Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wynajem gruntu pod fotowoltaikę

staszek-

Recommended Posts

Słaba opcja najczęściej deklarują chęć wynajmu na 29 lat i dają Ci za to około 11000zł rocznie, jednak problem jest innego typu po 29 latach zostajesz z tym wszystkim na polu i sam musisz ogarnąć utylizację sprzętu i doprowadzenie pola do stanu pierwotnego. Firma rocznie z ha ziemi ma około 395k zł rocznie jest to różne od regionu u mnie w tych zachodnich okolicach gdzie tego słońca jest więcej tak mniej więcej kształtują się ceny a niestety jako Sołtys co raz odbieram takie telefony aby zdobyć kontakt jednak to co powiedziałem na początku skutecznie deklasuje większość firm.

Ważne są jeszcze kwestie czy na działce jest linia ŚN bo takie moce trzeba wpiąć w coś innego niż siłę i 400V.

Jedna firma kupiła we wsi grunt nie wiem za ile bo to nie moje pole, mają wpięcie do Śn i DC kolei nie wiem co z tym zrobią ale kupili to 2 lata lemu i nic z tym nie zrobili. Do dnia dzisiejszego. Firma która wydzierżawiła grunt w ubiegłym roku postawiła stelarze, ogrodziła, i zatrudniła stróża jednak paneli jak nie było tak nie ma, pole 2,2ha stoi w konstrukcji bez 1 panela.

Słaba opcja najczęściej deklarują chęć wynajmu na 29 lat i dają Ci za to około 11000zł rocznie, jednak problem jest innego typu po 29 latach zostajesz z tym wszystkim na polu i sam musisz ogarnąć utylizację sprzętu i doprowadzenie pola do stanu pierwotnego. Firma rocznie z ha ziemi ma około 395k zł rocznie jest to różne od regionu u mnie w tych zachodnich okolicach gdzie tego słońca jest więcej....

Ile trzeba zamontować paneli aby mieć 395k zł rocznie i przychodu czy zysku?

Jakie są koszty takiej instalacji i roczne koszty eksploatacji, ochrony itp. ?

Mi kiedyś też chcieli wcisnąć. Przysłali umowę do wglądu i znalazłem kruczek. Piszą, że zaczynają płacić dopiero jak panele już będą stały. A zanim je zamontują to i może minąć 10 lat. Pytanie jednak czy ja bym mógł tę ziemię nadal uprawiać? Takie "zarabianie" nie dla mnie

To chyba też zależy od firmy. W mojej umowie ktora dostalem jest zapis że mogę normalnie uprawiać ziemię dopóki nie staną tam panele. Jeśli nie stanie na polu nic do 5 lat, umowa dzierżawy jest automatycznie unieważniania.

Do tego kwestie podatku do gminy również pokrywa firma na podstawie nakazu który im przesyłam.

Co do problemu z utylizacja, zostaje to po stronie firmy, z zaznaczeniem że mają na to czas do roku po zakończeniu okresu dzierżawy.

Pytanie czy po tym czasie firma nadal będzie istnieć i zostaniesz z przestarzałymi panelami, które może być tak że sama będziesz musiała tirami wywieść "gdzieś" bo na wysypisku pewnie tego nie wezmą. Zastanawiam się co po 20-30 latach z pola będzie się nadawała do użytku hektolitry chemii do mycia paneli, spłynie na polę. Ja to sobie wejdę z karcherem i poleje wodą i będą czyste jednak na takich farmach często próżno szukać wody a jeśli już to kopana studnia znacznie zarzelazowiona.

Pytanie czy po tym czasie firma nadal będzie istnieć i zostaniesz z przestarzałymi panelami, które może być tak że sama będziesz musiała tirami wywieść "gdzieś" bo na wysypisku pewnie tego nie wezmą. Zastanawiam się co po 20-30 latach z pola będzie się nadawała do użytku hektolitry chemii do mycia paneli, spłynie na polę. Ja to sobie wejdę z karcherem i poleje wodą i będą czyste jednak na takich farmach często próżno szukać wody a jeśli już to kopana studnia znacznie zarzelazowiona.

Od kiedy to panele myje się karcherem i silnymi detergentami, które to mają zjałowieć grunt?.

Chyba że nie mówimy tu o myjce ciśnieniowej, a o Karcherze do mycia okien.

Edytowane przez Pitrekkk

Od kiedy to panele myje się karcherem i silnymi detergentami, które to mają zjałowieć grunt?.

Chyba że nie mówimy tu o myjce ciśnieniowej, a o Karcherze do mycia okien.

Od czasu kiedy firma montująca panele tego nie robi, i nie ma tego w warunkach grawancji. Ja jestem spokojny pv nam od 6 lat i opłaty za prąd mam... tak dokładnie tam.

Czym lepiej umyć te panele niż wodą pod ciśnieniem? Dokładnie tak mniej wody więcej chemii.

Od czasu kiedy firma montująca panele tego nie robi, i nie ma tego w warunkach grawancji. Ja jestem spokojny pv nam od 6 lat i opłaty za prąd mam... tak dokładnie tam.

Czym lepiej umyć te panele niż wodą pod ciśnieniem? Dokładnie tak mniej wody więcej chemii.

Nie używa się silnych detergentów, a płyn do mycia szyb.

Tak samo nie myjka ciśnieniowa, a karcher do okien.