB kleić do styropianu?

:confused:

Pozdrawiam

Hej! Potrzebuje wymienić podłogę na piętrze. W miejsce starych, skrzypiących desek na legarach chcę dać panele. Pod legarami jest wylewka. Niestety nie można za bardzo obciążać stropu, a potrzeba podnieść podłogę o 7 cm względem "poziomu 0". Znalazłem wątek , w którym zalecają ułożenie XPSów ( może przyklejenie?) i na to OSB + podkład i panele. Od posta minęło sporo lat - może jest teraz lepszy sposób na takie sprawy? Może MFP zamiast OSB?

Czy styropian kleić do stropu i czy płyty OSB kleić do styropianu?

:confused:

Pozdrawiam

ja będę robił u siebie ale na parterze na płycie fundamentowej tak.

Papa

Folia budowlana

PIR możesz dać XPS a może i zwykły styropian podłogowy

Wełna 2cm tawrda ( jeszcze muszę przemyśleć)

MFP / Fermacell ( jeszcze nie wiem jaka roznica w cenie)

I na to panele.