codo 11.04.2021 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Hej! Potrzebuje wymienić podłogę na piętrze. W miejsce starych, skrzypiących desek na legarach chcę dać panele. Pod legarami jest wylewka. Niestety nie można za bardzo obciążać stropu, a potrzeba podnieść podłogę o 7 cm względem "poziomu 0". Znalazłem wątek , w którym zalecają ułożenie XPSów ( może przyklejenie?) i na to OSB + podkład i panele. Od posta minęło sporo lat - może jest teraz lepszy sposób na takie sprawy? Może MFP zamiast OSB? Czy styropian kleić do stropu i czy płyty OSB kleić do styropianu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 15.04.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Hej! Potrzebuje wymienić podłogę na piętrze. W miejsce starych, skrzypiących desek na legarach chcę dać panele. Pod legarami jest wylewka. Niestety nie można za bardzo obciążać stropu, a potrzeba podnieść podłogę o 7 cm względem "poziomu 0". Znalazłem wątek , w którym zalecają ułożenie XPSów ( może przyklejenie?) i na to OSB + podkład i panele. Od posta minęło sporo lat - może jest teraz lepszy sposób na takie sprawy? Może MFP zamiast OSB? Czy styropian kleić do stropu i czy płyty OSB kleić do styropianu? Pozdrawiam ja będę robił u siebie ale na parterze na płycie fundamentowej tak. Papa Folia budowlana PIR możesz dać XPS a może i zwykły styropian podłogowy Wełna 2cm tawrda ( jeszcze muszę przemyśleć) MFP / Fermacell ( jeszcze nie wiem jaka roznica w cenie) I na to panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 20.04.2021 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Sam XPS jest za twardy. Płyta OSB mogłaby nierówno leżeć i miejscami mocno punktowo naciskać na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts